Jak to máte s babičkama ?

• Fotoalbum (0)
  • Sledovat e-mailem
  • Přidat k oblíbeným
  • Zapnout podpisy
  • Hledání v tématu
26.6.17 11:42

jak to máte s babičkama ?

Ahoj chtěla bych vědět jak to máte vy ostatní :) naše malá 4 roky má nadváhu a já už se rok a půl snažím nedávat žádné sledké, pít převážně čistou vodu nebo hodně slabou štávu, naše brababička to asi pořád nechápe :zed: mojí švagrovou vykrmila do obezity, ale to ted nechám stranou. říkám jí at malé nedává čokoládu, včera jí zase přinesla jednu tičinku kinder čokolády, slušně jsem jí poprosila at jí to nedává, a pokud opravdu jí tu čokoládu nutně chce dát at radši koupí kvalitní 70 procetní a kostičku tedy jo ( vím že tu malá nejí ) :lol: no nemluvla se mnou celé odpoledne :zed: když chce malá u nich napít udělají jí tak sladkou štávu, že se mi křívá pusa, když jsem si zase dovolila něco říct, odpověděla, že nechce aby si jí malá pamatovala že na ní šetřila 8o já jí odpověděla, že to není o šetření ale o návyku co bude do budoucna pít, u nich se totiž pije jen cola, fanta a takhle.. jak jí to mám prosím vysvětlit? obšasné hlídání bohužel potřebuji :roll:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Napsat příspěvek

Reakce:

Velikost písma:
20777
26.6.17 11:50

@jana šmolíková Zkusila bych jí nějak vysvětlit, že má malá nadváhu a že je to i na doporučení lékaře. Starší lidé na odvolání se na lékaře dost často slyší, tak když nepomáhá nic jiného… A když nejhůř, tak ať ti to dá dr i s razítkem, však pokud má skutečně nadváhu, tak určitě nebude problém se s rozumným dr domluvit. Jinak asi u podobně smýšlejících lidí nepochodíš, no :?

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
79821
26.6.17 11:53

A co třeba koupi něco jiného - ovoce třeba sušené nebo oříšky a dát to prababičce, at to malé jako daruje, že to miluje moc. A je. Anebo to pití - naočkovat jí, že má ráda to a to - a at jí to babička koupí. Většinou se něco najde, co je dětem vzácné anebo to prostě milují - a prarodiče můžou kupovat. I třeba něco lepšího, co bys ty tak často nekoupila.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
26.6.17 11:55
@Amys píše:
@jana šmolíková Zkusila bych jí nějak vysvětlit, že má malá nadváhu a že je to i na doporučení lékaře. Starší lidé na odvolání se na lékaře dost často slyší, tak když nepomáhá nic jiného… A když nejhůř, tak ať ti to dá dr i s razítkem, však pokud má skutečně nadváhu, tak určitě nebude problém se s rozumným dr domluvit. Jinak asi u podobně smýšlejících lidí nepochodíš, no :?

Souhlasim, ale je tedy do nebe volajici, ze dotycna to nevidi a nechape sama, popr. ze nestaci slusne pozadat/vysvetlit… Zakladatelko, preji pevne nervy a ohanej se doktorem.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
16098
26.6.17 11:57

Prarodiče kupují ovoce - třeba maliny nebo borůvky v zimě nejsou zrovna levné a pro děti jsou vzácné a ocení to, v létě mají radost z melounu nebo broskví. A jako nějakou rychlovku na cestu nebo mezi dveřmi frčí přesnídávkové kapsičky (od Kubíka, kde 100% ovoce i mrkev) - když vidí prarodiče tu radost dětí, tak jsou spokojené.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
26.6.17 11:58

@Amys malá má necelích 22 kilo ( ráno 21,5 a večer 21,9 kilo a 110 cm, za rok přibrala kilo a vyrostla o nějakých 9 cm. říkala jsem jí že nás chce poslat doktorka do lázní, ale jak se o tom přestane mluvit jede to zase na novo.ted jsem přemýšlela že si vymyslím že jsme byli u zubaře, že se malé začínají kazit zubu.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
26.6.17 12:01

@zrcadlo babi malá koupila borůvky a malá to na ní vyflusla :lol: přitom když chodíme na borůvky do lesa tak má fialovou pusu ještě 2 dny :lol:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
53190
26.6.17 12:03

Taky bych to zkusila přes toho lékaře. Starší lidé (a speciálně ti, kteří si ještě pamatují chudší období před revolucí), mají často tyhle „vykrmovací“ tendence a nadváhu považují za dobré znamení :roll: Vysvětli jí, že malá už z toho má zdravotní problémy a je potřeba s tím něco dělat. Nebo zkus, že se jí ostatní děti smějí, že je tlustá ;) Pití já osobně řeším tak, že děti mají lahve s vodou a chodí si i u babičky samy dolít, pokud to vypijí všechno. A ty sladkosti, nu, zkus jí přesměrovat na jiné mlsky, anebo nauč dcerku, ať čokolády a podobné lahůdky odmítá.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
79821
26.6.17 12:04

