Poradna dětského psychologa
PhDr. Václav Mertin
Mam teda jenom jedno takhle stare dite. Lustime ruzne ukoly v casopisech typu Spuntik, Puntik atd., roztancene fixy od albi, modelina, ruzne lepeni atd. Ted mame „projekt“ a delame dinosauri zoo - do velke krabice vyrabime dinosaury a stromy atd. Ale je to s nama na dlouho, protoze mame doma jeste pulrocni mimco. Ale malou to bavi. Neco striha (hlavne vyrabi stromy a travu, nebo prouzky na dinousauri maskovani) a lepi. Pak to budeme spolu skladat do te krabice. Jeste ji musime nabarvit, to taky udela sama.
No a jinak bud na zahrade (pomaha mi i trhat rybiz, jahody atd), nebo nekde courame na vyletech, hledame poklady nebo si vzdycky rekneme, co chceme zazit/videt a snazime se to splnit.
Nech je hrat si i samotne, je to dobre pro vsechny zucastnene. Ty si odpocines a deti se nauci, ze se musi taky zabavit sami a jak na to.
U nás si hry vymýšlí syn (2,5 roku) sám. Takže si hrajeme na zloděje a policajty (já jako zloděj jsem většinou ve vězení, odkud musím utíkat
), Pat a Mata, obchod apod.
Sám si většinou umývá auto (velké odrážecí). Dám mu misku s trochou vody, hubku, utěrku a jede.
Pokud si sám neřekne a nejdeme ven, ptám se ho, s čím si chce hrát (některé věci mu musím podat, protože je má mimo dosah).
Ale nejsou to “vzdělávací” aktivity-jakmile ve hře pozná, že se ho snažím něco naučit, tak končí. Proto už se ani nesnažím ![]()
U nás je top lego, ať už se mnou nebo sám. Jak větší Duplo, tak i poděděné malinké kostky pro starší děti. Na zahradě spolu sbíráme ovoce, sázime kytky, okopavame záhony, s tátou občas něco kutí. Bazén, pisek, nebo jen tak litá. Chodíme na procházky se psem, to si bere odrážedlo, koloběžku. Doma právě to lego. Baví ho i vyškrabovánky, samolepkove knížky, modelina, vodovky, něco stříhat a lepit. Teď když je hezky, tak se hodně vídáme s dalšími kamarády co mají podobně staré děti. Ale to je pak necháme lítat jak chtějí, ať si můžeme v klidu pokecat. Občas to chce mít čas i sama na sebe. Máš dvojčata, nechala bych je ať si vyhrají i sami. Udělala si kafe, hodila nohy na stůl a jen kontrolovala, že nevymýšlí nějakou lumparnu. Neměla bych výčitky, že je necháš hrát si po svém. Ono je to v něčem taky rozvíjí. Za chvíli půjdou do školky, měli by se trochu osamostatnit.
Já dnes třeba potřebovala dělat na počítači. Vyraboval mi kuchyň, dlouho si hrál s nádobím a pak mi hrdě přinesl prázdný hrnec, že mi uvařil papu. Sedl si s tím ke mne na gauč a dělali jsme jako, že jíme ![]()
U nás frčí hodně tvoření, lepení, stříhání, malování, kreslení, modelína atd. atd., tam je možnosti fůra, lego, potom časopisy Dráček atp., puzzle, samozřejmě pobyt venku no a když už někdy taky nevím co, jdeme do kuchyně a upečeme třeba dort, jen tak, pomáhání i ochutnávání je oblinene ![]()
Vždyť spolu děláte spoustu aktivit. Moc nechápu ty výčitky z toho, že si děti hrají i samy. To je pro ně přece taky prospěšné. Navíc potřebujou čas i samy pro sebe a svoje vlastní hry bez vedení dospělého.
Já teda vůbec nejsem matka animátor, takže nic moc extra nevymýšlím a přes den improvizujeme. Pro mě je vždycky základ hodně si povídat, ukazovat všechno možné okolo, být co nejvíc venku. Organizované zábavy a účelově vzdělávacích aktivit si děti užijou dost ve školce a škole, takže je doma cíleně neprovozujeme. Když už není co by, tak třeba jen tak blbneme na gauči nebo si prohlížíme fotky. A nebo spolu jdeme uklízet - sice to není moc efektivní, ale chci toho využít, dokud ji to baví. ![]()
Naopak!
