Poradna pediatra
Mudr. Jiří Havránek
Ahoj. našemu jsou dneska 3 měsíce a nevybavuju si, že by měl nějaký divný den - spurt? může se mu to i vyhnout? nebo to ještě přijde? při odsávání pil po třech hodinách a pak jsme začali plně kojit na rady maminek zde na emiminu a už pije po dvou hodinách přes den ale v noci spí krásně i sedm hodin!
@Janeynka spurt může přijít a nemusí, to bohužel předem nezjistíš. Pokud by malý začal vyžadovat častější papání, prostě koj podle jeho potřeb, i kdyby to bylo každou hodinu, většinou ty spurty za pár dní zmizí. Naše Anička měla spurty ve 3 a 6ti týdnech, ve 3 měsících nic, teď jí bude půl roku, tak jsem zvědavá..
Veru a kdy se začíná s uspáváním dětí - ne v náručí ale samo v postýlce?
Náš teď začíná dost kňourat o pozornost! nechce být sám…patří to taky k tomu spurtu?
@Janeynka Určitě se to dá zkusit hned od narození, spíš záleží na miminku, jak to bude zvládat. Já jsem to zkoušela ale malá první cca 2,5 měsíce usínala jenom u prsa, buď jsem ji musela kojit v náručí a nebo jsem s ní ležela v posteli a pak přendala do postýlky. Kolem toho 3 měsíce jsem zavedla pravidelný a vždy stejný režim, předtím to bylo dost hektické. Kolem 19:30 koupání, obleču do pyžamka a dám do spacáku, pak ji nakojím. Někdy mi usne u kojení, někdy ne ale prostě jakmile vypije obě prsa, dám ji do postýlky, ať spí nebo ne…když nespí, většinou si chvilku povídá ale za chvilku sama usne. Dřív usínala třeba až kolem 10 večer, pak se to postupně zkracovalo, teď už spinká v 8 večer…přijde mi, že to je podle světla venku, v létě když bylo dlouho světlo, usínala pozdě ale teď jak se stmívá dřív, tak spinká líp. Ale nedá se to paušalizovat na všechny děti, ne u všech to jde. Ale za zkoušku nic nedáš, zkus ten pravidelný režim, dělat stejné věci v přibližně stejnou dobu, třeba to půjde. Taky hodně záleží na tom, jak spí malý přes den, jakou má přes den „zábavu“ a tak…
@Janeynka jinak že chce pozornost…nevím jestli to patří ke spurtu ale u takových prcků je to normální, pozornosti mu dopřej co můžeš ![]()
Tak my protože přes den pravidelně kojíme po dvou hodínách a když třeba ráno vstane později nebo přes den chvíli přespí krmení, tak nám to večer posouvá uspávání. takže někdy nakrmíme v o půl osmé nebo až o půl deváté, pak ho dám do povijánku a on za chvíli usne, ale jakmile bych ho dala do postele tak by se díval pořád kolem. tak uvidíme. zkusím to.
@Janeynka možná se to časem upraví samo, mě Anička dřív usínala různě ale teď prostě padne 19:30 a ona už si začne mnout oči, někdy je i pěkně protivná a uklidní se jen při koupání, tak třeba k tomu malej taky dospěje ![]()
Včera jsem trochu zkoušela, nechala jsem ho v postýlce samotného a on prostě koukal až začal kňučet, tak jsem ho vzala do rukou a v tu rano spal
@Janeynka zkus ho vykoupat, nakojit, dát do postýlky a hladit po hlavičce až ke kořeni nosu, mě to na malou občas pomáhalo + třeba potichu zpívat nějakou ukolébavku ![]()
Já ho vždycky koupu ob den a pak ho nakojím a pak už usíná v nárudčí, tak zkusím s tou postýlkou, ale na jednu stranu mi to bude chybět, ale už je celkem těžkej:( takže už to chci zkoušet. děkuju za typ. jinak já ho taky uspávám hladěním po čelíčku a nosu:)
@Janeynka já dřív taky koupala obden ale vykoumala jsem, že v den kdy koupu líp usíná a líp spí, tak koupu každý den, nemydlím ji vždycky ale aspoň opláchnu, je fakt, že já když se vykoupu v teplé vodě, tak jsem zralá na spaní hned
a jinak toho uspávání v náručí se nemusíš vzdávat, netvrdím, že to vždycky všechno přesně dodržuju, když mi v náručí usne, tak si ji chvilku ještě chovám, akorát když neusíná, tak se ji snažím nerozptylovat a dám do postýlky hned po kojení…jinak malá má necelých 7 kg a zatím to jde, většinou mám opřený ruce o kojící polštář a sedím na sedačce, tak je to bez problému ![]()
Ahoj, a jak se pozná konec spurtu
malemu je 6 týdnů, dožaduje se pití co 1,5-2hod a do toho mě chytl ještě náběh na zánět prsu. mám zatvrdlinu v levém prsu - dělám vše, abych to rozehnala a do toho asi ten spurt… ale jak poznám konec spurtu a nebude pak mlíka hodně, když teď furt kojím nebo odstříkávám i kvůli tomu zánětu??? abych si nezadělala na další zánět???díky…