Poradna pediatra
Mudr. Jiří Havránek
Holčička mé kamarádky je rok stará a prakticky odmítá jakékoliv jídlo. Je pouze kojená a občas je sto sníst trochu jogurtu. Nejí ovoce, nejí zeleninu, odmítá maso. je ale v poslední době bledá a má namodralé kruhy pod očima. Myslíte, že by se mohlo jednat o nedostatek železa? Kamarádka zde nemá účet, proto píši z mého.
Nevím - může a nemusí, tohle se asi na internetu nevyřeší. Proč nepožádá dr. o to, aby udělal dcerce krevní obraz?
A byla s malou u dr? něco se dít musí, přece nemůže být na roce jen kojená ![]()
Chystá se po neděli. Ale ona je opravdu tvrdohlavá. Vše vyplivne. Prostě víceméně nejí. Ale celkově je pěkná. Mlíčka má evidentně dost. Akorát to podle mě už nemůže z nutričního hlediska stačit.
![]()
Přesně tak -bez krevního obrazu se nedají dělat žádné závěry. Jinak u školních dětí a dospělých se anémie projeví především při námaze - tělesné i duševní. Krev prostě nezvládá tělo zásobovat kyslíkem. Člověk je pořád unavený, chce se mu spát, vyčerpá ho doslova cokoliv.
no aby pak neskončila v nemocnici na kapačkách
tohle není dobrý ![]()
Naší malý zjistili v 10m anémii náhodou - je drobná, pomalu přibírá, tak jí dr. nechala udělat komplet krevní obraz. Jinak se to na ní neprojevilo a neprojevuje nijak - není extrémně bledá, ani kruhy pod očima, ani unavená nebejvá
Bere železo od Vánoc a zatim to moc nepomáhá, a to baští úplně všechno (maso, mléčný výrobky, ovoce, zeleninu, těstoviny…).
Rozhodně se to pozná jen z vyšetření krve. Jinak je dle mého důležité, aby kamarádka měla vyváženou a pestrou stravu, hodně vitamínů a minerálů, když je její mlíčko prakticky jedinou dceřinou výživou. Moje známá také takhle dlouho jen kojila z vlastního přesvědčení a jejím holčičkám to vůbec neuškodilo. Ale je to otázka
.
Jen podle bledosti se to poznat neda - kdyz maleho prijimali v 5 mesicich do nemocnice (kvuli zanetu ledvin), tak dr na prijmu rikala, ze je hodne bledy, ze je mozna anemicky a jestli mu v posledni dobe nedelali krevni obraz. No a kdyz prisli vysledky krevniho obrazu, ktery mu delali pri prijmu, tak chudokrevny vubec nebyl - ta prijimajici dr se dost divila, pry opravdu vypadal, ze je.
U nás se na to přišlo uplně náhodou a to když malímu brali krev kuli bolestem oušek tam to bylo v pohodě ale zjistili že nemá vůbec žádný zásoby železa jinak jedl krásně barvu měl taky v pohodě a vlastně mu nebylo nic co by mně nebo naší dr nakoplo k tomu vzít krav
bylo mu teda půl roku.
Ale v roce bych řekla že něco bude špatně podle mího by i sama měla bejt zvědavá a zkoušet papkat a ochutnávat
určitě bych za dr šla jen se divím že jí to ještě nepřišlo divný
Krásně přibejvá a jídlo prostě odmítá. Nemá hlad. Moje dítko slupne na co přijde a má o 5 kilo méně.
Takže - starší dítě v roce ještě téměř pořád jen kojené, příkrmy nějak nechutnaly, nechtěl kousat, problémy s chudokrevností nikdy nebyly. Kolem roku a půl nastal zlom a od té doby jí vše..
Mladší pěkně jedla příkrmy už od půl roku, co jsem ji začala přikrmovat, žádné kaše a příkrmy ve skle, měla ráda masité vývary, rovnou kousky, nejrůznější druhy zeleniny a chudokrevná byla, měla snížené hodnoty železa v krvi, zjistilo se to při krevních testech k vůli její častější nemocnosti. Kapky železa brala několik měsíců, od té doby se nemocnost výrazně snížila..Takže i náchylnost k infektům může být zaviněno chudokrevností.
Já si myslím, že to může být i nějak vrozené, myslím si, že malá měla menší zásoby železa už z těhotenství, protože v těhotenství s ní jsem ještě kojila starší dítě, taky jsem byla já často nemocná..
Nechala bych dítěti udělat krevní obraz.
Dcera taky měla anémii (vlastně ji mají všechny kojené děti, prý), u nás se na to přišlo v půl roce v nemocnici. Cpali jsme do ni pak železo, ale nepomáhalo to. Pomohla až homeopatika, která nasměrují tělo, aby si vzalo to železo z věcí, ve kterých se náchází, tj. i využít ty „železné kapky“, ale využít i to mléko. Takže na anémii, která neustupuje, doporučuji Pherum Fosporicum 9 Ch, 3 kuličky denně (prostě vycucat 3 kuličky, u dětí rozpustit v trošce vody a dát pomalu třeba stříkačkou). Vybrat jednu tubu léku (v lékárně bez předpisu).
I na sobě (jako dárce krve) mám prokázané, že prostě to tělo se „naučí“ železo do krve dostat a zbylé uložit - rostou obě hodnoty, i volné i zásobní.
Ona tedy ještě v poslední době má dost modřinky, začala chodit, takže dost tedy padá. Ale přeci jen. No já jí řekla, že když se jí něco nezdá, tak ať s ní raději zajde k dr. No fakt je ale ten, že ten odběr krve u takhle malých dětí není nic příjemného.((((Tak zas bych nerada, aby tu malou zbytečně trápili.
Holky všem děkuji za reakce, nereaguji jmenovitě, ale všechny příspěvky čtu, za všechny dík.
Je to zvláštní, asi k tomu někdo má opravdu sklony. Já osobně měla vždycky železa dost i v těhotenství, nikdy žádnej problém.