Poradna dětského psychologa
PhDr. Václav Mertin
@Anonymní píše:
Anonym nebo smazat.Přesně na tuto úlohu se mě ptala moje kamarádka učitelka.
Smutný.
Nevěděla si s ní rady.
To jen k tomu klesání.
Jako stane se. Neříkám, že mě to někdy taky nepotká. Slovní úlohy v 9 musím mít taky předem spocitane, to jen tak z fleku neriskuju, ale tohle.
@vokishka píše:
Fakt? Kam jsme to klesli. Vzdyt vlastnosti uhlopricek se uci na prvnim stupni. I jsem koukala, ze jim pri upravach podle vzorcu ty vzorce primo do testu napsali- takové to (a+b) na druhou a tak,
Učím žáky vzorecky v matice, fyzice a chemii. Prakticky by po hustotě ve fyzice měly umět používat vzorecky a pak by stačilo jak vznikne a jedem. Nestačilo i v 9 u každého vzorecky řešíme kam co dosadit a jak se to upravuje.
@Aspera píše:
Bylo to pro devítku.
A to maji byt ty děsně těžké přijímačky?
@Anonymní píše:
Učí na 1. stupni.
„Okno“ má častěji. Nedávno se mě např. ptala, co je to průsečík.
Tebe se ptala proč? To si to neumí najít? Chudáci děti.
Jestli tohle považuje nějaký devatak za těžkou matematiku, tak ať se netlačí na gympl.
@j.a.n.i1 píše:
A to maji byt ty děsně těžké přijímačky?
Jasně.
Dle mého jsou tam rovnice a výrazy lehké. V prověrce ke konci kapitoly mají o dost těžší. Rýsování většinou taky v pohodě, ale děti neumí pravidla a proto je to neřešitelné. Horší je úloha 16, tak je na logiku a tak velké části chybí a nebo jí nechtějí používat. Procenta opět lehké příklady, jen musí správně určit co je základ, co část atd. Jako dle mě to není nic tak hrozného a to jak tvrdí, že se musí naučit vyplňovat test, no musí si rozvrhnout čas a ne se seknout na prvním příkladu.
@Anonymní píše:
Anonym nebo smazat.Přesně na tuto úlohu se mě ptala moje kamarádka učitelka.
Smutný.
Nevěděla si s ní rady.
To jen k tomu klesání.
Taky učím na prvním stupni a musela jsem zavzpomínat. Nakonec jsem si vzpomněla. Od státnic mám 15 let a prakticky celou dobu jsem v první třídě, takze řeším jiné věci.
Takže chápu, že člověk zapomene. ![]()
@Anonymní píše:
Taky učím na prvním stupni a musela jsem zavzpomínat. Nakonec jsem si vzpomněla. Od státnic mám 15 let a prakticky celou dobu jsem v první třídě, takze řeším jiné věci.
Takže chápu, že člověk zapomene.
Tak na tomhle snad neni co zapomenout, na to staci vedet co znamena ctverec a trocha logiky.
@Anonymní píše:
Je mi 66 let a do háje tohle prostě vidím. A ne, nejsem učitelka. Takže hloupá výmluva. Je to strašné. Ake jestli to nevíš ty jako učitelka, tak se nedivím raději už ničemu.
@Anonymní píše:
Já měla matematiku naposledy před více než 30 lety. Spíš mě zarazilo, co v tom kdo hledá.
@inkakřivák píše:
Je mi 66 let a do háje tohle prostě vidím. A ne, nejsem učitelka. Takže hloupá výmluva. Je to strašné. Ake jestli to nevíš ty jako učitelka, tak se nedivím raději už ničemu.
Taky to vím. Ale prostě to nebylo hned.
Nikoho jsem se neptala, přišla jsem na to sama, netrvalo to ani minutu. Ale nebylo to kouknu a vidím.
Takže chápu, že to někdo zapomene.
PS: Průsečík vím.
@Anonymní píše:
Taky to vím. Ale prostě to nebylo hned.Nikoho jsem se neptala, přišla jsem na to sama, netrvalo to ani minutu. Ale nebylo to kouknu a vidím.
Takže chápu, že to někdo zapomene.
PS: Průsečík vím.
Teď to zní dost jinak. Kouknu, zapřemýšlím a vidím je něco jiného.
Tak tohle mi prijde spis o logickem mysleni nez o rysovani jako takovem… Chvili jsem premyslela, jak udelat, aby stred i krajni body byly na jedne primce, ale staci trosku zauvazovat a je to pak jednoduche ![]()
Setkal jsem se s učitelkou přírodopisu, která tvrdila, že fotosyntéza probíhá hlavně v noci a výsledkem fotosyntézy je CO2.
A jak čtu návaznou diskuzi, tak mě napadlo, jestli by učitelé základních škol neměli povinně s děckama dělat přijímačky na střední a učitelé středních škol dělat povinně státní maturity.
Ale třeba matematika je na základní škole pořád stejná, tam se učí základní věci a ty se nemění. Tam prostě učitel učí pořád to stejné dokola. Ale co třeba učitel IT, kde se mu všechno mění doslova pod rukama. Jako pracovník v IT mám problém sledovat všechny trendy, natož abych o nich věděl tolik, abych o nich mohl učit.
@Petr-33 píše:
Setkal jsem se s učitelkou přírodopisu, která tvrdila, že fotosyntéza probíhá hlavně v noci a výsledkem fotosyntézy je CO2.
A jak čtu návaznou diskuzi, tak mě napadlo, jestli by učitelé základních škol neměli povinně s děckama dělat přijímačkyna střední a učitelé středních škol dělat povinně státní maturity.
Ale třeba matematika je na základní škole pořád stejná, tam se učí základní věci a ty se nemění. Tam prostě učitel učí pořád to stejné dokola. Ale co třeba učitel IT, kde se mu všechno mění doslova pod rukama. Jako pracovník v IT mám problém sledovat všechny trendy, natož abych o nich věděl tolik, abych o nich mohl učit.
Dokud bude učitelů tak kriticky málo, že se bude slevovat i z jejich povinného vzdělání, na nějaké tyhle opičky navíc úplně zapomeň.