Jak u vás probíhal růstový spurt?

8651
25.7.12 12:05

Typický věk pro spurt. Koj jak chce, z přepití ho břicho bolet nebude, toho bych se fakt nebála… Za pár dní by se to mělo spravit. Doporučuju vůbec nesledovat hodiny a nerozlišovat žádné „normální“ a „nenormální“ intervaly, ono se to prostě s věkem průběžně mění. Když nebude mít hlad nebo žízeň, tak si prso nevezme, neboj.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Napsat příspěvek

Reakce:

Velikost písma:
114
25.7.12 12:14

Ahoj, u nás to probíhalo tak, že malej byl pořád neklidný a chtěl pít skoro každou hodinku. Večer usnul kolem deváté do půlnoci a i pak se budil do rána cca co dvě hodiny. Je to naše první miminko, takže jsem to vyřešila tak, že jsem si vše na celý den nachystala kolem postele a nic krom kojení snad nedělala. Když malej usnul, tak jsem se snažila usnout taky. Moc to teda nešlo. Večer mi přišlo, že mám prsa už úplně vytahaný, prázdný a bolavý. Vydržela jsem to a nějak za pět dní se to srovnalo a už bylo dobře :dance: To bylo zhruba v šesti týdnech. Pak nás to potkalo ještě kolem třetího měsíce, ale už to nebyla taková hrůza…

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
156
25.7.12 12:19

V sesti tydnech jsem pres den kojila co hodinu, v noci co dve. Navic to i s odrihnutim zabralo skoro 30 minut. pak prebalit, protoze kakal skoro pokazde. Pak ja na zachod nebo napit nebo najist. a zase od zacatku :lol:
rustovy spurt neni o nutnosti, proste to tak je. Je malicky, davej mu prso, jak bude chtit. Neprepije se. mae

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
13837
25.7.12 12:19

U nás proběhl ve 2 týdnech, v 6 týdnech a ve 4 měsících. V noci nevstávala častěji (u nás byla klasika co 2 hodiny), ale přes den chtěla pít co 45 minut, u kojení se hrozně vztekala, dělala u toho takový scény, že jsem myslela, že mě klepne. Vždy to trvalo 10-14 dní. Nejhorší byl ten ve 2 týdnech.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
1021
25.7.12 12:59

Ja tedy u maleho rustovy spurt nikdy nepozorovala. Byla asi dve obdobi, kdy delal vic blbiny u kojeni, ale jestli to byl spurt, to nevim, uz si nepamatuju, jak byl starej. Zadne zmeny v chovani nebo tak neco, to jsem nezaznamenala. Tedy zadne takove spurtove. :mrgreen:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
6954
25.7.12 13:50

Já myslím, že nutný je, dítě se prostě vyvíjí. Vždycky po spurtu zaznamenávám velké změny ve vývoji - vidí dál, víc „povídá“, lépe se soustředí, má zase o trošku koordinovanější pohyby atd.

My jsme měli tři spurty, dlouhé osm až jedenáct dní (počítám i rozjezd a dojezd). V noci spal krásně, v tom 6. týdnu dokonce prospal celé noci, ale přes den jsem v podstatě nevyšla z kojení. Zabral vždycky na 20 min. a řev jako tur. Nejhorší to bylo asi v tom 3. týdnu, kdy jsem po kojení seběhla do mezipatra na balkon, pověsila tři plíny, najednou se ozval řev, jako by ho píchla vosa. Nakojila jsem (přebalovat ani nešlo, to by slyšeli i občané na opačném konci čtvrtmilionového města), seběhla pověsit další tři plíny a zase dokola. :palec: :mrgreen: tohle trvalo 2-3 dny, ale dojezd spurtu taky stál za to, venku nevydržel v kočárku v klidu, pořád by chtěl chovat a krmit. Podotýkám, že mimo spurt mám zlaté usměvavé miminko, co rozdává úsměvy na potkání, vydrží si samo hrát, v noci se vůbec nebudí… :-)

Jo a na úplném konci spurtu pozoruju, že se potřebuje hodně dospat, prospí třeba půl dne, přebalím, nakrmím a zase už spí. :-)

Přejedení nebo bolebřuchu z věčného kojení bych se nabála. To tělíčko miminka si řekne, co potřebuje.

Tak ať to máte brzy za sebou! :hug:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
9090
25.7.12 14:37

Měli jsme ukázkové spurty přesně ve 3 a v 6ti týdnech…malá se pořád dožadovala prsa, kojila jsem občas i po hodině, trvalo to vždy asi 2 dny a pak byl zase klid ;)

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
8651
6.9.12 09:28
@CokeLady píše:
Vracím se na místo činu… prďolovi je bez pár dnů 3 měsíce a je to hukot 8o ještě v pondělí takové hodné miminko, že jsem vymýšlela, kam vyrazíme a co podnikneme s kočárem a teď :cert:

Spával vždycky V NOCI dobře, okolo 20:00 usínal a většinou se budil až okolo 4:00 a vstával okolo sedmé, pak asi před 14 dny se budil 3:00, pak 6:00 a pak ještě spal třeba do osmi.

