Laktační poradna
MVDr. Anna Musilová
Maminky, chci se zeptat, jak jste skloubily vy kojeni(pripadne odstrikavani) a druhe ditko? U nas konkretne dvouletak(problemovy). Tyto cinnosti precejenom zabiraji notnou cast dne a druhe dite nam nejak nezvlada ty promlky, kdy proste musim obstarat malou. Sice mam manzela doma ted ze zacatku, ale o to vic vyuziva jeho a me odmita. Pomoc pri krmeni odmita, prebalovani, oblekani, dokonce i hrani se mnou nejak odmita a vylozene me ignoruje. Jsem z toho nestastna. Jakmile mam volnou chvili, tak se mu snazim venovat, ale on me proste nechce…
prejde to? nebo mam prestat odstrikavat a davat um(ktere je z hlediska casu teda o dost praktictejsi)??
diky za rady
Jééé, úplně jsi mi připomněla, co se dělo u nás! holky byly presně 2 roky od sebe, první týdny bylo kojení dlouhé a starší… to byl zážitek
ale není se čemu divit, no ![]()
U nás to bylo trochu jiné, že velké naopak chtěla na všechno jen mě, tatínek na ní nemohl ani sáhnout, takže jsme ho i druhý den po příchodu z porodnice poslaly do práce ![]()
Byl to hukot, když jsem kojila, tak lehávala vedle nás a kopala mě, ječela u toho, lezla po mě, vztekala se
Snažila jsem se zabavit podáváním hraček, čtením pohádek… ale většinou to nemělo moc efekt
První týdny měla nejtěžší asi ona…
@Brittana Ahoj, já mám miminko 6 týdnů, manžel byl doma do 14 dnů a už je to lepší. Starší dvouletá taky dělala naschvály, pořád něco chtěla podat a tak, když jsem kojila, najednou si nedovedla natáhnout kalhoty po čůrání atd. Na vše vyžadovala mě. Taky si se mnou nechtěla hrát ve volných chvílích a špatně spala. Ale už je to dobrý, hraje si. Nebo maximálně přinese knihu, ať čtu. Když bylo nejhůř, tak jsem jí pouštěla pohádky v tv
, teď už nepouštím.
Já mám of sebe děti rok a půl. Kojim oba, prebaluju oba, nosím oba. Dcera pomáhá, hraje si. Jednou chce jen tatku, jednou chce jen me. Je to zahul, ale vše se samo ustálí a poběží.
@Brittana Já skloubila kojení jednoduše - dostali oba
a starší byl děsně spokojený.
Jde to těžko. U nás taky starší hned pochopil, že když kojím, tak má volné pole působnosti a vyvádí psí kusy. Buď ho prostě nechám nebo přeruším kojení a naháním ho po bytě. Kdyby nás u toho někdo natáčel, tak je to docela slušná komedie ![]()
@Brittana mam to uplůne stejny a u kojeni zlobi natolik, ze se mi z tech nervu prestalo spoustet mliko. Tak poustim pohadky, jinak to nedavam.
Dceři jsem zpívala, povídala atd. Někdy pustila pohádku. Nám to vyšlo krásně, protože dcera zrovna měla období „A proč“, takže jsme hodně debatovaly ![]()
Kojení bych neukončovala, pokud je to jen z důvodu zabavení dvouleťáka.. Ono se to ustálí a ta délka kojení se budou zkracovat…
@Pudloslava píše:
@Brittana mam to uplůne stejny a u kojeni zlobi natolik, ze se mi z tech nervu prestalo spoustet mliko. Tak poustim pohadky, jinak to nedavam.
U nás ani pohádky nezabírají! Zrovna před půl hodinou zneužil mé nepozornosti při kojení a opatlal skříň Rybilkou ![]()
A mala je teprve 5 dni stara?… to se muze jeste hodne menit… ja bych se zkusila s nekym poradit o tom odstriku… kdybyste si mohli dovolit laktacku (treba ze ziliny) nebo kontaktovat podpurnou skupinu v ostrave?… (kojit se uci mama i dite)
nevim, v pripade problemu bych sve male zkusila kojit hodne v noci (mam vyzkousene ze pri podlozeni dekama se celkem vyspim ja i dítě, a dite jsem ani nahodou nikdy nezalehla ani pri velkych unavach z nemoci, jen jsem po ranu rozlamanejsi)… moznosti je kojit satku, ale treba moje bricho to po porodu nedalo, takze bych v teto chvili spise posedavala - kojeni i timto posedavanim/polehavanim nuti mamu k rekonvalescenci…
odstrikavat kvuli zvyseni mnozstvi mleka se da i do pliny z polospanku… nebo „odstrikavat“ primo do pusy ditete (zvlaste u malinkatych unavenejsich miminek to je velmi efektivni), ale priznam se, ze deti netravi na prse cas jen kvuli hladu (takto male deti potrebuji relativne malo mleka), ale zadumlat si potrebuji (a prso je na to v tuto chvili opravdu nejvhodnejsi/nejjistejsi varianta), v prirode to tak chodi - po 3-4tydnu uz se da s malyma zase pracovat trosicku jinak, ale rade z nich proste to podumlani velmi sedne (a pozdeji se to jinak neprojevi… no, spise naopak oddumloprso deti mohou byt i klidnejsi) vem to tak, ze to co diteti „dokapava“ po te co vypije tu snadnou cast z naliteho prsa, jsou na tuk, energeticky velmi bohate kapky tezko nahraditelnych mastnych kyselin )…
hodne sil a neboj se v tuto chvili zadat pomoc od kohokoli z okoli.
@Brittana píše:
Jakmile mam volnou chvili, tak se mu snazim venovat, ale on me proste nechce…![]()
prejde to? nebo mam prestat odstrikavat a davat um(ktere je z hlediska casu teda o dost praktictejsi)??
Máš doma pětidenní dítě - novou situaci nezvládáš ani Ty sama… Jak to tedy můžeš očekávat od dvouletého dítěte…?
Je naprosto pochopitelné, že se chová takto. Některé děti to mají naopak - uzurupují mámu pro sebe a chtějí, aby se věnovala výhradně jim… jiné, jako Tvůj syn, to zase dělají obráceně. Je na Tebe naštvaný, protože sis přitáhla domů cizáka - a dává Ti to sežrat po svém způsobu.
Potřebuje čas, trpělivost a pozornost… když chce víc tátu, proč ne. Až půjde táta do práce a až se doma zaběhne nějaký režim, zase se uklidní. Kromě toho je potřeba, aby pro něj některé situace zůstaly nezměněny, jako před narozením sourozence - např. čas odchodu do postýlky, jí se u stolu, před spaním čte táta pohádku atd. atd… prostě aby se mu ten svět nerozbořil úplně.
Co se odstříkávání týče, to budeš muset zhodnotit časem sama - teď máš doma manžela, tak je to jednodušší. Až se vrátí do práce a Ty budeš s dětmi sama, uvidíš, nakolik bude reálné to skloubit.
Nejlepsi situace pri kojeni je kdyz si dvouletak na gauci sam sundava pokadenou plinu ![]()
@Pudloslava Haha. Moje starsi kadi do nocniku, ale zasadne zrovna, kdyz kojim. Nevim, jak to dokaze, ja bych to teda neumela
.