Poradna pediatra
Mudr. Jiří Havránek
Mám dcerku, svěřenou do péče, otec jí má pravidelně každých 14dní, většinou mi jí vrací pravidelně nemocnou. před měsícem jsem s ní byla doma 10dní na neschopence a ted mi jí vrátil po víkendu se zánětem průdušek, tak jsme se domluvili, že si vezme paragraf on. Včera jsem se za malou jela podívat a našla jsem jí vyholenou na 3mm, předtím měla krásné blond vlásky, lokýnky pod ramena.. myslela jsem, že to nerozdýchám. dopředu nic neřekl, a když jsem se ho pak zeptala proč to udělal, tak odpověď byla, že se potila a že to chtěla (není jí ještě ani 5let! upozornila jsem na to učitelku ve školce, aby to vysvětlila dětem, byla v šoku, nechápe jak ho to mohlo napadnout, volala jsem do psychol. poradny, nevím jak mám před malou reagovat, až budeme potkávat známé a oni se budou ptát
jsem objednaná na OSPOD, abych s nimi probrala co a jak, nepřijde mi to normální. zvažuji žalobu za újmu na psychickém zdraví dcerky a i na svém.
Pokud z toho nebudeš dělat před dcerou drama, tak z toho psychickou újmu mít nebude. Vlasy dorostou. Spíše by mi vadila ta špatná komunikace mezi tebou a partnerem
@Ellusa píše:
@Leonisek1 Žalobu za psychickou újmu tebe a dcery, protože ji ostříhal?![]()
Jo tak to podej, chtěj náležité odškodné a nejlépe i zákaz styku
![]()
![]()
. A teď vážně - ano, je to od něho pitomost, neměl to udělat bez dohody s tebou, ale jsou to jen vlasy, dorostou, větší újmu z toho máš evidentně ty, dítě se s tím srovná podle toho, jak mu to TY vysvětlíš. A pokud budeš doma ječet, že chlap je deb.il, tak to bude dítě vnímat stejně. A jak reagovat? Ty nejsi dospělá, že si s něčím takovým neumíš poradit v klidu? Co budeš dělat, až se stanou vážnější věci??
Tak asi je to pro tebe nepříjemné, ale jak se z toho hroutíš mi připadá přehnané… Proč by to jako měla učitelka vysvětlovat dětem? Prostě je ostříhaná, a tečka. Volat do psychologické poradny, jak máš na ni reagovat? Proboha, proč? Máš jí snad ráda i bez vlásků, ne? Pochval jí, jak má skvělý účes na léto, a hotovo.
Spíš bys měla řešit, jak s manželem efektivně komunikovat, a ne si vytvářet újmu na psychickém zdraví dcerky či tvém, to si (a dcerce) totiž děláš sama, a ne tvůj manžel.
@Leonisek1
to je magor
Divím se že si to holka nechala udělat. dcera je na vlasy jak šílená
a stačí když vidí stříhací strojek a už se drží za hlavu
. To než doroste alespoň do přijatelné délky bude trvat hodně dlouho
Já ted brala syna strojkem na 7mm a krátké to má fakt hodně, u holky bych ještě brala kdyby jí to ostříhal ak že to půjde do culíku ale tohle by manžela v životě nenapadlo
ano vlasy dorostou jenže ne hned, co malá na to? naše by řvala jak šílená ![]()
To ti přijde jako adekvátní reakce? Mně tenkrát taky ostríhali dlouhé vlasy skoro dohola a ve škole jsem byl pro smích, ale trauma jsem z toho neměl.
Navíc dítě v necelých pěti letech asi neřeší kontrast odstínu barvy vlasů s tónem pleti.
Tolik chapajicich matek tady, tvl ja bych tak zurila, mala ma pet a pul a ma blasy pod zadek. Ja bych taky nejake kroky udelala, toto neni normalno, bych byla snad schopna ho v afektu prizabit
![]()
@Leonisek1 To je fakt debil, měla bych chuť ho zabít… Před dcerou musíš dělat jako by nic, že jí to sluší, známým říkat že má letní sestřih…
Chtěla bych tě vidět, co by si dělala, kdyby si dcerka doma ty vlasy opižlala sama a tys jí musela pak objet mašinkou, aby nevypadala jak ET? To bys valila taky k psychoušovi.
