Poradna dětského psychologa
PhDr. Václav Mertin
@Anonymní píše:
Nevím, co není standardní. Podle okolí bych řekla, že se máme dobre a vybocujeme spíš pozitivně. Nehadame se. Máme krásný vztah s manželem i s dětmi. I děti spolu mají slušný vztah.
Máme oba práci, co nás baví. Děti mají fungující prarodiče. Mají dostatek volného času. Mají kroužky, co je baví. Mají kamarády. Mají vytoužené mazlíčky.
Zároveň mají i povinnosti a nastavena pravidla.
V každé rodině je něco. Ten tvůj popis ideální rodiny s ideálními vztahy je sám o sobě důkaz toho, že lžeš.
Zkusila bych ho ucit, jak zpracovavat svoje emoce. Vysvetlila bych mu, ze kazda emoce je dobra emoce a neco nam o nas rika.
Kdyz se uz ted nauci ty emoce zpracovavat, tak bude mit ohromnbou vyhodu do zivota.
@hanka.br. píše:
V každé rodině je něco. Ten tvůj popis ideální rodiny s ideálními vztahy je sám o sobě důkaz toho, že lžeš.
Jasně, že něco je. To je všude. Nikde nepíšu, že jsme ideální. Jen to, že vztahy a prostředí, co syna ovlivňují, jsou spíš dobré.
Když vidím okolí, tak sama vnímám, že naše problémy nejsou nic hrozného. Spíš detaily.
Tím, že řešíme ADHD delší dobu, měli jsme šanci už přijít na to, co pomáhá. Řídíme se radami, co dala psycholožka.
Vztahy v rodině rozhodně nemáme ideální. Funguje nám jen jedna babička a jeden děda.
S širší rodinou nefungujeme. Chyba je na obou stranách.
Ohledně názoru psycholožky jsi napsala: Výkyvy nálad jsou podle ní normální. Když jsem řešila, že tvrdí, že je k ničemu, tak nás tím pry vydírá. Je pravda, že jsem to tehdy přestala řešit a rychle to odeznělo. Měla pravdu.
Proč je problém to akceptovat? Přijmout, že chlapec není založen sluníčkově, ale že prostě problémy a nepříjemnosti řeší tímto způsobem? Předtím to odeznělo, když jsi na tu manipulační techniku nepřistoupila a přestala to řešit – proč tedy teď jednáš jinak a vydírat resp. manipulovat se necháváš?
@Anonymní píše:
Jasně, že něco je. To je všude. Nikde nepíšu, že jsme ideální. Jen to, že vztahy a prostředí, co syna ovlivňují, jsou spíš dobré.
Když vidím okolí, tak sama vnímám, že naše problémy nejsou nic hrozného. Spíš detaily.
Tím, že řešíme ADHD delší dobu, měli jsme šanci už přijít na to, co pomáhá. Řídíme se radami, co dala psycholožka.Vztahy v rodině rozhodně nemáme ideální. Funguje nám jen jedna babička a jeden děda.
S širší rodinou nefungujeme. Chyba je na obou stranách.
Jak se nám ten popis změnil, viď? Opravdu nemá cenu tohle řešit tady - každý chce vypadat líp, než to ve skutečnosti je. Problémy v rodině nevidí nebo nechce vidět, i když tam jsou. Každé dítě reaguje jinak, každé dítě má jinou odolnost. Ty už víš, že tvůj syn na něco reaguje a je jen na tobě, jak dalece opravdu chceš ten problém pojmenovat a řešit. Tady ne.
@hanka.br. jen jsem vypíchla to pozitivní. Ani jsem nenapsala, že je u nás vše dobře.
Kdybych napsala to negativní, zase se dozvím, že to je špatně.
Ale stejně si nemyslím, že jeho problémy jsou z rodiny. V rámci rodiny, která syna ovlivňuje jsou ty vztahy fajn.
@BohunkaP protože předtím jen tvrdil, že je k ničemu. Teď pritvrzuje a všimla si toho i učitelka ve škole.
On právě je velmi sluníčkový. Buď se veze na vlně euforie, nebo je až silně depresivní.
@Anonymní píše:
@hanka.br. jen jsem vypíchla to pozitivní. Ani jsem nenapsala, že je u nás vše dobře.
Kdybych napsala to negativní, zase se dozvím, že to je špatně.
Ale stejně si nemyslím, že jeho problémy jsou z rodiny. V rámci rodiny, která syna ovlivňuje jsou ty vztahy fajn.@BohunkaP protože předtím jen tvrdil, že je k ničemu. Teď pritvrzuje a všimla si toho i učitelka ve škole.
On právě je velmi sluníčkový. Buď se veze na vlně euforie, nebo je až silně depresivní.
To je skutečně zajímavé - hledáš problém, ale vypíchneš jen to pozitivní. Z rodiny to podle tebe nemá, vztahy jsou fain, i když se s rodinou nebavíte. Kdybys napsala to negativní, měla bys směr. To je jako hledat věc tam, kde víš, že není jen proto, že se tam dobře hledá. Podle mě jsi typický příklad toho, jak rodiče manipulují skutečnostmi jen aby nemuseli přijmout, že problémy dítěte s nimi nějak souvisí. Odkud tedy podle tebe syn ty problémy má?
