Jak slavíte narozeniy?

7572
6.7.08 10:45

Jak slavíte narozeniy?

Ahoj holky!
Mám takový dotaz,jak slavíte narozeniny?
Máme dost početnou rodinu,manžel je ze 4 sourozenců,já ze 3, sourozenci jsou ženatí,mají své rodiny,prostě schází se nás čím dál víc.Přibližně je nás nejbližší rodiny asi 20.Nehledě na to,že do baráku narvat takovou spoustu lidí chce mít dobré nervy.Jak řešíte oslavy,zvete všechny?Nebo jak s dárkama,pořádně se nezavděčíte nikomu,dneska za 200 skoro nic nekoupíte a za víc nehodlám dávat,protože někteří členové se s námi skoro nebaví a zvát na povinné oslavy se mi nechce,stejně přijdou kdy chtějí,klidně nevhod.Já třeba doma nemívám běžně pohoštění pro tolik lidí…atd.
Takže k jádru pudla. :) Dáváte dárky ke svátkům,narozeninám,Vánocům úplně všem?Tzn. strýčkům,tetičkám,švagrům,neteřím,atp.?Scházíte se pořád všichni nebo to omezujete?
My jsme na můj popud zrušili svátky a Vánoce,za ty peníze, a to šlo do tisíců,jsme si koupili pro nás hodnotnější věci a dáváme dražší dárek tchánům a mým rodičům k Vánocům.Dokonce neteře jsou zvyklé na hodnotné dárky,takže nad knížkama apod ohrnují i před náma nos.
A jak slavíte narozeniny svých dětí?My máme oslavu dnes,zvali jsme pouze babičky a dědečky,ale jsem zvědavá,kdo se tady zjeví další,prostě nemůžou to pochopit.A ten den,co se dcera narodila dělám malou oslavičku jen pro nás 3,a celodenní výlet,spojený s nákupem v hračkářství.
Promiňte ten román,ale za pár hodin to vypukne a já mám nervy v kýblu,prostě hromadné oslavy nesnáším,u nás to zvykem nebylo,u tchánů ano. :|
Takže běžím chystat,prosím,uklidněte mě někdo,už jsem byla na WC opakovaně. :poblion:
Ještě dodám,že pracuju na směny,vč. víkendů a mívám volný pouze jeden,vyjímečně 2,a celý prostojím u plotny…Prostě chodí kdy chtějí,i přes daný termín,a nevadí,že mě vytáhnou z postele třeba po noční,chjo. :-( :-(

Příspěvek upraven 11.04.11 v 12:21

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Napsat příspěvek

Reakce:

Velikost písma:
23505
6.7.08 11:16

U nás je to hodně zmírněné, dárky i oslavy jen nejbližším, tzn. rodina, rodiče, rodiny našich sourozenců. Ale i ty dárky se snažíme pro rodiče i rodiny sourozenců trochu mírnit, aby to bylo něco za cca 200 svátek, 300 narozeniny, u dětí možná trochu víc, u dospělých zas míň. Ostatní jen přání bez dárku i oslavy. Ale chce to pořádně domluvit a odsouhlasit si. Včetně vánoc a dalších příležitostí. Jinak bysme furt jen slavili a chodili někam i někdo k nám. Protože mimo toho jsou tu kamarádi a tak… A už se taky nebojím se zeptat, co kdo chce a taky sama nahlašovat, co chceme my :wink:

Ať to zvládneš :wink:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
15043
6.7.08 11:23

Nesnasim neohlaseny navstevy, takze bych neotevrela, pripadne rekla, ze zrovna jdem pryc nebo tak neco. Nebo ze spim po nocni. Kdyz nepomuze rozumna domluva, musis byt trochu asertivni, a zavrit dvere pred nosem, jinak se z toho picnes. :roll:
Darky davame rodicum a sourozencum, par dobrym kamaradum. Tot vse. Se sourozenci to mam tak, ze si davame darky do 100,– az budou mit vsichni deti, davat budem jen detem. Zatim mame synka jen my. Ale my se se sirsi rodinou moc nevidame, parkrat do roka… darky si nedavame.
Drzim palce na dnesni „oslavu“. :wink:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
3813
6.7.08 11:49

ahoj já mám jen ségru a manžel´žádnýho sourozence takže svátky a narozky slavíme my naše rodiče a moje ségra s rodinou. Na vánoce jsme se dohodly se segrou, že si dárky dávat nebudem, bylo by toho moc. Mít tolik sourozenců co ty tak bych slavila max narozky dospělých pohromadě. Taková malá svatba když se sejdete co :-)

