Poradna pediatra
Mudr. Jiří Havránek
Trošku hloupý dotaz..ale…
Mám rýmu aspon měsíc a můžu se ukýchat.. pozoruju,že ve stejnou dobu každej rok jen co vykvetou stromy..možná to má souvislost…TAk by mě zajímalo, jak poznám alergii od běžné rýmy..a jaký je postup..musím k obvodní..a pak na alergologii? Nebo se volně něco prodává? Díky
Na to samé jsem se ptala na ORL, když jsem byla kvůli malé. Dokonce jsem poprvé v životě (alespoň od puberty, co chodím sama) byla u dr kvůli obyčejné průhledné či bílé rýmě bez teplot.
Trvala asi měsíc a poslední dny už byly tak brutální, že jsem nemohla ani pusou dejchat pořádně…
Dr to zhodnotila na alergickou rýmu (jsem alergik astmatik, ale takový potíže jsem nikdy neměla).
Na ORL mi řekli, že se nebarví, je spíš průhledná a dlouhodéb i přes léčbu.
Obvoďačka mi napsala kapky do nosu (volně prodejné mi nezabraly ani v kombinaci s obvyklými léky na alergie) s tím, že pokud to nezabere, mam jet na alergo
Alfo já bych zašla na obvoďákem a nechala si napsat doporučení na alergologii. Ten ti zjistí na co seš alergická a pokud budeš mít vážnější reakce tak tě může začít léčit a je šance, že se alergie zbavíš. I když léčba je strašně zdlouhavá, 5 let se chodí na injekce, ale mám celkem klid, loni jsem přežila bez prášků. Hlavně zanedbaná alergie se často mění v astma a to pěkně potrápí člověka.
…jen mi ty injekce nezabraly (resp. jsem jen začala, nedělaly mi dobře, dr mi je zkusí znovu te´d po pár letech pauzy) a hlavně - já tu rýmu mam evidentně v kombinaci jarní pyly a prach. bydlíme v místě, kde se staví a jak je sušeji a větrno, práší se a už to jede… ![]()
ale teda - alergie se vyléčit nedá. Časem může vymizet sama, ale může se i horšit, přidávat se další…vymizí příznaky i po těch injekcích,ale vyléčené to není
Ano vyléčit se nedá, ale tělo si na ní zvykne s neprudí rýmou.
Gábinko jestli jsi měla vakcíny před lety tak teď jsou jiné a snad i šetrnější. I když musím říct, že já nebyla schopná první den pořádně fungovat, usínala jsem. Takže jsem šla na injekci buď až odpoledne nebo v den kdy jsem měla volno. Zkus se ještě zeptat na ty kapičky pod jazyk, třeba by ti nevadily.
Ja mam podozrenie ze manzel je alergik, vzdy na jar ma hlavu ako balon. No a ked som ja mala minuly rok problemy v praci s klimatizaciou, tak mi dali v lekarni Analergin, stoji to nejakych 66 korun a na letaciku sa pise ze ked pilulky zaberu, tak si alergicka. Mojmu chlapovi teda zabrali, ale k alergologovi som ho nedostala.
Zabrali aj na moje problemy s klimou, ale ja sa k doktorovi uz neobtazujem, vsade mi len vravia zvazit zmenu prace ![]()
Aspera píše:
Ano vyléčit se nedá, ale tělo si na ní zvykne s neprudí rýmou.
Gábinko jestli jsi měla vakcíny před lety tak teď jsou jiné a snad i šetrnější. I když musím říct, že já nebyla schopná první den pořádně fungovat, usínala jsem. Takže jsem šla na injekci buď až odpoledne nebo v den kdy jsem měla volno. Zkus se ještě zeptat na ty kapičky pod jazyk, třeba by ti nevadily.
fakt jsi taky usínala?
Já taky a dr mi to nevěřila…spaní a otoky až fujka…bez ohledu na čas se mi to nehodilo kvůli dceři…uvidíme, co mi poradí, protože ta rýma k tomu, to je fakt lahůdka teda:D Fakt jsem s rýmou nikdy nikde nebyla a tohle jsem se držela nejet někam n njakou injekci, jestli je
(akorát to k našemu řpekvapení asi „chytlo“ i manžel ,jinak absolutního nealergika:D )
no ono vůbec chlapa dostat k dr, co? ![]()
Já ho tam nedostanu ,dokud má aspoň pocit, že to zabírá (akt. Livostine, Saniron analergin prej nic moc - ale ten jde i do očí)…
Jako pokud mu to zabírá a jinak mu nic neni..no lepší než drátem do oka, že ? Horší je, když nezabírá nic, no…
Gabinko usínala jsem celých těch pět let. Do školy jsem s tím nemohla a radši jsem dodržovala i ten zákaz řízení. Doktorka mi to taky nevěřila, ale i tak to pomohlo. Je to prý divná reakce, ale asi je. A často mě bolela ruka, že jsem musela doma chladit ledem. Ten zákaz velké námahy šel dodržovat taky snadno, danou ruku jsem nepoužívala většinou celý den.
hm…my to po tom odpískaly na základě toho spaní hlavně. Nezabralo ani snížení dávky (já se vlastně nedosatla ani přes tu první sadu, to nejnižšídávkování)…
No jdu v létě tak se zeptám..od té doby proběhlo dlší těhotenství, to s sebou přineslo další změny (k horšímu, jako vždy
)
díky..naklušu do lékárny..uvidím jestli to zabere…a časem naklušu i k dr…