Breno poradna - podlahové krytiny
Jiří Novotný
Otázka byla položena v názvu. Nejde mi ani tak o srovnání velké město versus vesnice. Jde o tohle. Já pocházím z malého města (skoro vesnice) ale od patnáci jsem přešla do Brna. Vždycky jsem na pár let zběhla jinam a zase se nakonec vátila. Takže bydlím v Brně, mám dvě děti. Kdysi jsem si myslela, že pro děti není nic lepšího než vyrůstat na vesnici, teď už si to nemyslím. Navíc musím souhlasit s tím, že Brno prostě je taková velká vesnice. Bydlíme tady v docela pěkné čtvrti, spousta zeleně, deset minut do centra. Menší cihlové bytovky, kde znám všechny lidi z vchodu a většinu lidí i z ostatních vchodů. Známe se i s maminkami na hřišti. Prostě jako na vesnici, akorát tu máme navíc spoustu kroužků, vůběr lékařů, škol… Jenže manžel teď povýšil v práci, pročež se stal hodně fixovaný na Prahu. Tráví tam tři z pěti pracovních dnů. Take logicky vyvstává otázka, zda by nebylo lépe se tam přestěhovat. Oběma se nám tam moc nechce. Máme vůči Praze docela averzi. Tato ale samozřejmě není podložena rozumnými argumenty. Takže opakuji otázku, jak se tam tedy bydlí? Lze tam najít také takové příjemné místo, jaké jsem popisovala tady? Menší cihlové bytovky, čtvrt ve které se lidi znají, není to úplný kraj světa. Já totam znám jen jako turista. V centru se člověk pomalu nedomluví česky, jakmile člověk sešel z trasy, narážel na méně pěkná zákoutí, takže mi to přišlo takové načinčané jen pro ty turisty. Navíc mám o Pražácích ničím neopodstatněnou představu, že žijí jakoby v bublině (nevím jak to lépe popsat. Prostě tak trochu sami pro sebe, svět mimo Prahu pro ně neexistuje. Neumím to jinak vysvětlit. Takže budu ráda, když mi mé iracionální představy vyvrátíte, nebo potvrdíte…
Nám velice dobře
.
Tak držím palce, ať se rozhodnete správně a všechno vám vyjde.
Tak já jsem se do Prahy přivdala z východní Moravy a upřímně jsem si nikdy nemyslela, že tady budu spokojeně vychovávat děti. Bydlíme na sídlišti, kde teda nejsou nízké cihlové domy, ale zase je tady kromě paneláků stará zástavba rodinných domků. Máme blízko k Vltavě, do Botanické zahrady (kam máme vstup zdarma) a taky třeba do Zoo. V centru jsme za krásných 20-25minut a MHD máme skoro před domem. A i když bydlíme v paneláku (my v současném teda 5 let), tak se zdravíme, bavíme se o dětech, je nás tady kupa mamin na rodičovské. Vyzvedáváme si děti ze školek, prostě fakt pohoda. Navíc je tady výborná občanská vybavenost. Poliklina, nákupní centrum, několik MŠ a ZŠ v rozumném dosahu. Takže se být tebou Prahy nebojím, ale chce to opravdu hledat, kde se vám bude líbit.
@sovička
Pokud jsi byla jen v centru, tak je jasné, že Prahu vnímáš jen jako turista. Takových pěkných míst k bydlení, klidných, čistých, s dobrou dostupností do centra a MHD, je tu spousta.
Tvoje představa o Pražanech, jak jsi je popsala, je opravdu jenom představa. Nic víc.
A třeba centrum Prahy znám z jiné stránky něž jako turista a je to moje srdcová záležitost.
Takže v Praze je blaze, jak píše @Vemas ![]()
Nemůžu si stěžovat. Bydlíme v celkem pokldné části Prahy. Autem 3 minuty na metro, autobusem asi 6. Přes silnici botanická zahrada, kde je to oáza klidu a krásné zeleně. V pěší vzdálenosti je obchodní dům, poliklinika, školky, základní školy, gymnázium. A přitom to tu většinu dne vypadá, že tu chcíp pes ![]()
On je šílený rozdíl i v tom kde v praze bydlíte. Já bydlela celé dětství v centru. Pak pár měsíců na Barandově což je klidná část. Ale to je i v centru ve vilkách. Já bydlela vždy v panelovém domě. Jezdím za lékařem na Velkou ohradu což jsou butovice. No nevím jak je to s lidmi. Na Barandově jsem vycházela velmi dobře se sousedy. Po návratu do paneláku kde jsem vyrůstala tak si řekneme se dvěmi sousedkami dobrý den a tím to hasne.
