Jak ulevit tvrdým prsům?

875
12.11.16 12:46

Jak ulevit tvrdým prsům?

Prosím maminky, máte nějaké triky jak ulevit nalitým, tvrdnoucím prsům? Včera večer se mi začalo dělat mlíko a od té doby trpím jako pes… Ještě do zítřka jsem v porodnici a mám tu k dispozici jen obyč ruční odsávačku… :zed:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Napsat příspěvek

Reakce:

Velikost písma:
mila.dka1
12.11.16 12:49

@Latty mě pomahala horká sprcha na prsa, příp. teplé obklady a ručně trochu odstříkat - do úlevy. Ten začátek je drsnej. Hlavně nedávej nic studeného, jak někdo radí, znám několik případů, kde z toho byl nakonec zánět (dokonce i mě moje máma kojila jen 3 týdny, protože jí někdo tenkrát poradil - ledovat :-( )

• Citovat
  • Upravit
3145
12.11.16 12:51

Přikládat, přikládat a přikládat. A z mojí zkušenosti - nenosit podprsenku, radši si za tričko strčit plinku, pokud se ti mliko spouští samo, ale prsa nechat hezký volné.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
779
12.11.16 12:51

Před kojením teplý obklad a lehká masáž zatvrdlin, aby se mlíko uvolnilo… a po kojení naopak studený obklad, aby se mlíčko tolik netvořilo… chce to čas… hlavně, pokud budeš odsávat, tak jen opravdu malinko, jen do lehké úlevy, protože čím víc budeš odsávat, tím víc se bude mlíko tvořit - já se po prvním porodu dostala do takový spirály, že jsem odsávala jak vzteklá a tvořilo se víc a víc… pak jsem byla na odsávačce měsíc, než se to zregulovalo… Teď u druhého jsem odsála jen dvakrát, když už to fakt nešlo vydržet a jen asi 30 ml - a do 5ti dnů se laktace ustálila…
Držím palce, vydrž, je to nepříjemné, ale netrvá to dlouho :palec:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
210
12.11.16 12:53

Co to je za blbost, v porodnici i pediatricka mi radila na zvyseni laktace horkou sprchu. Takze tu opravdu nedavat, pokud mas prsa opravdu nalita. To tam u vas v porodnici nemate elektrickou odsavacku? U nas byla a kdo mel nadbytek tak odsal a dalo se to jinejm detem.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
93
12.11.16 12:55

Mně pomohla teplá sprcha a přímo ve sprše masírovat prsa, případně něco odstříknout. A též jen plenu na prsa, bez podprdy. Když mléko neteklo, tak i jen bez pleny v košili jsem byla :-)

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
24798
12.11.16 13:03

Mi pomohlo až propuštění domů :nevim:, v porodnici jsem dělala psí kusy, aby to povolilo, a prostě nic. Druhý den doma a prsa úplně v pohodě.
Bylo to u obou dětí, já ty pobyty v ústavech blbě snáším, ta nervozita a celkově napětí a nepohoda mi blokujou spouštěcí reflex :nevim:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
2852
12.11.16 13:12

Nejlepší je před kojením trochu prsa nahřát- pak mléko dětem líp teče, po kojení chladit( výborné na toto jsou gelové polštářky) určitě v porodnici máte k zapůjčení odsávačku, tak můžete zkusit trochu odstříkávat.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
4754
12.11.16 13:37

Ty nalité prsy je někdy maras. Odsávat odsávat, odstříkavat jakýmkoliv způsobem to jde, než se to srovná s potřebou dítěte. Bacha na přední a zadní mlíko, přední je na napití, zadní na dodání živin, při přebytku dítě jenom „pije“, takže nechat napít odstříkat a nechat „najíst“. Pokud budeš mít teploty nebo zánět okamžitě k doktorovi pro speciální atb. Někdy v těch porodnicích ta podpora laktace je jen na papíře, sežeň si když tak laktační poradkyni. :mavam:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
286
12.11.16 13:55

Jeste si zkontroluj, jestli Ti mliko ma kudy odtekat, jestli neni ucpana bradavka, to by bylo nutne propichnout. To by Ti ani masaz ani odsavani nepomohlo.

