Kojení - jak docílit samoodstavení?

5
28.8.25 23:00

Kojení - samoodstavení

Krásný den všem,
mám 21 m dítě a ráda bych šla cestou samoodstavení. V současnosti si vyžaduje kojení jen v noci.
Zajímalo mě, pokud je tu někdo, kdo to nechal také na dítěti, v jakém věku k tomu došlo? Nebo jste to nakonec nevydržely a musely utnout?
Děkuji 💐

Příspěvek upraven 30.08.25 v 10:32

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Napsat příspěvek

Reakce:

Velikost písma:
35723
29.8.25 08:06

Dcera měla 26 měsíců, odjela jsem na víkend pryč a bylo to.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
4861
29.8.25 08:22

Samoodstav = dítě se odstaví samo bez nějakých zásahů, většinou mezi 3.-5. rokem.
To že v noci teď spí hůř, můžou být třeba zuby (špičáky a stoličky prý bolí docela dost)

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
14698
29.8.25 14:03

První dceru jsem odstavila ve 20 měsících díky svému týdeníku pobytu v nemocnici. Druhá se odstavila sama v 9 měsících kvůli mému dalšímu těhotenství, a to z velmi častého kojení. Třetí a čtvrtou jak odstavovala ve 2,5 letech. Čekat na samoodstav jsem nevydržela.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
29.8.25 14:07

Musela jsem utnout, ale dělala jsem to tam, že dítě jezdívalo za babičkou a když bylo doma tak jsem říkala že to maminku už bolí, trvalo to měsíc dva, ale postupně se to zkracovalo až se nám podařilo přeučit na lahvičku úplně.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Anonymní
29.8.25 14:18

Možná používáš špatnou terminologii, ale samoodstavu docílíš jen jedním způsobem - počkáš. Jakmile je v tom zapojená tvoje snaha tak už nejde o samoodstav, ale více či méně řízené odstavení. Což je samozřejmě ok, matka má plné právo rozhodnout, jak dlouho a jestli vůbec chce kojit 🙂

Já jsem první dítě odstavila v necelých 4 letech a lituju toho, takže zbylé dvě chci opravdu dokojit do samoodstavu. Dítě 4,5 let kojím už jen jednou denně, dítě 18 měsíců podle potřeby.

• Citovat
  • Upravit
5
30.8.25 10:34
@Anonymní píše: Více

Děkuji, špatně jsem se vyjádřila, už jsem dotaz opravila. Termínu rozumím. Zajímala mě vaše zkušenost a jak to jde probíhalo, nerada bych kojení ukončila, od malá kojím dle potřeby.
Děkuji za odpověď :kytka:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
5
30.8.25 10:35
@JancaS84 píše: Více

To už si potom nevzpomněla?
Odjela jste kvůli odstavení nebo díky tomu se dcera odstavila? :)

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Snopy123
30.8.25 12:04

Naprosto samostatně 2× okolo 3,5 roku.

Jinak pokud odjedeš a dítě si pak nevzpomene, není samoodstav ale odstav.
Samoosdatv je, když dítě přirozeně přestane mít zájem o kojení. Ne že matka na X dnu odjede.
Jako metoda ok, pokud to tak chceš.

• Citovat
  • Upravit
Snopy123
30.8.25 12:09

U nás úplně normálně postupně o kojení přestaly mít zájem. Prostě snižovaly frekvenci potřeby se kojit. Nejdřív počet kojení za den a i délku, později třeba si řekly 1× za 2 dny. Pak třeba 1× za 4 dny až nechtěly vůbec. Kojily se pouze doma v soukromí, chodily do školky, já do práce, atd…
MM jsem jim neubírala ale ani nenutila. Neběhala jsem za nimi s prsy, ale ani jsem doma neřekla ne ( jinde se nekojily už dlouho ).
Ten starší ve 3 letech přes den, na noc ve 3.5 cca. Ten mladší po 3 roce přes noc a ve 3.5 přes den.

Bylo fajn to pozorovat a vlastně být součástí. Bylo to naprosto v pohodě, přirozeně. Žádné scény, lepení prsou, atd…

• Citovat
  • Upravit
35723
30.8.25 20:05
@Megganka píše: Více

Vzpoměla si jednou a trochu knourala, ale řekla jsme ji že jsem tam mlíko zapomněla a v pohodě. A jela jsme proto, že jsem tady vyhrála welness pobyt, tak jsem spojila příjemné s užitečným.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
5
30.8.25 20:31
@Snopy123 píše: Více

No já ne :D

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
14698
30.8.25 21:37

U nás byla paní, která syna odstavila až tím, že na konci první třídy odjel na několikadenní školu v přírodě. Nevím, kdy by se dočkala samoodstavu.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
5
30.8.25 21:38
@Janča6 píše: Více

Teda, tak to jsem nečekala.
Děkuji za odpověď.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit

Váš příspěvek