Poradna o homeopatii
MUDr. Eliška Bartlová
Získala jsem od babičky deset biovajec. A teď řeším jak je upravit.
Máte někdo nápad k první i druhé možnosti…? Dík! ![]()
- můžu je uvařit vcelku, ale pak nevím, co budu dělat s deseti uvařenými bílky (když žloutky zkrmím mláděti)?
A co je prostě sníst? Nebo nakrájet do polívky pro Tebe a muže?
Přece jich neuvaříš deset najednou, ne?
Některý žloutky dej prckovi, z jednoho celého mu udělej pomazánku na chleba (máslo, žloutek, sekané bílky, bylinky), ostatní snězte vy. A do bílků, co ti zbydou po žloutcích (předpokládám celé vařené vejce a vybereš žloutek, ne dělit za syrova), udělej vám pikantní tuňákovou pastu z másla, tuňáka, pepře, apod. nastříkej do půlek vařených bílků, polož na salát, k tomu toast a je to príma večeře ![]()
Příspěvek upraven 18.02.11 v 19:57
Taky si myslím, že je můžeš konzumovat postupně, žloutek miminku, bílek sníš. Když je uvaříš najednou, nebo je najednou rozklepneš, pok je musíš rychle zkonzumovat aby se nezkazily. A miminku bych dávala jedině žloutek čerstě uvařený.
A pokud jsou čerstvá domácí, tak i po 14 dnech v lednici bych je klidně naservírovala prckovi, domácí kvalita podpořená věděním data snůšky salmonelou nehrozí ![]()
Ahoj. Já vařila buď celé vejce najednou, Máje dala žloutek a bílek snědla já. Takhle se lépe odděluje žloutek od bílku.
Nebo jsem nejdřív oddělila žloutek od bílku (když jsem potřebovala bílek třeba na zdobení perníčků) a žloutek pak hodila do polévky nebo při vaření masozeleniny do vroucí vody a vařila společně s masem a zeleninou asi 15 minut.
A dneska jsem slyšela v rádiu v typech na vaření, že bílek lze zmrazit
.
Žloutek zavař prckovi a bílek pak přidej vám do jídla.
Někde jsem viděla nebo řetla, že bílky i zamrazují.
No já jsem četla, že se má celé vejce vařit 15minut a pak dát dítěti žloutek.
Do roka by bílek dostat vůbec nemělo (vysoký obsah bílkoviny, možný alergen)
Ve skořápce se vaří hlavně kvůli salmonele, která se vyskytuje prý na skořápce, ne ve vejci, takže vlastně když rozklepneš vajíčko, tak ho teoreticky „infikuješ“
Nevím, asi záleží na tom, jak moc jsi úzkostlivá
Vzhledem k tomu, že žloutek se dává maximálně jeden za den, tak bych si namazala chleba, nasekala ten bílek, posypala chleba, posolila, posypala třeba petrželkou a dobrou chuť
No nemusím je vařit najednou, to je fakt, ale do těch dvou týdnů se sníst musí a „plýtvat“ biovejci pro nás se mi nechce
Takže čerstvě vařené budou jen dvakrát - má se dávat jedno týdně, že? - a zbytek zamrazím
a pro nás vymyslím deset variací na vařený bílek ![]()
A příště řeknu babičce, že chci jen dvě ![]()
pomeranca píše:
No nemusím je vařit najednou, to je fakt, ale do těch dvou týdnů se sníst musí a „plýtvat“ biovejci pro nás se mi nechceTakže čerstvě vařené budou jen dvakrát - má se dávat jedno týdně, že? - a zbytek zamrazím
a pro nás vymyslím deset variací na vařený bílek
A příště řeknu babičce, že chci jen dvě
Myslela jsem, ze vejce maji min. trvanlivost skoro mesic… nebo uz je mate starsi?
pomeranca píše:
No nemusím je vařit najednou, to je fakt, ale do těch dvou týdnů se sníst musí a „plýtvat“ biovejci pro nás se mi nechceTakže čerstvě vařené budou jen dvakrát - má se dávat jedno týdně, že? - a zbytek zamrazím
a pro nás vymyslím deset variací na vařený bílek
A příště řeknu babičce, že chci jen dvě
Mám podobný problém, nechci dávat obyč vejce. Ale kupovat po 10ti se mi nechce - pro nás je to škoda, při životnosti 14 dní vyjdou na dítě 2-3. Jde to opravdu zmrazit?
![]()
Vejce pro kojence „jedině“ natvrdo, největší alergen z celého vejce je právě takový ten tuhý úponek bílku (či jak to nazvat) a ten většinou zůstane na žloutku. TEdy alespoň tak jsem to četla. U nás jsou vejce tabu, alergie na komplet celé.
Uchovávání vajec - co si pamatuju, tak za rusáků se zavařovala vajíčka do skla a vydržela snad i půl roku…