Jak sehnat peníze na studium?

Anonymní
25.8.22 13:06

Jak sehnat peníze na studium?

Přes známé jsem se dostala k mladé ženě, která chce studuje.
Pracuje na částečný úvazek, s penězi sotva vyjde. Nyní se vzhledem k současnému zdražování bojí, že jí současný plat k pokrytí výdajů nepostačí.
Prošly jsme spolu výdaje a ušetřit je opravdu téměř nemožné (za předpokladu, že se relativně zdravě stravuje a topí na přiměřenou teplotu).
Pracovat by více nejspíš mohla, ale už by jí nezbýval čas na studium. Žádné stipendium, na které by měla nárok, nenašla.
Na soc. dávky nárok nemá. Žije sama, nemá nikoho, kdo by jí pomohl.
Nyní vidí jen dvě možná řešení, a to jsou přerušení studia nebo bankovní půjčka.
Ani já jsem jí nemohla poradit nic jiného.
Má někdo z vás nějaké další řešení, jak přijít k penězům?

• Citovat
  • Upravit
Napsat příspěvek

Reakce:

Velikost písma:
31278
25.8.22 13:24

Jestli žije sama a platí nájem, mohla by mít nárok minimálně na příspěvek na bydlení :think: Nebo nějakou brigádku, nějaký úklid a podobně, dělat sem tam po večerech :think:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
8441
25.8.22 13:26

Studium prezenční i dálkové je zdarma, pokud již nevyčerpala 3+1 rok na bakaláře :nevim: Jaké peníze na studium potřebuje?

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
29607
25.8.22 13:28
@Anonymní píše:
Přes známé jsem se dostala k mladé ženě, která chce studuje.
Pracuje na částečný úvazek, s penězi sotva vyjde. Nyní se vzhledem k současnému zdražování bojí, že jí současný plat k pokrytí výdajů nepostačí.
Prošly jsme spolu výdaje a ušetřit je opravdu téměř nemožné (za předpokladu, že se relativně zdravě stravuje a topí na přiměřenou teplotu).
Pracovat by více nejspíš mohla, ale už by jí nezbýval čas na studium. Žádné stipendium, na které by měla nárok, nenašla.
Na soc. dávky nárok nemá. Žije sama, nemá nikoho, kdo by jí pomohl.
Nyní vidí jen dvě možná řešení, a to jsou přerušení studia nebo bankovní půjčka.
Ani já jsem jí nemohla poradit nic jiného.
Má někdo z vás nějaké další řešení, jak přijít k penězům?

Záleží, jaké je její rodinné zázemí, pokud nějaké má. Pokud ne, tak v tomto případě třeba by jí mohla pomoci nějaká nadace, když si požádá o příspěvek. Některé nadace jsou na to zaměřené. Náklady se studiem má v jaké výši? Může si zažádat o příspěvek na bydlení, pokud žije sama v bytě.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
10245
25.8.22 13:28

Ahoj,
no bez znalosti toho, jak třeba bydlí, lze poradit těžko, zázračné způsoby nejsou a v podstatě je to vždy cesta minimalizace nákladů a maximalizace příjmů.
Bankovní půjčku moc doporučit nelze, nebankovní už vůbec ne. Takže se nabízí třeba pomoc rodiny, či se třeba za úplatu vzdát části dědictví ve prospěch sourozenců či něco podobného, pokud to možné je. Možná by třeba pomohla či poradila škola, pokud je svědomitou a dobrou studentkou. Případně může zkusit nějaké mezinárodní projekty, kdy se proplácí např. kapesné.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
74217
25.8.22 13:29

Peníze potřebuje na školné nebo běžné studijní výdaje (cesta, materiály)? Jestli je myšleno školné. Tak jedině požádat, jestli ji platby rozloží na měsíční.
Prostě musí zvednout příjem. Ono dnes i to cestování se prodraží. Každý nemá fakultu v blízkosti bydliště.
Tak se domlouvat na spolujízdě.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
563
25.8.22 13:31

Jít do spolubydleni. Třeba na UK existuje sociální stipendium a příspěvek na ubytování. Ať se popta na tyhle možnosti na její VŠ, každá to má jinak.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
9746
25.8.22 13:32
@Anonymní píše:
Studium prezenční i dálkové je zdarma, pokud již nevyčerpala 3+1 rok na bakaláře :nevim: Jaké peníze na studium potřebuje?

