Poradna dětského psychologa
PhDr. Václav Mertin
@Atisia píše: Více
Já nevím, mě to jako klasika nepřijde…
Herna ho baví chvilku jako všechno.
Nejvíc ho baví věci “pro dospělé”, co sám dělat nemůže.
Ostatní děti, které vídám ať už jsou to chlapečci nebo holčičky, tak je mi až do breku jak jsou “ v klidu”
@Anonymní píše: Více
Například jaké? Nemůže je s ním tedy dělat někdo dospělý? Jinak unavit-tělo i mysl. Syn byl (je, ale peohevy už to má jiné) taky divoký a nezřízená střela. V tomto věku jsme byli pořád venku, kde se prostě mihl vyřádit. S tím jídlem je to naopak super.
@Ounou píše: Více
On je blázínek. Chce furt sekat sekačkou, je na něj ale těžká a i přesto se snaží jí utáhnout. Pak už se naučil i lézt na bagřík a nastartovat ho, jak ho slyší… běží světa kraj a nikdo ho z toho nedostane.
A jakmile mu ukážu něco jiného, tak ne, řve a vzteká se.
Taky jsme dost venku. Ale i venku bývá vzteklý. Někdy se mu prostě nechce na zem, chodit a chce jen nosit ![]()
Je to někdy těžký. Někdy je to dost na budku. Některé děti jsou na výchovu těžší a některé lehčí. ![]()
Hlavně že jsou zdraví.
Joo, tohle jsem mela doma. A chápu tě ze mate dost. Od dvou a pul uz je to lepsi. Kolem toho roku a pul to bylo nejhorsi. Sice potrebuje pořád strašně moc interakce, ale uz neustále neni v pohybu, vydrží i neco na místě, tím pádem neustále nehrozí ze neco znici nebo se zabije. Ale pořád je to tak ze doma skoro nejsme schopni byt. Když je nemoc tak jsem zralá na blázinec.
Tak mam extrémně živé, nespavé, upovídané dítě. Má ADHD a VD. Jo, taky bych chtěla neřešit, nedělat, neobíhat logopedie, ergoterapie, atd… A neposlouchat milion zcén každý den, protože je urvaný … Je to někdy masakr a jsem unavená, moc. Někdy je to fakt těžký. Ale mám dvě možnosti. Buď se zblázním a budu závidět ty hodné děti, nebo to přijmu jak to je. ![]()
Máš naprosto normální batole. Nevím co by si chtěla aby dělal ale klasika to prostě je 🤷♀️ To že vidíš jiné deti co jsou klidné není nic vypovídající.. nejsi s nima 24/7, nemusí být takhle klidné pořád 😀 jako jo, je to ubíjející a a někdy fakt náročné ale prostě deti jsou takové, přijde mi zvláštní o 17 měsíčním batoleti které poznavá svět, je pro něj vše nové a proto chce vše vyzkoušet a ještě nemá zralý mozek na to aby to chápal, říkat že je extrémně zlobivý 🙈
Normální. Mam jedno klidne dítě, o kterém nejspíš sníš, které v životě nikdy nedělalo věci jako pojídání kamenů, skákání do kaluži, lezení do výšek… A druhé, kluka, které neposedi. Chce jezdit na trakturku, ve velkém traktoru - tak ho děda nebo tata vozi, venku všechno dělá s tátou, kreslení a jiné klidné aktivity ho neberou, a když ho k tomu posadím, tak aspoň sní kus pastelky… Jsou mu dva a kousek. Ale mne to nějak nevycerpava, možná to je tím, že nás je na něj hodne
.
Kup mu dětskou sekačku a traktůrek atd. Prostě dětské verze těch dospělých věcí, aby to unesl. Na zahradu ještě nářadí, kolečko atd.
Jeee mám podobného syna, 14 měsíců
Hele ono to určitě bude lepší a lepší. Já se uklidňuji, že horší jak teď, už to nebude
Jednou na to budeme s láskou vzpomínat…
Nedělejsi iluze! To je u některých jenom pozlátko. Taky jsme zažili váleci scénu v obchodě.
Co nějaké cvičení pro batolata, tam by se vyblbnul - chodila jsem s oběma, poznali jiné děti, my matky jsme pokecaly, byla tam i hernička. Byla to změna prostředí zase trochu. Dá se jít většinou vyzkoušet na úvodní hodinu, zda by ho to bavilo. Gymnathlon, 4gym apod. mívá cvičení i pro děti do 3 let s rodiči. Nebo plavání - voda unaví spolehlivě;)
Ahojky. Syn je od mala dost vzteklý a živý. Ale teďka je to teda pecka. Bude mu teď 17měsíců a moc si to neužívám

Začal se vztekat i na veřejnosti, stylem že si sedne na zem s řve, ječí… buďto že nechce chodit a chce nosit nebo naopak chce chodit ale tak kam nemůže (skákat šipku do potoka, leze do kopřiv, různých extrémů co prostě nemůže a jemu je to jedno, skočil by klidně někam ) a nebo furt ukazuje a říká TAM a jak tam nejdem nebo se k tomu něčemu nepřiblížíme, je zle!
Taky má asi tasemnici, protože není snad hodina co by něco nejedl! Někdo řeší opak, ale on strašně moc jí. Chutná mu všechno a sní toho hodně. Dneska například k obědu losos s bramborem, chvilku na to si dal kousek koláče s ovocem ze zahrady, hned na to si dal další kousek ryby z oběda. Pak celý bílý jogurt s velkým banánem atd atd …
Furt se vzteká, řve a křičí, že ho slyší všude.
Dělá scény a nikdo neví proč. Jakmile mu na něco řekneme NE, tak je vymalováno. A nebo se nejede podle něho…
Manžel ho má furt na ruce (chce být hodně u táty). Už jsme docela zrasovaný.
V kočárku nevydrží déle jak 10 min a ještě musí držet nějaké jídlo!!
Chodí sám už od roka ale na volno ho pustit nemůžu, jen na louce a na zahradě. Je jak neřízená střela, všude leze, všude skáče a lítá.
Doma všechno rozbije. Stěhuje nábytek. Má strašnou sílu.
Během 5minut v koupelně co si čistím zuby a myju ksicht je vymotaný toaleťák, vytahané košíky s obsahem a koupelna je jak po vybydlení!
U všeho chce být, všechno chce dělat jako my.
V čekárně u doktora při čekání je schopný přestěhovat všechny židle v čekárně. S každým dítětem je hned kámoš a nejradši by ho objal a hral si s nim ikdyž děcko nemá zájem a je mu náš ďábel buřt.
Během dne je ale často mazel a přijde dávat pusinky. Je extrémně zlobivý a čas na život mám když spí.