Deti se nejvic rozvijeji pri volne hre. Kdyz zapoji svoji fantazii, zkouseji, vymysleji, sami od sebe.
Dej jim chvili pokoj, uvar si kafe, sedni si a prestan si cokoliv vycitat.
@Lucie_Sx u nás je to třeba tak, že když něco dělám, krásně si hrajou, ale jakmile si chci sednout, nedají pokoj ![]()
@Ploutvová píše:
@Lucie_Sx u nás je to třeba tak, že když něco dělám, krásně si hrajou, ale jakmile si chci sednout, nedají pokoj
Jo to je fakt, tak lehnout na zem a zavrit oci
.
Dneska jsme prvně hráli člověče nezlob se. Ta krtečkovská verze, kdy se chodí podle obrázků na kostce. Byl nadšený a celkem i chápal co má dělat. Nevydržel u toho teda celou hru, ale zas to bylo něco nového
@Lucie_Sx píše:
Naopak!
Deti se nejvic rozvijeji pri volne hre. Kdyz zapoji svoji fantazii, zkouseji, vymysleji, sami od sebe.
Dej jim chvili pokoj, uvar si kafe, sedni si a prestan si cokoliv vycitat.
zrovna jsem chtěla napsat, že s tří letou cácorou si aktivně hraju minimálně, ona je pro mě otázka a kdy bych to měla stíhat? Mám ráda čas pro sebe, takže i na hřiště tahám knížku. Má staršího bráchu, tak prosím ![]()
Paráda prosím tě. Já nedělala tolik věci s dcerou snad ani… taky jsme nějaké ty časopisy dělali, kreslili… ale ona si hrála fakt hodně sama… buď za to ráda, ta samostatnost je hodně důležitá, že se zabaví sami.
Já tedy hodně jezdila pryč.. nebo do kočárku a výlety po okolí. Nebo i autem. Jezdili jsme s kamarádkami hodně co měli děti podobného věku. Různé výlety…jak autem, vlakem…
U nas si hraje vetsinou sam
stavi si duplo, postavi si sam koleje, jezdi s vlackem, postavi si silnici z lidlu, jezdi s autama, hraje s garazi, dam mu puzzle 15 dilku, at stavi sam, dam mu pastelky a papir, at si maluje, nuzky a papir, at si striha atd. Ma k tomu teda u segru 7, ale umi si hrat a zabavit se sam. Spolecne prohlizime treba knizky, delame neco v sesitech s ukoly a podobne. Pomaha mi s uklidem, vesenim pradla atd, je hodne samostatny a vse chce delat sam. Chodi uz teda od 2 let do skolky, nemyslim si, ze by mu neco chybelo.
Zdravím, chci se zeptat jaké aktivity podnikáte se svými 2,5-3 letými dětmi? Mám dvojčata, v září jim budou 3 roky, přes týden trávíme dopoledne na zahradě, kluci si hrají na písku, nebo jen tak běhají a hrají si s míčem, nebo jezdí na odrážedle, mají rádi houpačky, teď v létě jsem jim pořídila vodní stolek, tak si venku hrají když je vedro pod pergolou. Na větší výlet se ještě neodvážím sama, to až když manžel skončí v práci nebo o víkendu. Doma jim čtu ŕíkanky a básničky, kreslíme, opakuji s nimi barvy, tvary, zvuky zvířat, tleskáme na písničky, kluci rádi zpívají, knihy je moc nebaví, občas jen tak listují, kostky je baví chvíli, pak to začnou házet, kolikrát už nevím co s nima, tak třeba spolu uklízíme hračky, nebo mi asistují při praní a věšení prädla. Někdy si jen tak hrají po svém a já mám pak výčitky, že se jim málo věnuji, ale kolikrát už jsem k večeru uplně vyřízená. Jak to s aktivitami pro děti v tomto věku máte vy?