Jak se rozhodnout - odebrat vajíčka?

• Fotoalbum (0)
  • Sledovat e-mailem
  • Přidat k oblíbeným
  • Zapnout podpisy
  • Hledání v tématu
Anonymní
16.5.12 14:06

jak se rozhodnout - odebrat vajíčka

Ahoj, loni jsem měla na vaječníku dermoidní cystu a byl mi odebrán celý vaječník, bohužel jsem se dozvěděla, že mám cystu i na druhém vaječníku - opět mi nikdo nezaručí, že neodeberou celý vaječník. Doktor řekl, že udělá maximum, aby alespoň část vaječníku zůstala - kvůli věku.
A teď co dál, je mi 32let, mám dvě děti. Risknout, že se jim to povede, nebo požadovat odběr vajíček (pro případné další těhotenství, zatím stále nejsme pevně rozhodnuti, zda mít třetí dítko)?
omlouvám se za anonym a děkuji za názory :kytka:

• Citovat
  • Upravit
Napsat příspěvek

Reakce:

Velikost písma:
5761
16.5.12 14:10

Ahoj :mavam: Tak pokud přeci jen uvažujete o dalším miminku, tak bych si je pro jistotu odebrat nechala… Doktor ti nemůže zaručit, že ho neodebere celý a jistota je jistota :nevim:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
14367
16.5.12 14:13

Ahoj,asi bych si taky pro všechny případy nechala vajíčka odebrat.Nikdy nevíš :think:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
68928
16.5.12 14:27

V prvé řadě bych si zjistila, zda se svým zdravotním stavem můžeš stimulaci toho vaječníku a následný odběr podstoupit. Pokud ano, asi bych do toho šla, ale předem uvažovala i o tom, co s nimi uděláš, pokud už bys další děti nechtěla - darovat je neplodnému páru, použít na vědecké účely nebo zničit - zmiňuji tenhle problém i proto, že pro některé lidi je to dost velké etické dilema a určitě je lepší si ho být vědom předem.

Jinak daleko spolehlivější než mrazit samotná vajíčka je nechat je oplodnit a mrazit pak rovnou embrya. Vajíček po rozmrazení přežívá cca 10 %, embryí cca 50 %.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
31594
16.5.12 14:46

Pokud byť jen uvažujete o dítěti, tak bych nechala vajíčka odebrat. Mohlo by vás to pak mrzet, ještě pořád jsi ve fertilním věku a ještě nějaký ten pátek budeš.
Co jsem ale četla, tak úspěšnější je případné zamražení celých embryí než samostatných vajíček, proto taky se při darování vajíček většinou dárkyně a příjemkyně synchronizují, nedarují se vajíčka „do foroty“ pro nějakou budoucí příjemkyni.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
4181
16.5.12 15:11

Doted jsem si myslela, ze samotna vajicka ani uchovavat nejdou (vychazim z toho, co mi rekli v CARu pred par lety). Ze se mrazi jedine embrya (nebo spermie, ale ne vajicka). Spatne jsem to pochopila ?? :think:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
31594
16.5.12 15:22
@nakukovatelka píše:
Doted jsem si myslela, ze samotna vajicka ani uchovavat nejdou (vychazim z toho, co mi rekli v CARu pred par lety). Ze se mrazi jedine embrya (nebo spermie, ale ne vajicka). Spatne jsem to pochopila ?? :think:

Opravdu jdou zamrazit samotná vajíčka, ale jak píšu, ta úspěšnost je nižší, proto to asi ani cary nechtějí dělat :nevim: Dělá se to třeba když je ženská mladá, nemá partnera a podstupuje třeba chemoterapii.
Ale pokud je jasné, s kým by to případné třetě mělo být, tak bych určitě volila embrya.
Zas je pravda, že život dokáže pěkně zamíchat karty a za rok za dva může být všechno úplně jinak.
Hodně těžká volba :|

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
4181
16.5.12 15:26
@Gladys píše:
Opravdu jdou zamrazit samotná vajíčka, ale jak píšu, ta úspěšnost je nižší, proto to asi ani cary nechtějí dělat :nevim: Dělá se to třeba když je ženská mladá, nemá partnera a podstupuje třeba chemoterapii.

Presne to mi tenkrat proletlo hlavou, ze chudak treba male holcicky, kdyz tezce onemocni …
Tak to jo. Jsem zas moudrejsi.

A omlouvam se zakladatelce za OT.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Anonymní
16.5.12 17:40

děkuji všem za názory, příští pátek bych měla jít k prim.gynekologie somluvit termín laparoskopie. S tím odběrem je to složitější, nevyznám se v tom - těhotněla jsem bez problémů, ale určitě to nebude záležitost na 2týdny a mě doktor upozornil na fakt, že cysta může prasknout a to bych taky nerada. Už pár dní nespím, zkoumám a hledám, přemýšlím a přemýšlím a žádný výsledek v dohledu.....

zakladatelka

• Citovat
  • Upravit
68928
16.5.12 17:49

No právě, samotný odběr by vyžadoval nějaká vyšetření předem, stimulaci… počítej, že tak minimálně měsíc by to trvalo, takže pokud je to hodně akutní a cysta hrozí prasknutím… každopádně to určitě prokonzultuj! Taky netuším, jak by to bylo finančně, zda by to hradila pojišťovna, ty stimulační léky a vše kolem je dost drahé, řádově tisíce-desetitisíce. A držím palce, ať nakonec žádný odběr třeba není ;)

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Anonymní
16.5.12 18:02

To je právě ono, kdybychom děti neměli, byla bych jednoznačně pro odběr, ale vzhledem k tomu, že už dvě dítka máme, nevím, jestli tohle všechno podstupovat :nevim: , no a finanční stránka věci taky hraje svoji roli......
a děkuji, musím prostě věřit, že to dopadne dobře

• Citovat
  • Upravit
31594
16.5.12 18:17

@ugluk já myslím, že by se to mělo jít dát normálně napsat jako ivf, medikace hrazená, pokud by zakladatelka opravdu přišla o celý vaječník, tak jí „vyplýtvaný“ pokus nemusí štvát, protože by pak mohla otěhotnět jen z KET a ty se nepočítají.

Otázkou spíš je, co by stimulace udělala s tou cystou, když někomu se mohou udělat cysty i právě po stimulce.

Zakladatelko, přju hodně síly, ať všechno dobře dopadne :hug:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
4181
16.5.12 18:19

Drzime palce, urcite se ozvi, jak to u primare dopadlo !

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
68928
16.5.12 18:43

@Gladys jo, pokud by to šlo jako IVF, tak super, ale určitě bych se na to předem informovala, ono i každé IVF musí pojišťovna schválit a musí k němu být indikace (a kůň ví, jaká oni tam mají kritéria, občas jde logika zcela stranou :roll: ).

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
117
16.5.12 19:16

Holky a ono se dá těhotnět bez obou vaječníků?
Jina zakladatelce držím palce, ať to dobře dopadne.. :kytka:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit

Váš příspěvek

Odesílám...

Další témata z kategorie

Mohlo by vás zajímat

Zkušenosti a hodnocení

Intimní balzám INTIMISS

• (4.7) + 30 recenzí

Victoria