Ale poslední tři dny a NOCI je to drsný… budí se už okolo 00:00, pak 3:00, 5:30, 7:30. Zkouším mu dávat dudlík, no řve jak tur. Ale fakt pije třeba 10 minut a pak bez větších problémů usne.

Přes den jsme měli tříhodinový režim, který nám oběma vyhovoval většinou po kojení 1,5 hod vzhůru, pak 1,5 hodky spal a znovu kojení. A je pravda, že čím víc se mu chtělo spát, tím víc byl protivnější, takže si pár minut pořval než usnul. Teď ale nevim, zda řve z hladu nebo z únavy, ale spát vydrží tak tu půlhodinu a když je vzhůru, tak mrčí a je neklidnej.

Je tohle spurt nebo si mám jít předplatit psychiatrickou léčebnu? :D :pankac:

Nepřijde mi to jako spurt, spíš prostě jen další vývojová fáze. Všechny moje děti si prošly fází častého nočního kojení (3-4× od půlnoci do cca 8), prostě to pak zas přešlo. Teď už zas Jůla pije jen 1-2× :nevim: Denní spánek se už možná pomalu bude redukovat, tak cca na 2-3× denně po 2 hodinách, těch 1.5 hod několikrát denně, to bylo teda pro mě vždycky naprosté sci-fi, takže možná je spavější…

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
2021
6.9.12 09:55

Ahoj. našemu jsou dneska 3 měsíce a nevybavuju si, že by měl nějaký divný den - spurt? může se mu to i vyhnout? nebo to ještě přijde? při odsávání pil po třech hodinách a pak jsme začali plně kojit na rady maminek zde na emiminu a už pije po dvou hodinách přes den ale v noci spí krásně i sedm hodin!

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
9090
6.9.12 10:13

@Janeynka spurt může přijít a nemusí, to bohužel předem nezjistíš. Pokud by malý začal vyžadovat častější papání, prostě koj podle jeho potřeb, i kdyby to bylo každou hodinu, většinou ty spurty za pár dní zmizí. Naše Anička měla spurty ve 3 a 6ti týdnech, ve 3 měsících nic, teď jí bude půl roku, tak jsem zvědavá..

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
2021
6.9.12 10:44

Veru a kdy se začíná s uspáváním dětí - ne v náručí ale samo v postýlce?

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
2021
6.9.12 10:58

Náš teď začíná dost kňourat o pozornost! nechce být sám…patří to taky k tomu spurtu?

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
9090
6.9.12 13:59

@Janeynka Určitě se to dá zkusit hned od narození, spíš záleží na miminku, jak to bude zvládat. Já jsem to zkoušela ale malá první cca 2,5 měsíce usínala jenom u prsa, buď jsem ji musela kojit v náručí a nebo jsem s ní ležela v posteli a pak přendala do postýlky. Kolem toho 3 měsíce jsem zavedla pravidelný a vždy stejný režim, předtím to bylo dost hektické. Kolem 19:30 koupání, obleču do pyžamka a dám do spacáku, pak ji nakojím. Někdy mi usne u kojení, někdy ne ale prostě jakmile vypije obě prsa, dám ji do postýlky, ať spí nebo ne…když nespí, většinou si chvilku povídá ale za chvilku sama usne. Dřív usínala třeba až kolem 10 večer, pak se to postupně zkracovalo, teď už spinká v 8 večer…přijde mi, že to je podle světla venku, v létě když bylo dlouho světlo, usínala pozdě ale teď jak se stmívá dřív, tak spinká líp. Ale nedá se to paušalizovat na všechny děti, ne u všech to jde. Ale za zkoušku nic nedáš, zkus ten pravidelný režim, dělat stejné věci v přibližně stejnou dobu, třeba to půjde. Taky hodně záleží na tom, jak spí malý přes den, jakou má přes den „zábavu“ a tak…

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
9090
6.9.12 14:01

@Janeynka jinak že chce pozornost…nevím jestli to patří ke spurtu ale u takových prcků je to normální, pozornosti mu dopřej co můžeš ;)

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
2021
6.9.12 18:36

Tak my protože přes den pravidelně kojíme po dvou hodínách a když třeba ráno vstane později nebo přes den chvíli přespí krmení, tak nám to večer posouvá uspávání. takže někdy nakrmíme v o půl osmé nebo až o půl deváté, pak ho dám do povijánku a on za chvíli usne, ale jakmile bych ho dala do postele tak by se díval pořád kolem. tak uvidíme. zkusím to.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit

Váš příspěvek

Odesílám...

Další témata z kategorie

Mohlo by vás zajímat

Zkušenosti a hodnocení

Sleep & play

• (2.8) + 293 recenzí

Babylove ubrousky

• (4.3) + 288 recenzí