Jinak podprdu sundat a byt navolno, nejspis si budes muset poridit o cislo dve vetsi, pri koupi podprdy uvazuj o velikosti nalitych prsu.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
10461
12.11.16 14:16
@mila.dka1 píše:
@Latty mě pomahala horká sprcha na prsa, příp. teplé obklady a ručně trochu odstříkat - do úlevy. Ten začátek je drsnej. Hlavně nedávej nic studeného, jak někdo radí, znám několik případů, kde z toho byl nakonec zánět (dokonce i mě moje máma kojila jen 3 týdny, protože jí někdo tenkrát poradil - ledovat :-( )

ono je to tak, jak už holky psaly. Před kojením teplé na uvolnění, po kojení studené. Já jsem ze začátku jen nahřívala, sice to na chvíli pomohlo, ale jak to teplé pomáhalo zvyšovat laktaci, tak mlíko teklo proudem i když nemělo a prsa pořád tvrdá, horká, bolavá. Pak jsem si to načetla, těsně před kojením nahřála a po kojení dala takové ty chladicí prsní polštářky, co se dávají do mražáku a byla to šílená úleva. Akorát se ten postup nesmí pomotat :-).

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
mila.dka1
12.11.16 14:53
@Hoa Mai píše:
ono je to tak, jak už holky psaly. Před kojením teplé na uvolnění, po kojení studené. Já jsem ze začátku jen nahřívala, sice to na chvíli pomohlo, ale jak to teplé pomáhalo zvyšovat laktaci, tak mlíko teklo proudem i když nemělo a prsa pořád tvrdá, horká, bolavá. Pak jsem si to načetla, těsně před kojením nahřála a po kojení dala takové ty chladicí prsní polštářky, co se dávají do mražáku a byla to šílená úleva. Akorát se ten postup nesmí pomotat :-).

no já měla problémy jen na začátku, tak týden, max. týden a půl. Pak už jsem nenahřívala, nikdy jsem nechladila, nebylo potřeba. Kojila jsem 2 roky, ale nikdy jsem ani nepotřebovala ty vložky do podprsenky a že jsem si jich nakoupila ;-)

• Citovat
  • Upravit
10461
12.11.16 15:30

@mila.dka1 No vidíš, to jsi měla štěstí. Já bych u prvního dítěte nemohla prvního půl roku bez vložek do podprdy ani se smetím :mrgreen:. U druhého jsem je používala asi jen první tři měsíce, ale využití pro ně mám stále, používám je jako pratelné odličovací tampóny.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
mila.dka1
12.11.16 16:37
@Hoa Mai píše:
@mila.dka1 No vidíš, to jsi měla štěstí. Já bych u prvního dítěte nemohla prvního půl roku bez vložek do podprdy ani se smetím :mrgreen:. U druhého jsem je používala asi jen první tři měsíce, ale využití pro ně mám stále, používám je jako pratelné odličovací tampóny.

no já koupila pratelné, několik sad, pak spoustu těch jednorázových-no hodily se do balíčků pro kamarádky s miminama ;-). Já v jednom prsu mám málo mléka-asi snad jen jednu mléčnou žlázu (to jsem zjistila až na sonu po kojení) a z druhého mi stříkalo, jen když se dítě přisálo a pak pustilo ;-). Po kojení ani ň. Ale třeba moje teta - té teklo mléko, že musela nosit v podprsence složenou plenu a měla ji úplně promočenou. No uvidíme, co bude teď u druhého :-)

• Citovat
  • Upravit
9793
13.11.16 10:39

Nejlépe těsně před kojením nahřát a rozmasírovat po celé ploše - tak, že si jednou rukou prso přidržuješ a druhou masíruješ. To je dobré, aby se ti nedělaly zatvrdlinky. Odsávat jen pokud to jinak nejde, pokud zůstávají hodně nalitá prsa i po kojení nebo zůstávají zatvrdlinky, tak abys nedostala zánět. Jinak, když budeš hodně odsávat, bude se ti mlíka dělat ještě víc. A po kojení na chvíli studený obklad - dávala jsem buď gelové polštářky nebo namočenou plenku.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit

Váš příspěvek

Odesílám...

Další témata z kategorie

Mohlo by vás zajímat

Zkušenosti a hodnocení

Prsní vložky

• (3.5) + 51 recenzí

Babylove Prsní vložky

• (2.4) + 40 recenzí