@hanka.br. píše:
To je skutečně zajímavé - hledáš problém, ale vypíchneš jen to pozitivní. Z rodiny to podle tebe nemá, vztahy jsou fain, i když se s rodinou nebavíte. Kdybys napsala to negativní, měla bys směr. To je jako hledat věc tam, kde víš, že není jen proto, že se tam dobře hledá. Podle mě jsi typický příklad toho, jak rodiče manipulují skutečnostmi jen aby nemuseli přijmout, že problémy dítěte s nimi nějak souvisí. Odkud tedy podle tebe syn ty problémy má?
Prosim tě, Hani, začni u sebe. Sama nejsi žádný lumen, se sebekritikou to rozhodně nepřeháníš, o to kritičtější jsi u ostatních. Tak nech na každém, co tu o sobě prozradí. Každý dostane tolik informací, kolik snese. A podle toho tu ten problém předhodí. K počátečnímu nakopnutí stačí málo. Pak už si to budou řešit sami. ![]()
@Takyjedna píše:
Prosim tě, Hani, začni u sebe. Sama nejsi žádný lumen, se sebekritikou to rozhodně nepřeháníš, o to kritičtější jsi u ostatních. Tak nech na každém, co tu o sobě prozradí. Každý dostane tolik informací, kolik snese. A podle toho tu ten problém předhodí. K počátečnímu nakopnutí stačí málo. Pak už si to budou řešit sami.
Ty si myslíš, jak jsi vtipná. Jenomže já o sobě nic takového netvrdím a ani neřeším nestandardní chování svého dítěte. Ono je hezké, když necháš na každém, ať si prozradí, co chce, dokud takovou situaci pak neřešíš. To ti přijde rodič do školy, že je z ní ve stresu a že ho někdo šikanuje a my to neřešíme, protože se dítě počůrává a chová se divně. Vypíchne ti pozitiva ze své rodiny, jak je tatínek miláček, ale tak nějak se nezmíní, že dítě taky tu a tam zneužije.
@hanka.br. píše:
Ty si myslíš, jak jsi vtipná. Jenomže já o sobě nic takového netvrdím a ani neřeším nestandardní chování svého dítěte. Ono je hezké, když necháš na každém, ať si prozradí, co chce, dokud takovou situaci pak neřešíš. To ti přijde rodič do školy, že je z ní ve stresu a že ho někdo šikanuje a my to neřešíme, protože se dítě počůrává a chová se divně. Vypíchne ti pozitiva ze své rodiny, jak je tatínek miláček, ale tak nějak se nezmíní, že dítě taky tu a tam zneužije.
Já to rozhodně nemyslím jako vtip. Jenom vidím, jak tu vyzníváš. Lidi jsou ke svým špatným stránkám slepí a to samý vyčítají těm druhým. Jo, šikanované děti mívají špatné zázemí v rodině, jejich rodiče měli taky špatné zázemí v rodině a tak pořád dokola. To neznamená, že se šikana nemá ve škole řešit, přece.
@Takyjedna píše:
Já to rozhodně nemyslím jako vtip. Jenom vidím, jak tu vyzníváš. Lidi jsou ke svým špatným stránkám slepí a to samý vyčítají těm druhým. Jo, šikanované děti mívají špatné zázemí v rodině, jejich rodiče měli taky špatné zázemí v rodině a tak pořád dokola. To neznamená, že se šikana nemá ve škole řešit, přece.
A když tam žádná není? Řešit důležitě neexistující šikanu ve škole, když problém dítěte je někde úplně jinde je nesmyslné a zbytečné.
@Anonymní píše:
S mužem jsme spolu. Máme skvělý vztah, nehadame se.
On tyto stavy už míval před školou, pak to odeznělo.
Ve škole neřešíme prospěch.
Dneska ho rozhodilo, že se rozhodl jít k babičce a ta nebyla doma, protože jela s kamarádkou na výlet.
Asi to bude mít v povaze. Naučit ho s těmi stavy pracovat, říct mu například, že to tak asi mělo být, třeba kvůli tomu, abyste si udělali jiný, stejně hezký program. A s babi se uvidí příště.
@Dollorres Co to prosím je somatic experience terepie? Něco jsem googlila, ale moc si pod tím nedokážu představit.
Jaké bylo ranné dětství? Byl v nemocnici? A kolikáté je to dítě v rodině - zažil třeba když jsi byla v porodnici s dalším sourozencem? Chodil do jeslí, hlídala ho chůva?
Nevím, co není standardní. Podle okolí bych řekla, že se máme dobre a vybocujeme spíš pozitivně. Nehadame se. Máme krásný vztah s manželem i s dětmi. I děti spolu mají slušný vztah.
Máme oba práci, co nás baví. Děti mají fungující prarodiče. Mají dostatek volného času. Mají kroužky, co je baví. Mají kamarády. Mají vytoužené mazlíčky.
Zároveň mají i povinnosti a nastavena pravidla.