Zalezi kde a v jake ctvrti. nekde to vypada jako na vesnici. jinde bych bydlet nexhtela. nekolikatisicove sidliste treba…
Ahoj, ja jsem puvodem z maleho mesta a skoncila jsem s manzelem na Zlicine, trochu dal od metra. Je to tu skoro „jak na vesnici“, v obchode me znaji, ptaji se co deti, na poste taky, castecne to je tim ze mame rd ve stare zastavbe, ale jinak spokojenost velika. A obecne si myslim, ze pokud budes hledat spis v okrajovych castech a das si zalezet na vyberu, spatne se mit nebudete. A lidi, to je vsude stejne..
Příspěvek upraven 25.04.14 v 13:52
@sovička sice nežiju přímo v Praze, ale můj přítel je rodilý Pražák, a jeho rodiče bydlí v místě, kde to vypadá přesně jak popisuješ, všichni se tam znají, ale hlavně proto, že tam bydlí už víc jak 40let. Tak že ano, dá se takové místo najít i v Praze, ale musíš hledat. Tady je klid, jsou ve slepé ulici, kousek od tramvaje, i od metra a přitom stranou městského ruchu. A jinak ti můžu říct, že v bublině se žije všude. Já bydlím na malém městě do 10tis. obyvatel a nikdo se tu s nikým moc nestýká, lidi se vzájemně skoro neznají a nevšímají si světa kolem sebe. Sousedi se nenavštěvují a sotva se pozdraví. Tak že osobně si myslím, že to není o místě, ale o lidech.
Samozřejmě najdeš rušná místa, betonová sídliště, i klidné čtvrti s hezkými rodinnými/bytovými domy. Právě centrum mi nepřijde vůbec načančané, dodnes nechápu, proč tam všichni jezdí
Bydlela jsem na Vinohradech v krásním bytečku, v opraveném baráku, výhled na park. Přítele jsem měla na rozhraní žižkova a vinohrad, kousek odtud byly riegrovy sady, rajská zahrada, ale ulice teda nic moc, to je pravda.
Karlín, kousek od centra hlavní ulice vedoucí na náměstí republiky, přes florenc klidná, delší dobu jsem tam nebyla, ale bývala i čistá a upravená. Veliký park, školky, jezdí tam tramvaje (tramvají ale i pěšky jsi v centru za chvíli, jsou tam od invalidovny na náměstí republiky asi 3 zastávky metra), jinak provoz není velký. Jsou tam staré baráky, opravené (většinou), pak takové mini sídliště, se zelení. Anděl, co znám docela pěkná část. Nejhorší mi nepřijde Žižkov, ale Holešovice, Háje, Chodov, Černý most.
Příspěvek upraven 25.04.14 v 13:53
Praha z mého pohledu: Přestěhovali jsme se sem s nanželem za prací před necelýma dvěma roky. Bydlíme na Praze 9 v klidné ulici, kousek od nádherného parku. Je tu velice příhemně a kolem spousta zeleně. Máme to pár minut k metru i tramvaji. Žádný okraj Prahy, přesto si přijdu jak na předměstí.
Sousedy známe jen od pohledu, pozdravíme se. Ale takhle jsme to měli i v městě před Prahou. Maminku tu znám jednu (možná až budu se synem chodit na hřiště, tak se to změní.
Cizinců je tu hodně, ale nějak mi to nepříjde jako něco, nad čím bych se měla pozastavovat.
Osobně si myslím, že u Prahy (i jiných měst) hodně záleží na výběru místa. Dají se najít pěkná klidná místa, ale zároveň ošklivé čtvrti.
No asi tak - blby najdeš všude, fajn lidi taky. Já jsem Pražačka, a šla jsem do Hradce. Musím říct, že nejvíc mi chybí právě lidi. Už tu mám dost známých, troufám si říct že i kamarádky, ale už to nikdy nebudou takové kamarádky jako v Praze, se kterými jsem se znala třeba i 15-20 let. Takže jestli máte takové fajn prostředí jak píšeš, bylo by mi hodně líto to opustit. Bojim se, že tohle jen tak nenajdeš, a nebude to Prahou, prostě zapadnout někam je většinou těžké… (teda píšu za sebe, třeba jsi typ, co s tím nemá problém
).
Ohledně prostředí, příjemná místa tam jsou, ale samozřejmě realitky si jsou toho moc dobře vědomy
. Tak držím moc palce, ať jste spokojení, ať se přestěhujete nebo zůstanete!
Většina moraváků kamarádí v praze s lidma, kteří nejsou rodilí pražáci. když jsem se sem přistěhovala, tak mě fakt přišli rodilí pražáci jako z jinýho světa. čtvrti, které popisuješ se najít dají. já se teď po 8 letech stěhuju z prahy do menšího krajského města a pokládám si stejnu otázku: jak se tam bydlí??? ![]()
Já bydlím v Neratovicích, 40min busem do Prahy (do Holešovic) a nebo 20min autem na nejbližší metro (kobyly, ládví) a maximálně mi to vyhovuje. V Praze jsem vystudovala, mám práci a spousty kamarádů.