Poradna dětského psychologa
PhDr. Václav Mertin
Jste s manžou spolu, nebo dítě zažilo rozvod? Někdo mu řekl, že je blbej a on tomu uveril. Pije energy drinky? Co mobil, televize? Chodíte do lesa?
@Sadman píše:
Jste s manžou spolu, nebo dítě zažilo rozvod. Někdo mu řekl, že je blbej a on tomu uveril.
S mužem jsme spolu. Máme skvělý vztah, nehadame se.
On tyto stavy už míval před školou, pak to odeznělo.
Ve škole neřešíme prospěch.
Dneska ho rozhodilo, že se rozhodl jít k babičce a ta nebyla doma, protože jela s kamarádkou na výlet.
@Sadman píše:
Jste s manžou spolu, nebo dítě zažilo rozvod? Někdo mu řekl, že je blbej a on tomu uveril. Pije energy drinky? Co mobil, televize? Chodíte do lesa?
Nepije energy drinky, občas má mobil a TV. Na mobilu se dívá na písničky. Na televizi nejvíc na Zoom a Déčko. Chodíme do lesa, ale nejvíc času tráví na zahradě, jezdí na kole.
@Anonymní píše:
S mužem jsme spolu. Máme skvělý vztah, nehadame se.
On tyto stavy už míval před školou, pak to odeznělo.
Ve škole neřešíme prospěch.
Dneska ho rozhodilo, že se rozhodl jít k babičce a ta nebyla doma, protože jela s kamarádkou na výlet.
Chudák nestabilní. Co s tím
? Nečekat do září, hledat jinde. Jako je to dítě, tudíž má právo bejt divnej, no ale jak moc, to ne/dokáže posoudit odborník. Asi nezapadá do kolektivu.
@Anonymní píše:
Nepije energy drinky, občas má mobil a TV. Na mobilu se dívá na písničky. Na televizi nejvíc na Zoom a Déčko. Chodíme do lesa, ale nejvíc času tráví na zahradě, jezdí na kole.
To je v prd.li, ten kluk je zralej na budhistickej klášter. Je to hrozný, jak se všichni ve všem porovnávají.
Upřímně, tohle měly obě děti ve věku kolem 10 let. Že jsou nanic, hloupí, neschopní. Chvíli smích, chvíli pláč. K psychologům jsme nechodili, zas tak zlé mi to nepřišlo. Oba z toho vyrostli.
@Anonymní píše:
Dobrý večer,
jak řešíte negativismus a celkově i výkyvy nálad u školních dětí? Ve věku 8-10 let.
Chvíli jede v módu „jsem nejchytřejší ze všech“, za hodinu brečí, že je k ničemu a neměl se narodit.
Nezvládá neúspěch, konflikty s dětmi, rozdílný názor. Často se rozčiluje.
K psycholožce docházíme, ale zatím mi nepřijde, že to je k něčemu. Situace se zhoršuje. Stavy, že je hloupý, k ničemu a neměl se narodit, se objevují posledních pár týdnů. K psycholožce jdeme zase v září. Takže to budu určitě řešit tam.
Tyhle problémy téměř vždycky způsobuje nějaký problém uvnitř rodiny. Byla by to spekulace, to musíte vy vědět, co není úplně standardní.
Ne moje děti 9 a 12 to nemají. Řešila bych hned.
Vykolejilo ho, že Babí nebyla doma? Vyžaduje hodně režim nebo je mu to jedno?
Já četla pár článků dospělích ADHD a trochu se tak chovají, ale to jsou dospělí. Tohle je na pováženou.
Podle mě je to normální, tím že to řešíte u psychologa mu jen potvrzuje že je divnej a je sním něco špatně, pak se tak chudák nemá cítit
Výkyvy nálad mel vždy. Buď je až euforicky veselý, kdy se směje všemu, nebo naopak brečí, je smutný a klidně brečí i kvůli tomu, že nechce k večeři chleba, ale neví, co by chtěl.
@alisekR řešíme pořád, ale zatím nemělo efekt. Výkyvy nálad jsou podle ní normální.
Když jsem řešila, že tvrdí, že je k ničemu, tak nás tím pry vydírá. Je pravda, že jsem to tehdy přestala řešit a rychle to odeznělo. Měla pravdu.
On má ADHD bez medikace.
Zkus si přečíst knížku Dítě na vlastní pohon. Dětem s ADHD se část této knihy také věnuje. Určitě tam najdeš hodně informací a hlavně inspirace.
Já to znám moc dobře, mám výbornou terapeutku, došly jsme k závěru, že je to tím, že ze mě cítí, že ho nepříjmám takový jaký je. A já došla k tomu, že se o to jen snažím, ale vnitřně to necítím. Přetvařuju se i sama před sebou, a jsem v tom tak “dobrá”, že už ani nevím jaký pocity jsou ty skutečný. No pracujeme na tom, není to ani snadný ani rychlý, ale lepší se to. Každopádně dobrat se k tomu chtělo hodně nepříjemný šťourání.
Synovi se to děje, když už je plný všeho, co vnímá proti sobě, a může jít jen o nevinnej žert, hloupou poznámku, nepříjemný rozhovor ve škole. On to všechno v sobě hromadí, a pak takhle sebelítostivě bouchne a neví, co se sebou. Hodně mu od toho pomáhá somatic experience terepie.
Hraniční porucha osobnosti nebo prvotní příznaky bipolární poruchy. Může se to ještě silně zhoršit a v pubertě nastoupit nefalšované pokusy o sebevraždu. Řešit to, netlačit na něj v ničem, chválit za cokoliv, pokusit se mu dodat nějaké sebevědomí.
V českých podmínkách dost náročné, ale radit, ať se odstěhujete někam ven, kde se dá žít volněji, asi smysl nemá. Nicméně klučík evidentně nedává sám sebe, svůj život. Nechci strašit, ale bude hůř.
@Sunlight515 právě sebevědomí má až na půdu. Včera mi zcela vážně řekl, že nechápe, po kom je tak chytrý. Naprosto reálně se vnímá jako nejchytřejší ze tridy. Akorát má výkyvy v náladách.
Podle psycholožky to souvisí s ADHD a nezralou nervovou soustavou.
Ty stavy, že se neměl narodit vždy souvisí s tím, že se něco stane. Nedovolím mu pustit TV, než si vybali tašku ze školy. Řeknu mu, že si má umýt si ruce. Děti ve skole mu nevěří něco, co jim říká (děti ho hlavně nechápou a neznají to, protože jim povídá o tom, jak kytovci patří mezi největší savce a jak klokan po narození má jen pár cm…).
Neumí zpracovat emoce a když je do toho unavený a hladový, tak je výsledek, že reaguje takto bouřlivě.
Aktuálně neumí ustoupit ze svých požadavků a potřeb.
Dobrý večer,
jak řešíte negativismus a celkově i výkyvy nálad u školních dětí? Ve věku 8-10 let.
Chvíli jede v módu „jsem nejchytřejší ze všech“, za hodinu brečí, že je k ničemu a neměl se narodit.
Nezvládá neúspěch, konflikty s dětmi, rozdílný názor. Často se rozčiluje.
K psycholožce docházíme, ale zatím mi nepřijde, že to je k něčemu. Situace se zhoršuje. Stavy, že je hloupý, k ničemu a neměl se narodit, se objevují posledních pár týdnů. K psycholožce jdeme zase v září. Takže to budu určitě řešit tam.