Poradna pediatra
Mudr. Jiří Havránek
Hele, píšeš jak tatar. Pokud chceš kloudnou radu, tak si to po sobě přečti a vznes kloudný dotaz.
@Anonymní píše:
Ahoj, zajimalo by me, hak rozvijet miminko, ktere orad place. Syn 3 mesice je hodne plactivy - nevydrzi v poloze na brisku, na hraci podlozce, nikde.. poalzde rev. Jak mam ale takove miminko rozvijet po psychomotoricke strance? Nechci, aby byl nejak zaostaly.
Taky jsem měla hodně nespokojené miminko, které se nedalo téměř odložit, jinak plakalo. Hodně jsem ho nosila na tygřika, měnila polohy, houpala. Občas jsem ho na to bříško i přes pláč na malou chvíli položila. Nebo pohoupala na míči, to se mu teda taky nelibilo
. Co docela dobře snášelo, když jsem si lehla na záda a dala ho na bříško na svůj hrudník, to mu nevadilo.
Je to o zkoušení i o čase, kdy je miminko ochotnější 'spolupracovat". Postupně se to lepšilo, jak bylo pohyblivější a vnímavější. A i přesto, že strávilo hodně času na rukou, tak opožděné rozhodně nebylo, spíš naopak ![]()
Hodne hodne hodne a jeste vic kontaktu. Nech ho prohlednout i fyzio, ale pokud nema zjisteny nejaky fyzicky problem (blokace, nebo reflux napriklad), tak nejspis nema uplne dovyvinutou centralni nervovou soustavu a te prospiva kontakt a pocit bezpeci. Na brisku muze byt i na tobe, to nepomaha? To je v tomto veku tak nejak zakladni poloha pro rozvoj.
Chce to hodně trpělivosti a střídat činnosti, aby z toho nehráblo Tobě. Pokud miminku nebyla diagnostikována žádná konkrétní porucha, může to být projev jeho povahy. Měli jsme se synem to samé, byl sice ofiko nedonošený (narodil se v 36+1tt), ale bez diagnózy. Od miminka mu nepřekonatelně vadilo, že něco neumí / neví / nedokáže sám. Každé pasení prořval, přestalo to až se naučil v cca 5 měsících překulovat a rapidní zlepšení vzteku nastalo, až se naučil chodit. Doteď (je mu 2,5 roku) se docela často vzteká, když mu něco nejde / nevyjde, ale lepší se to.
Když byl v tom období 3-6 měsíců, fungovali jsme na režimu hlavně pro nás, já i manžel jsme měli oblíbené činnosti, manžel na něj třeba dělal ksichty, zvuky, pouštěl hudbu, četl mu, já ho různě stimulovala, masírovala, předváděla mu zvukové hračky, ukazovala obrázky. A střídali jsme to, každý den ho zaujmulo něco jiného na jinak dlouhou dobu. Měl i čas na podložce bez nás (samozřejmě a dozorem) bez ohledu na to, jak řval a tento čas jsme pomalu prodlužovali od 5 minut po 30 minut, podložka byla zvuková, zvukové stimuly miluje doteď. Takže si najdi činnosti, ze kterých Ti nehrabe a ty střídej a opakuj Ty, u kterých budeš pozorovat největší zájem.
Pakliže vyšetření ukážou jiný problém, tak fyzio. Držím pěsti, ať jsou pokroky rychlé a Tvá trpělivost odolná ![]()
Ahoj, zajimalo by me, hak rozvijet miminko, ktere orad place. Syn 3 mesice je hodne plactivy - nevydrzi v poloze na brisku, na hraci podlozce, nikde.. poalzde rev. Jak mam ale takove miminko rozvijet po psychomotoricke strance? Nechci, aby byl nejak zaostaly.