Poradna o výběru kočárků a autosedaček
Lukáš Fiala
zakladatelce gratulace k rozhodnutí
a ke zbytku dodám už jen tolik, že se mi líbí přístup seveřanů vozit dítko co nejdéle proti směru jízdy…
…argument, že chce dítko vidět tedy neuznávám absolutně…
…stejně jako jezdím jen v malém městě…provozu apod…k tomu můžu říct jen tolik, aby si každý uvědomil, že autosedačka je konstruovaná a testovaná především na náraz kolem 50km/h tedy na městský provoz…
Většinou zastávám názor, že každý svého štěstíí…ale tady bohužel nejde o dospělé, kteří se mohou sami rozhodnout
![]()
co se týká svalů na krku apod,., podle mého soudu hodně záleží na konkrétním dítěti. věk není všechno. samozřejmě, při dodržení limitů, které daná sedajda má!
vojta od 6m lezl, od 7stál, 7,5 seděl. v 9-10m se dokázal v prostoru bez opory postavit sám… v necelých 11m šel do velké sedačky, i když do vejce se ještě vlezl, hlavou, nohy ani omylem, do roka by možná vydržel, ale ty scény… takhle se hnedka zklidnil…
ale samozřejmě, kdyby nebyl tak zdatný, třeba sotva začal lézt, ve vajcu by zůstal jekot - nejekot.
dodám, že bezpečnost je mi vším, měli jsme maxicosi se základnou na isofix, teď romer safefix, na cenu jsem nehleděla. kvůli němu jsme si koupili větší bezepčnější auto, atd.
ale ono vozit dítě za každou cenu protisměru taky není nejbezpečnější…kolikrát jsem si říkala, že máme kliku, že máme isofix, jelikož ty odpichy nohama, co předváděl, při pásovém upevnění by s tou sedačkou asi pohnul…
Omlouvám se, trochu odbočím… jen by mě zajímalo u sedaček upevněných proti směru jízdy - když mě někdo sestřelí zezadu (obávám se, že u nás pravděpodobnější situace než naše vlastní nabourání) a dítě sedí proti směru jízdy, je to, jako kdybych bourala s dítětem otočeným po směru - co si o tom myslíte? Trochu jinak je to tedy možná u vajíčka, tam dítě víceméně leží…
Eva
No, v tomhle máme na tuhle cestu momentální výhodu, protože za autem máme napojený karavan.
Takže by nejprve někdo nabořil do něj a k autu by se pravděpodobně ani nedostal.
Ale jak je to opravdu v běžném provozu, po městě a tak, to opravdu nevím, ale když někdo do někoho bouchne zezadu, většinou to bývá nepozorností při posouvání, nebo tak, ne? A to je v minimální rychlosti. Nemám naštěstí zkušenosti, možná melu nesmysly… třeba nám to tu někdo objasní.
Ale nejspíš ta jízda proti směru má své opodstatnění, když takhle jezdí většina civilizovaného světa, ne?
Evalu za prvé si myslím, že to co popisuješ zdaleka není tak pravděpodobné jak myslíš a když už pak na to dítko budou působit dost podobné síly jako při čelní srážce v posměrné sedačce.
Problém tedy nevidím, větší zlo je náraz boční
MoniPal že by byl karavan výhoda bych úplně netvrdila. Měla jsem tu čest vidět auto nabourané přes přívěsný vozík a ta oj, nebo jak to jinak nezvat ti zdemoluje zadek auta vcelku drsně, co by udělal naložený karavan bych radši ani vidět nemusela.
Vám ale v každém případě přeju šťastnou cestu.
Jízda po směru má jistě opodstatnění, např u řidiče určitě
ne vážně, má to velký význam, ale u dospělého, dítě má jiné proporce (hlavně poměr hlava/tělo) a proto je pro něj jízda proti směru jízdy výhodou.
Já jen že vím z poslední doby o dvou případech, kdy někdo zastavil (přechod, křižovatka) a jiné auto do něj najelo plnou rychlostí ze zadu. Pravděpodobnost - já neřídím, manžel je excelentní řidič, vyježděný, zkušený, opatrný,proto si myslím, že případ, kdy nabourá někdo nás je o dost pravděpodobnější, než že my to někam naboříme. Stát se může samozřejmě všechno, boční náraz no comment.
Eva
To je dost pravděpodobný (protože tyhle nehody typu nedodržení bezpečný vzdálenosti jsou hodně častý), ale zamysli se spíš co se stalo osádce vozu, většinou to není tak destruující jako čelní náraz
(mám jeden náraz ze zadu za sebou, jako spolujezdec,a ač my stáli a ten ze zadu to do nás narval skoro v 60tce tak jsme vyvázli dobře), kde se ti ty rychlosti sčítají.
Manža je určitě dobrý řidič, ale to si bohužel myslí hodně lidí…
a jediná pravda je, že ty můžeš řídit jak anděl a napere to někdo do tebe, ale pořád to bude horší z předu, protože vaše rychlosti se sečtou
![]()