Pak jsi měla okamžitě trvat na tom, at to sebere a borůvky schovat s tím, že když nechce dobře tak, ale babička jí příště nedonese nic. A takhle se i s babičkou dohodnout, že je ti to líto, že se takto nehezky k dárku chová a že to si nesmí vůči babičce zvykat. Tohle je dost nevychovanost.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
53190
26.6.17 12:05

@inkakřivák To ano, souhlasím. Kdyby se mi děti ksichtily na něco, co babička v dobré vůli donese, tak by viděly to tóčo :)

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
26.6.17 12:11

@inkakřivák já u toho nebyla, borůvky měla u babičky jinak bych určitě zasáhla

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
684
26.6.17 12:11

Já bych to asi řešila v závislosti na tom, jač často tato babička s malou je. Pokud ji vidí jednou za měsíc, tak jedna kinder tyčinka za měsíc dítěti neublíží, ani když je oplácaný (protože taková občasnost nadváhu nedělá a navíc odříkaného největší krajíc - když dítěti vůbec nikdy nedáš čokoládu, tak při nejbližší příležitosti, jak ji budeš mít z dozoru, stačí pak ve škole, tak se tím začne ládovat. Když si zvykne na sladkost občas, nebude jí to vzácné, ani na to nebude nijak extra zvyklá a bude jí to stačit). Ale kdyby ji viděla dvakrát do týdne, tak to by mi už vadilo hodně a prostě bych řekla jasně ne, toto jí ničí zdraví a řekla babičce, ať jí nosí ovoce, čerstvý, sušený, kvalitní jogurty apod., že to dceři taky chutná a ještě z toho nemá takové potíže. Argumentovat doktorama.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
1185
26.6.17 12:13

Mě se to zdá přehnané. Však u babičky není každý den a hlavně určitě ne celý den. Ta obezita a zkažené zuby určitě nebudou jen z těch čokolád a přeslazených šťáv od babičky.
Může tam být nějaký zdravotní problém :think:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
7354
26.6.17 12:14
@jana šmolíková píše: :lol: no nemluvla se mnou celé odpoledne :zed: když chce malá u nich napít udělají jí tak sladkou štávu, že se mi křívá pusa, když jsem si zase dovolila něco říct, odpověděla, že nechce aby si jí malá pamatovala že na ní šetřila 8o já jí odpověděla, že to není o šetření ale o návyku co bude do budoucna pít

Malá si ji nebude pamatovat, jak na ní šetřila či ne, ale v pubertě s nadváhou, posměchem a zdravotními problémy, zkaženými zuby jistě vzpomínat bude. Takhle nějak zaobaleně bych to babičce předestřela.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
495
26.6.17 12:15
@jana šmolíková píše:
@Amys malá má necelích 22 kilo ( ráno 21,5 a večer 21,9 kilo a 110 cm, za rok přibrala kilo a vyrostla o nějakých 9 cm. říkala jsem jí že nás chce poslat doktorka do lázní, ale jak se o tom přestane mluvit jede to zase na novo.ted jsem přemýšlela že si vymyslím že jsme byli u zubaře, že se malé začínají kazit zubu.

Jani, když to porovnám se svou skoro 3-letou (101cm/18kg), tak mi vůbec nepřipadá, že tvoje má nadváhu, ta moje je úplně akorát, jen má pevnější kostru. Fakt. Ani gram tuku navíc.
K prababičce - řekla bych jí, že malé se kazí zuby a sladkosti zubař zakázal, stejně jako pediatr, protože malá má náběh na cukrovku, takže opravdu musíte celodenně pečlivě sledovat, co malá jí a kolik. Myslím, že babča nebude zjišťovat víc. A krásně můžeš postrašit, jak hrozný je pro děti a hlavně jejich mozek hypoglykemický šok. A když jí dáš malou na hlídání, tak jí jídlo a dobroty (ovoce) přivez, případně jí dej rozepsaný jídelníček, který (dle lékaře, samozřejmě!) musí dodržet.
Jinak teda jsem toho názoru, že děti jsou schopné vyběhat prakticky cokoli, co do nich dospělí nacpou, jen musí mít k tomu příležitost - takže běhat po venku, hrát si na hřišti, jezdit na kole, lézt na prolézačkách, pomáhat na zahrádce, tancovat na oblíbenou muziku, plavat v bazénu… co se do ní vejde :-) Nejlépe s tebou a nějakými dětmi. Držím palce! ;-)

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit

Váš příspěvek

Odesílám...

Další témata z kategorie

Mohlo by vás zajímat

Zkušenosti a hodnocení

Chrastítko Špendlík

• (4.6) + 67 recenzí

Dudlík Perfect

• (4.7) + 53 recenzí