Poradna o homeopatii
MUDr. Eliška Bartlová
Zacinam kolem Mikulase a uchovavam v dozach v lednici. Cukrovi za oknem nebo na balkone je nejhorsi volba, ac to tak hromada lidi dela. Teplotni vykyvy cukrovi opravdu neprospivaji. Cukrovi kolikrat premrzne, povoli a furt dokola. Takze lednice, chladny spajz, sklep…
Proč koncem listopadu?
Stačí bohatě od poloviny prosince.
A schovat do krabic, a ještě do igelitu. A klidně to může zůstat v pokojové teplotě a nic se tomu nestane. Lepší než střídání teplot za oknem …
A naplněné cukroví krémem samozřejmě do lednice. Ne za okno … ![]()
@Šmoulice píše: Více
V pokojové teplotě bych cukroví nenechávala, většina má v sobě máslo, to se kazí.
Dávám do papírové krabice + do igelitové tašky a do chladné místnosti nebo do sklípku.
Konec listopadu mi taky přijde brzy. Začínáme na Mikuláše dělat první várku perníčků, děti je berou do školy, když mají nějaké mikulášské posezení, zbytek se sní během jednoho týdne,
Teprve potom postupně děláme další, ale jen pár nejoblíbenějších druhů, víc nepotřebujeme.
Taky začínáme tak kolem 10.12. a mam to buď jen v dóze ve špajzu, nebo v lednici
@Titty Tak asi to dělám brzy, udělám teda v prosinci, spíš přemýšlím jak to uskladnit, do lednice to určitě nedám protože na to nemám místo, máme menší lednici, špajz nemáme, tak buď za okno nebo do sklepa ale to okno mě minulý rok dost zradilo a čtu tady že výkyvy teplot nejsou ideální, tak to asi vidím na ten sklep ![]()
@Dahlia0409 V plastové dóze? Bych mohla zkusit, já to měla loni v krabici což by asi nevadilo, ale to okno asi byla konečná ![]()
Jestli to chcete jíst vyloženě až na vánoce, je konec listopadu na pečení brzy.
Jinak já uchovávám v takových těch (kulatých) plechových pixlách od sušenek mezi okny (máme dvojitá špaletová), druhy plněné krémem v lednici. Mamka ve stejných pixlách ve špajzu (kde je chladněji a stálá teplota). Úplně ven za okno bych to nedávala kvůli mrazům.
Máme v otevřené dóze v chladné místnosti, max. 15'C, měsíc vydrží, ale ke konci už to nechutná tak dobře jako čerstvé. Proto děláme nejdřív 2 týdny před Vánoci. Spousta lidí to má v zavřené dóze a pokud je cukroví moc suché, přidají k němu kus jablka, to se ale musí kontrolovat a měnit, aby neplesnivělo. Za okno ne, ty výkyvy teplot jsou špatný.
@Titty píše: Více
Nestane se tomu vůbec nic ![]()
Jo, kdyby to tam leželo měsíc, tak to je jiná … Ale za těch pár dnů, než to naplní a dá do lednice se fakt nestane nic …
@Šmoulice píše: Více
Takže to pak dáš do lednice. Ale o tom já nemluvím, mám na mysli třeba linecké. To bych 2 týdny v pokojové teplotě nenechala.
@Titty píše: Více
Všechno dávám po naplnění do lednice ![]()
I suché cukroví. Nepeču toho 30kg…. ![]()
Buď dávám pečivo do klasických zavíracích dóz, nebo do těch plechových. Vyložím je ubrousky. Nechávám uvnitř, do ledničky je nedávám, není to potřeba.
Zdravím všechny, předem se omlouvám za možná blbý dotaz, ale potřebuju vědět kdy pečete cukroví a hlavně jak ho uchováváte. Chtěla bych péct koncem listopadu, takže docela dlouhou dobu před Vánoci. Jelikož se mi minulý rok stalo to, že jsem cukroví dala do krabice, krabici jsem dala ještě do pytle a dala to za okno. Pak když jsem cukroví chtěla va vánoce dát na tácky na stůl, tak jsem zjistila že do posledního cukroví bylo všechno tvrdý. Ne zmrzlý, ale prostě tvrdý, nešlo do toho ani kousnout, ani po několika hodinách co to bylo vytáhlé. Takže jsem všechno vyhodila a byli jsme bez cukroví.☹️
Cukroví jsme vždycky dostávali od babičky, ale před 2 lety zemřela, a já loni dělala cukroví poprvé, letos ho teda budu dělat podruhé a byla bych nerada abysme byli zas na suchu, nevím jestli byl problém v uskladnění a nebo už co jsem dělala ty těsta, ale dělala jsem 5 druhů a bylo tvrdý všecko. Předem všem díky🙂