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
2318
6.7.08 18:15

Liško,

nás je nejbližší rodiny jenom 14, ale i tak to stačí. Scházíme se 2× ročně na Vánoce, to má narozeniny starší a na Velikonoce, to má narozeniny mladší, já, manžel a další příbuzní :-) Dárky si navzájem nedáváme, to bysme se zbláznili, obdarovávají se jen děti a rodiče, ale ty jen blbostma ve stylu čepice + knížka apod.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
7572
6.7.08 20:05

Holky,díky za rady a povzbuzení!Aspoň jsem se ujistila,že jsem normální :)
Můžete hádat,jak to asi dopadlo,pozvaní byli rodiče a babička,ti v poho dorazili.Pak se zjevili dva bráchové s rodinou a ségra,takže 5 lidí navíc,naštěstí jsem od přírody prudce inteligentní,tak jsem s tím počítala.
Ale štve mě to,několikrát jsme to domlouvali,že pouze rodiče,zbytek se ruší…Takže my nikam nechodíme,připadáme si trapně,pak se to snažíme vynahradit,prostě začarovaný kruh. Řešili jsme to narovinu,ale asi ty domluvy neplatí,fakt nevím,co s tím…
Díky moc holky,dobrou noc,pádím spát,třeští mi z nich hlava.Jo,a hádejte,čí rodina to nepochopila??? :-D :-D :-D

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
papu
6.7.08 22:51

Ahoj, tak u nás je to z každé strany jiné.
Moje rodina - mám vlastně už jenom tátu a bráchu, tak si nějak zvlášť dárky nedáváme. Popřejeme si, pokud je čas, uděláme „oslavu“ tzn. sejdeme se, nakoupíme dobrý jídlo a je to, já dostanu třeba kytku, čokoládu, apod.
Brácha třeba víc lpí na kupování dárků, letos měl 30, takže dostal hodnotnější dárky, táta měl 55 a dostal poukaz do pivních lízní+triko+rum :wink:
K svátku většinou nic.

Manželovo rodina na to trpí víc, tam se slaví i svátky, jenže manžel má bratra s manželkou a dvěma děti + prarodiče, takže každý měsíc něco!
Někdy vloni jsme se rozhodli, že svátky zrušíme, necháme jen pro děti, dospělý si popřejí. Stejně to máme se švagry na vánoce, kupujeme jen dětem a chci to zavést i s ostatními. To je fakt děsně peněz :?

Ale pokud bychom někoho nezvali, tak by nepřišel, to mi přijde teda dost drzé :roll:

• Citovat
  • Upravit
242
7.7.08 08:07

Já mám jednu ségru, která má 3 děti a manžel jednu ségru, která zatím děti nemá a žije s přítelem. S rodičema - obojíma si dárky k narozeninám i k svátku dáváme (svátek tak 200,–Kč, narozky max.do500,–Kč). Se ségrou a švagrovou si dáváme jen dárky k narozeninám - spíš drobnost do 200 Kč (např. nějaký dobrý čaj, hrneček apod.). Neteřím nějaké menší dárky taky jen k narozeninám (kolem 200,–Kč). Svátky a vánoce jsme se ségrou zrušily už dávno. To dáváme jen rodičům. Letoš už ani má nejstarší neteř-19let od nás nic nedostaneme, utli jsme to 18.rokem. Nebudu ji přece dávát dárky do padesáti ne?
Takže s rodičema slavíme vánoce, narozky , svátky. Se sourozencama jen narozky.
Na oslavě se vždy domluvíme. Většinou zvu moje a manželovi rodiče naráz, ségru zvlášť a švagrovou taky zvlášť. Přeci jen bydlíme v paneláku.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
12154
7.7.08 09:46

Ahoj, tak nás bylo na oslavy taky docela dost, vždycky se sešlo tak 12 lidí. Taky jsem tyhle megaakce neznala než jsem se vdala. Postupně jsme to odbourali: pokud má někdo narozeniny, děláme malou oslavu (oběd, zákusky,…). Švagrové to vyšlo nejlépe - mají 3 narozeniny v jednom měsíci, takže to je jen jedna oslava. Svátky jsme finančně odbourali, kromě dětí. Když jsme stavěli, tak jsme se s dospělými členy rodiny domluvili, že si nebudeme dávat nic ani o Vánocích. A to nakonec přetrvalo až doteď. Dáváme dárky jen dětem v rodině. Jo a tyhle alotria (co popisuješ, liško) mi s chutí dělal brácha. Nepřišel když byl pozvaný anebo se zjevil zcela nečekaně. Můj nervový systém to nevydržel dlouho a pak jsem mu jednou udělala to, že když se takhle u nás objevil a čekal, jak kolem něho nebudu radostí tancovat, tak jsem mu sdělila, že k jídlu jaksi nic není, že vše zkonzumovali pozvaní hosté a že mu můžu nabídnout akorát tak kafe.. :twisted: . Takže se zkus obrnit trpělivostí a příště dej nezvaným takhle najevo, že je sice ráda vidíš, ale že bohužel na ně nic nezbylo nebo že jsi s nima nepočítala. Ono jim to docvakne. Když totiž s nima budeš i nadále počítat a budeš ty nezvané tzv. hostit, nedojde jim to nikdy.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
2661
7.7.08 11:05