Obvykle je potřeba i někde bydlet, něco jíst, obléknout se, koupit skripta, pomůcky… :nevim:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
13714
25.8.22 13:32
@Anonymní píše:
:lol: :lol: :lol:
Co je na tomto příspěvku citlivého?

Asi potřebuje na živobytí, ne? Nikdo ji neživí, ona chodí do školy a pracuje u toho. Nesedí za mísou knedlíků od maminky jako 90% českých dětí na VŠ.

K příspěvku…spolubydleni? Příspěvek na bydlení? Půjčku nevím, no…

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
9746
25.8.22 13:35

Souhlas se spolubydlením. Rozloží se náklady na najem/teplo/internet… ušetří se i na vaření apod.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
74217
25.8.22 13:36

Teď léto měla využít. Byla možnost různých brigád. A co nejvíc si našetřit. Takhle jsem pět let po sobě jezdila v létě na tábor dělat vedoucí. Mi ten výdělek zafinancoval dojíždění v semestru do školy a nemusela jsem vůbec sahat na svůj plat. Hrábla jsem vždy do své táborové zásoby.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
2653
25.8.22 13:36

Ja to tedy chapu tak, ze slecna studuje asi soukromou skolu a potrebuje uhradit skolne…ty ji pujcit nemuzes?

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Anonymní
25.8.22 13:38
@Premek_Orac píše:
Ahoj,
no bez znalosti toho, jak třeba bydlí, lze poradit těžko, zázračné způsoby nejsou a v podstatě je to vždy cesta minimalizace nákladů a maximalizace příjmů.
Bankovní půjčku moc doporučit nelze, nebankovní už vůbec ne. Takže se nabízí třeba pomoc rodiny, či se třeba za úplatu vzdát části dědictví ve prospěch sourozenců či něco podobného, pokud to možné je. Možná by třeba pomohla či poradila škola, pokud je svědomitou a dobrou studentkou. Případně může zkusit nějaké mezinárodní projekty, kdy se proplácí např. kapesné.

Mně momntálně připadá bankovní půjčka jako nejvhodnější řešení.
Rodina jí nepomůže, studentka je to průměrná. Lépe se učit a dosáhnout na prospěchové stipendium nemůže, protože příliš pracuje a na studium jí moc času nezbývá.

Pro doplnění informací: Bydlíme v zahraničí, zde některé věci fungují trochu jinak. Sociální dávky a stipendia prošla se sociální poradkyní, nic nenašly. (Já se v tomhle až tak nevyznám, ale věřím, že ta sociální poradkyně jí poradila dobře.)

• Citovat
  • Upravit
Anonymní
25.8.22 13:39

@Talitha původně jsem tam ještě chtěla dopsat, že jsem studovala dálkově při standardním pracovním úvazku i s dětmi - nakonec jsem to nenapsala, aby to neznělo vychloubačně :roll: Zvládat tedy studium i práci na plný úvazek lze - rozhodně nejsem jediná… Jestli jsem si koupila 5 knížek za celé studium, tak to je moc - jinak jsme si různě půjčovali v knihovně, mezi spolužáky…

Proto jsem se ptala na co, potřebuje peníze - respektive, co má společného studium s tím, že nevychází s penězi? :think:

Pokud studuje prezenčně, tak by bylo vhodnější dálkové studium a tím by stíhala celý úvazek. Nebo, kdo jí hlídá dětí, když je ve škole? Dálkové studium je primárně pátek, sobota a to rozhodně ne každý týden…

edit- teď koukám, že ani děti nemá…O jakou zemi se jedná? A může studovat dálkově? Takových osob jako je tvoje známá je hromada…

Příspěvek upraven 25.08.22 v 13:44

• Citovat
  • Upravit
Anonymní
25.8.22 13:40
@Nefesh píše:
Jít do spolubydleni. Třeba na UK existuje sociální stipendium a příspěvek na ubytování. Ať se popta na tyhle možnosti na její VŠ, každá to má jinak.

To zvažovala, ale bydlí v malém kamrlíku a do toho by nejspíš nikdo nešel.

• Citovat
  • Upravit

Váš příspěvek

Odesílám...

Další témata z kategorie

Mohlo by vás zajímat

Zkušenosti a hodnocení

Ahoj, tati

• (5) + 5 recenzí

Petr, Ida a miminko

• (3.7) + 3 recenze