Jak stříhat rovně?
- Fotoalbum (0)
- Sledovat e-mailem
- Přidat k oblíbeným
- Zapnout podpisy
- Hledání v tématu
Reakce:
catie píše:
Tento dotaz asi zní blbě, ale myslím to vážně. Jsem věčná začátečnice, vlastní šití mi (myslím) celkem jde, ale mám problém se stříháním větších kusů látek. Například teď jsem stříhala cca 80 cm na zavinovačku-dečku a měla jsem to strašně křivý. Sice jsem si naměřila délku v několika bodech, ale já asi i křivě měřím, nebo co
. Neexistuje na to nějaké udělátko (jako jsme ve škole měli pravítko s ryskou), nebo takového něco? Přece švadleny neodměřují vzdálenost po každých 30cm, nebo jo?
Vim ze se delala takova krida na textil a normalne dlouhy pravitko a kreslilo se to ![]()
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
Ve škole jsem používali těžítka, aby neutíkala látka a pak křídu a 100cm krejčovské pravítko. http://www.sici-stroje-singer-brother.cz/…jcovsky-metr
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
aha, dlouhý pravítko, to mě nenapadlo
To krejčovské vypadá fakt super, asi nad ním zauvažuju…jestli mě teda to šití zase nepustí.
A kdyby měl někdo nějaký „domácí fígl“, jak to zvládnout i bez toho nádherného krejčovského pravítka, tak sem s nim ![]()
- Citovat
- Upravit
Leda ještě používat nějakou dlouhou lať, pokud máš možnost ji někde sehnat. Naměřit si to pak krejčovským metrem a pak spojit tou latí. Ale myslím si, že investice do metru se ti neztratí. Já ho nechala u rodičů a jestli začnu zase šít tak si budu pořizovat svoje.
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
Jsem nešička, ale s obdivem jsem pozorovala jednu švadlenu, naměřila na okraji a pak z tý látky „vytahla niť“, prostě si tam na okraji roztřepila trošku tu látku, cyhtla jednu nitku a švihem jí vytahla - tím jí na látce vznikla „dokonalá“ čára a podle tý pak stříhala. Zkus to na nějakým kousku tý látky - u všech látek to asi nejde. ![]()
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
já pokud chtěla rovnou delší čáru tak jsem si látku naměřila, zahnula a buď jen rukou a nebo žehličkou zažehlila, pak jsem rozložila a stříhala podle toho. Záleží ale na látce, ne u všech to asi půjde.
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
Rampepurna píše:
Jsem nešička, ale s obdivem jsem pozorovala jednu švadlenu, naměřila na okraji a pak z tý látky „vytahla niť“, prostě si tam na okraji roztřepila trošku tu látku, cyhtla jednu nitku a švihem jí vytahla - tím jí na látce vznikla „dokonalá“ čára a podle tý pak stříhala. Zkus to na nějakým kousku tý látky - u všech látek to asi nejde.
Máš pravdu, u všech to nejde.
Jde to udělat u dobře utkané tkaniny, nejlépe s plátnovou vazbou, protože třeba kepr (např. riflovina) ti vytáhout nepůjde, resp. půjde těžko.
No a u pletenin máš smůlu úplně.
Aspera má pravdu, my to na škole dělali obdobně, jen jsme neměli ta těžítka. Ale to krejčovské pravítko mám taky doma schované, i když ne metrove, ale o něco kratší.
V tu dobu se jiná nesehnala.
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
Holky díky za nápady, asi fakt to pravítko bude nejlepší, líbí se mi, že je do pravého úhlu, takže bych si to srovnala podle spodního okraje.
To zažehlení je asi prozatím dobrý nápad, než pravítko splaším.
A s tou vytaženou nití je to super nápad, to musím zkusit ![]()
- Citovat
- Upravit
catie,
s tou nití bacha, pokud bude ta tkanina blbě utkaná, tak to budeš mít křivý (nebude tam pravý úhlel, bude to do oblouku a pod.), na to bych moc nespolíhala…
A ještě jedna maličkost, některé tkaniny jsou utkaný tak, že když zatáhneš za nit, tak je nekonečná (a páráš jednu „řadu“ po druhé, jako když rozplítáš ručně pletený svetr, jeslti mi rozumíš) a někdy je vždy u kraje přestřižená… Takže na to tak bacha, ať si nevytátneš nit z více „řad“. ![]()
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
UDĚLÁTKO NA STŘÍHÁNÍ
jsem také věčný začátečník, ale celý život jsem kolem sebe měla profi švadleny. Maminka má takové kovové pravítko (ale viděla jsem ho i dřevěné), které je na jedné straně tak vhodně zakroucené (zatočené nebo jak to nazvat) a to si přiložíš podle toho jaký úhel by se ti hodil. To pravítko je asi tak 1 metr dlouhé a zrovna si ho také chci koupit - a zrovna řeším kde?! Doufám, že ti to trochu pomohlo … když ho sešenu, mohu napsat. Jinak pokud jde o stříhání rovné, tak já hlavně šiju patchwork a ten udělátka má opravdu super!!!
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
Jestli se nepletu, tak jsme ho kdysi kupovali v klasickém papirnictví, ale kde ho sehnat teď, nevím. Možná bych zlusila prodejnu šicích strojů. Když by ho neměli, tak by třeba alepsoň poradili. ![]()
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
děkuju, když jsem po mé imulzivní odpovědi přečetla i další příspěvky dočetla jsem se, že už někdo radil to samé a i s odkazem, kde koupit. Jen se snažím ho najít levněji hodně štěstí všem Gábina
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
Tento dotaz asi zní blbě, ale myslím to vážně
. Jsem věčná začátečnice, vlastní šití mi (myslím) celkem jde, ale mám problém se stříháním větších kusů látek. Například teď jsem stříhala cca 80 cm na zavinovačku-dečku a měla jsem to strašně křivý. Sice jsem si naměřila délku v několika bodech, ale já asi i křivě měřím, nebo co
. Neexistuje na to nějaké udělátko (jako jsme ve škole měli pravítko s ryskou), nebo takového něco? Přece švadleny neodměřují vzdálenost po každých 30cm, nebo jo?