Poradna dětského psychologa
PhDr. Václav Mertin
Krásný den všem,
mám 21 m dítě a ráda bych šla cestou samoodstavení. V současnosti si vyžaduje kojení jen v noci.
Zajímalo mě, pokud je tu někdo, kdo to nechal také na dítěti, v jakém věku k tomu došlo? Nebo jste to nakonec nevydržely a musely utnout?
Děkuji 💐
Příspěvek upraven 30.08.25 v 10:32
Samoodstav = dítě se odstaví samo bez nějakých zásahů, většinou mezi 3.-5. rokem.
To že v noci teď spí hůř, můžou být třeba zuby (špičáky a stoličky prý bolí docela dost)
První dceru jsem odstavila ve 20 měsících díky svému týdeníku pobytu v nemocnici. Druhá se odstavila sama v 9 měsících kvůli mému dalšímu těhotenství, a to z velmi častého kojení. Třetí a čtvrtou jak odstavovala ve 2,5 letech. Čekat na samoodstav jsem nevydržela.
Musela jsem utnout, ale dělala jsem to tam, že dítě jezdívalo za babičkou a když bylo doma tak jsem říkala že to maminku už bolí, trvalo to měsíc dva, ale postupně se to zkracovalo až se nám podařilo přeučit na lahvičku úplně.
Možná používáš špatnou terminologii, ale samoodstavu docílíš jen jedním způsobem - počkáš. Jakmile je v tom zapojená tvoje snaha tak už nejde o samoodstav, ale více či méně řízené odstavení. Což je samozřejmě ok, matka má plné právo rozhodnout, jak dlouho a jestli vůbec chce kojit 🙂
Já jsem první dítě odstavila v necelých 4 letech a lituju toho, takže zbylé dvě chci opravdu dokojit do samoodstavu. Dítě 4,5 let kojím už jen jednou denně, dítě 18 měsíců podle potřeby.
@Anonymní píše: Více
Děkuji, špatně jsem se vyjádřila, už jsem dotaz opravila. Termínu rozumím. Zajímala mě vaše zkušenost a jak to jde probíhalo, nerada bych kojení ukončila, od malá kojím dle potřeby.
Děkuji za odpověď ![]()
@JancaS84 píše: Více
To už si potom nevzpomněla?
Odjela jste kvůli odstavení nebo díky tomu se dcera odstavila? ![]()
Naprosto samostatně 2× okolo 3,5 roku.
Jinak pokud odjedeš a dítě si pak nevzpomene, není samoodstav ale odstav.
Samoosdatv je, když dítě přirozeně přestane mít zájem o kojení. Ne že matka na X dnu odjede.
Jako metoda ok, pokud to tak chceš.
U nás úplně normálně postupně o kojení přestaly mít zájem. Prostě snižovaly frekvenci potřeby se kojit. Nejdřív počet kojení za den a i délku, později třeba si řekly 1× za 2 dny. Pak třeba 1× za 4 dny až nechtěly vůbec. Kojily se pouze doma v soukromí, chodily do školky, já do práce, atd…
MM jsem jim neubírala ale ani nenutila. Neběhala jsem za nimi s prsy, ale ani jsem doma neřekla ne ( jinde se nekojily už dlouho ).
Ten starší ve 3 letech přes den, na noc ve 3.5 cca. Ten mladší po 3 roce přes noc a ve 3.5 přes den.
Bylo fajn to pozorovat a vlastně být součástí. Bylo to naprosto v pohodě, přirozeně. Žádné scény, lepení prsou, atd…
@Megganka píše: Více
Vzpoměla si jednou a trochu knourala, ale řekla jsme ji že jsem tam mlíko zapomněla a v pohodě. A jela jsme proto, že jsem tady vyhrála welness pobyt, tak jsem spojila příjemné s užitečným.
U nás byla paní, která syna odstavila až tím, že na konci první třídy odjel na několikadenní školu v přírodě. Nevím, kdy by se dočkala samoodstavu.
@Janča6 píše: Více
Teda, tak to jsem nečekala.
Děkuji za odpověď.