Podle mě je základní problém, tvůj vztah k bývalému…neznám důvod rozvodu/rozchodu, ale řekla bych, že to nemáš srovnané a tak využíváš situace, která nastala, jako záminku ho potrestat
Do podzimu bude mít tvoje dítě mikádo a ty se z toho nezblázníš. Kdybys to před ní nekomentovala, tak by to drama nebylo…pokud to tak chtěla, je dobré jí vést v duchu, chtěla si ostříhat? Tak si ostříhaná.
Neumím si tě představit, jak bys jí vysvětlovala ztrátu vlasů kvůli nemoci…taky bys jí přeci řekla, že narostou a bude zase dobře. ![]()
Nejhorší je, že podobně blbá diskuse už tu běžela nedávno, taky ostříhaná holčička při víkendu u otce a taky to bylo super divadlo. Přestaň v sobě kojit nenávist, zaměř se na řešení problémů s bývalým partnerem, on je otec, jako ty matka…tak jí hold nechal ostříhat, no.
@J_Doe do poradny jsem s tím kreténem chodila vloni, právě kvůli tomu, že dceři ubližoval, tam jim vše odkýval, na poslední sezení už nepřišel a po sezení opět najel do starých kolejí, s debilním bachařem který uznává jen sám sebe těžko komunikovat.
@Ellusa co jsou vážnější problémy? dluhy, které nadělal bez našeho vědomí, to že s malou spí v lese bez sociálního zázemí, ale před sociálkou jako bydlí na chatě rodičů?
Tak třeba moje dcera ve 4 - 5 letech krátké vlasy naprosto milovala. Když už se jí zdálo, že to dost poporostlo, vzala nůžky a sama se někde v koutku ostříhala.
Takže si dokáži představit i scénář, kdy přesně toto udělala tvá dcera tatínkovi a ten se snažil zahladit stopy - byť asi dost nešikovně. ![]()
No tak mě by to nada taky rozpálilo. To je fakt mega idio-t! Žaloby nepodávej, nic to nevyřeší. V tuto chvíli jen poradím dcerce hlavu mazat krémem s vysokým UV faktorem.
Chlap. Byl by to schpny udelat i ten muj a to je to zakonny manzel. Vetu "ona/oni to chteli slychavam casto. Obcas premyslim, kdo za koho ma zodpovednost.
Pokud to dcera chtela a je v pohode, tak proc by mela nosit lokynky? Ze ty to chces? To me tedy prijde taky ujete. Mam dve holky ve veku 2,5 a 6 let a prestoze me by se byvalo libilo, aby nosily culicky, tak ony mely z toho zachvaty. Starsi dcera si o dlouhe vlasy rekla az ve 4 letech a ted ma vlasy k zadku a pristi tyden jdeme na ostrihani, vadi ji to presne kvuli poceni, uz mesic skemra, at ji ostrihame. Mladsi chodi porad na kluka, nesnese delsi vlasy, ma zachvaty z gumicek i sponek.
Pokud to neudelal proti vuli dcerky a ta je v pohode, tak bych mu rekla, ze pro priste by bylo lepsi se dopredu domluvit. Soudit se o jakousi psychickpu ujmu dcery (ale me prijde, ze ujmu z toho mas hlavne ty), me prijde prehnane a nikomu to nepomuze, jen to zhorsi vztahy vas 3.
Tak ty se asi taky neptas na povoleni, jestli ji muzes ostrihat/nechat rust vlasy. Byla to od neho blbost, chapu ze te to nastvalo, ale psychicka ujma? Zaloba? Proc bys mela komu co vysvetlovat? Zvlast deti to resit nebudou, proc by jim ucitelka mela neco vysvetlovat? Proste je ostrihana a hotovo. Vlasy dorostou. Dospelym taky vysvetlovat nic nemusis. A dceri bych to vysvetlila tak jak to vysvetlil tatinek, ze kvuli poceni, a ze ji to brzy doroste.
Ty krabe, to bych se asi pos*ala a to nejsem žádná mamka citlivka a už vůbec si nelibuju ve vláskách, sponečkách, šatičkách apod. Ale jak si tohle může dovolit bez konzultace s tebou??
A taky by mě dost zajímalo, co je to za blázna, že chce mít holku na ježka - přál si kluka? Většina tatínků je pyšná na dcery „princezny“!
Nicméně jak píšou holky, pokud ty z toho nebudeš dělat aféru, tak dcera bude taky v pohodě. Zjevně jí to nevadí, sama to možná chtěla, tak neřeš. Na léto to je bezva a na podzim už z toho půjde udělat nějakej trošku holčičí účes, neboj ![]()