Když jsem to četla přišla jsem si jako u nás doma. Manžel pochází z velké rodiny. Když jsme se všichni sešli (nejužší rodina) bylo nás 18. A to nepočítám rodinu z mé strany. Prostě každá oslava, malá svatba. Tak jsme to utnuli. Posíláme si jen SMS. A všichni dohromady slavíme jen kulatiny. A dárky kupujeme jen rodičům. Zpočátku se to neobešlo bez komplikací, ale myslím, že jsou teď všichni spokojení. Přece to není jen o dárku, ale že si někdo vzpomene a popřeje.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
1523
7.7.08 11:59

Tak u nás to chodí tak že na oslavy dorazí jen moji 2 bratři s rodinami a tchánovci!Manželova sestra je v Brně a bratr v Praze takže popřejou jak dorazí na povinou návštěvu dole k tchánovcům :wink: a dárky kupujem jen dětem my dospělí se odbudem flaškou a bonboškou :wink: tudíž dětem koupíme něco dražšího :wink: :D
Samozřejmě s tchánovcema je to jinčí tam už si kupujem dárky.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
7572
7.7.08 12:44

Vránečko-to je moje ideální představa!!!Jenomže ta divná jsem holt já.Dokonce teď už to chápe i manžel…(po 10 letech).
Jedna nejmenovaná osoba :-) mi řekla,že si hrajeme na pány tím,že se zveme a že nejlepší navštěvy jsou ty nečekané,a že u nich to tak vždycky bylo.Já jsem zavedla jiný systém téměř ve všem,dost si hlídám soukromí,zavedla jsem zvonky u branky a u domu,koule ve dveřích nejen ve vstupních,ale i ve sklepě,garáži a dílně,oplocení našeho pozemku atd.Máme totiž postavený domeček na jejich zahradě,jsme přilepení na jejich domku. :roll: .
Manžela mám zlatého,ve všem je zajedno se mnou,postaví se i proti své matce. :huban: ,no a konečně chápe i ty oslavy.
Radúno-s tou kávou a nepříjemnýma kecama to proběhlo a nic… :nevim:
Tož tak.Holky díky moc za Vaše názory a jak to chodí u Vás,holt jsem normální. :dance:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
2724
7.7.08 13:56

My ode dveří asertivně odháníme jen agenty pojišťoven a podomní prodejce. Host je host, vítaní jsou všichni. V rámci nejužší rodiny slavíme vánoce, širší rodina se schází při „padesátkách“, svatbách, pohřbech a tak, na narozeniny mých dětí stejně jako na svou svatbu jsem pozvala úplně všechny příbuzné, kamarády, spolupracovníky…probíhá to obvykle u nás na dvorku, grilujem, pijem pivo, víno a vůbec vše, nechodíme ve velké večerní a komu je málo nóbl flák masa a kukuřice na grilu, příště nepřijde. Jsme také zhusta zvaní jinam, občas zajdem, dárky dáváme buď podle specifikace (potřebujete pro sedmiletého kluka nový mobil s MP3 a foťákem, tady máš 300,– jako příspěvek) nebo jen pozornosti. Nejsme úplně horoucí velká milující se rodina (takymáme své extraordinérní tetky závidějící si navzájem nos mezi očima, strýce opilce a strýce Hujera co nesnáší opilce..), ale uvědomujeme se, že by nám bylo mnohem hůř samotným, že když někdo umře, je to napořád a že je pak pozdě smutnit, že jste se vlastně neznali…jo a kamarády do toho klíďo píďo zahrnuju taky, někteří už jsou např. spíše kamarády mých rodičů než mými.
Pro nás je prostě společenský ruch důležitější než klid a naklizený barák.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit

Váš příspěvek

Odesílám...

Další témata z kategorie

Mohlo by vás zajímat

Breno poradna - podlahové krytiny

Ikona - Jiří Novotný

Jiří Novotný