Poradna o homeopatii
MUDr. Eliška Bartlová
Ahoj holky, prosím o radu. V neděli potřebuju udělat mřížkový koláč. A proč žádám vás o radu? Protože: první, který jsem dělala byl recept z internetu a děs a hrůza! Těsto se mi nechtělo pojit, takže vyválet ho a pak ještě vyválet válečky na mřížky? Naprosto nemožné! Můj druhý pokus dopadl o něco lépe, ale… Byl moc suchý, takže se musel zapíjet mlékem, jinak by se s ním člověk udusil (také z internetu). A právě o tenhle koláč otravuje mého přítele kolega z práce a tak jistě chápete, že vaši pomoc potřebuju a recept na internetu si už hledat netroufnu.
Máte tedy některá nějaký váš osvědčený recept, aby se těsto dalo krásně vyvalovat, pojilo se a nebyl suchý na zadávení? Oba jsem mazala marmeládou, ale dá se namazat nebo poklást něčím jiným?
Moc moc děkuju za rady a tipy.
Ahoj já dělám mřížkový koláč z lineckého těsta: 30g hl.mouka 15g cukr moučka 2žloutky 1máslo 1vanil.cukr citrónová kůra propracuji těsto a nechám ho odležet přes noc v lednici nebo aspoň 2hoďky,pak 2plnotučné tvarohy smíchám s cukrem podle chuti. Vyválím těsto pak ho vložím do formy a vytvaruji podle okrajů,namažu tvarohem a nakonec vyválím zbytek těsta na mřížky a upeču… Dobrou chuť
jo a je lepší ho jíst až druhý den až se proleží a změkne ![]()
Nazdárek
![]()
250g mouč.cukru, 250g hery (nebo jiného podobného tuku), 1 vejce, 4 lžíce mléka (i víc, aby bylo těsto akorát na válení), 1prdopeč,
500g polohr.mouky,citr.kůra (nedávám, když nemám)
Zpracuju a hned dělám.
Náplň pod mřížky - budˇ marmeláda, nebo tvaroh+cukr+vejce, nebo strouhaný jabka+cukr+skořice
Je to recept po babičce a několikrát vyzkoušený.
Ahoj poki
, děkuju za tip, chtěla jsem dělat z těch jablek štrůdl, protože jich mam dost, tak to zkusim s těma jabkama.
poki píše:
Nazdárek![]()
![]()
250g mouč.cukru, 250g hery (nebo jiného podobného tuku), 1 vejce, 4 lžíce mléka (i víc, aby bylo těsto akorát na válení), 1prdopeč,
Je to recept po babičce a několikrát vyzkoušený.
500g polohr.mouky,citr.kůra (nedávám, když nemám)
Zpracuju a hned dělám.
Náplň pod mřížky - budˇ marmeláda, nebo tvaroh+cukr+vejce, nebo strouhaný jabka+cukr+skořice
Mnam tak to o vikendu ozkousim, mam tady dve Hery a celou velkou jahodovou marmeladu 100% ktera projde v breznu a do ty doby ji urcite nesnime…tak uz vim, kam s ni…
Jinak ja ho kdysi delala podle receptu, co byl psany z boku na Here a taky byl moc dobry…ale ten uz bohuzel nemam…
Ahoj, já dělám tento z lineckého: 600g hl. mouky,
400g hery, 200 g moučkového cukr, 1 žloutek.
2 tretiny rozválím na plech, posypu strouhanými jablky, skořice, vanilkový cukr a dozdobím mřížkama ze zbylého těsta.
Pettulle píše:
Ahoj poki, děkuju za tip, chtěla jsem dělat z těch jablek štrůdl, protože jich mam dost, tak to zkusim s těma jabkama.
zkus a dej vědět
já nepeču nikdy z hery je to hnusný. Máslo je máslo tak pekly i naše babičky
má rada k pečení každý kuchař i cukrář by Vám řekl z čeho péct, vím o čem mluvím ![]()
ja pecu jednou za uherak a z masla vanocni cukrovi, jinak mi je to fuk. Uz tak mne nebavi crcat se s testem a jeste ho nechat v lednici a delat tak - nastesti vanoce jsou jednou za rok.
Nastesti nejsem cukrar ani pekar, ale uplne z jineho oboru…
a rodina je na maso nez na sladky, zaplat komukoliv - radsi hodit biftoura na gril nez placat testo, takze idealni moucnik je nasypat, nalit na plech, nasypat na plech ovoce, drobenky a za pul hodky hotovo…
jo to mám taky ráda ovocný koláč z drobenkou jen jsem chtěla říct že je obrovský rozdíl péct z másla a z hery… jinak mě pečení baví a moje rodina je jak na maso tak i na sladký snědí všechno. A bifťoura na grilu bych si dala hned ![]()
maciik píše:
Ahoj já dělám mřížkový koláč z lineckého těsta: 30g hl.mouka 15g cukr moučka 2žloutky 1máslo 1vanil.cukr citrónová kůra propracuji těsto a nechám ho odležet přes noc v lednici nebo aspoň 2hoďky,pak 2plnotučné tvarohy smíchám s cukrem podle chuti. Vyválím těsto pak ho vložím do formy a vytvaruji podle okrajů,namažu tvarohem a nakonec vyválím zbytek těsta na mřížky a upeču… Dobrou chuťjo a je lepší ho jíst až druhý den až se proleží a změkne
Děkuji za recept,zkusila jsem ho dnes,jen s marmeládou a je výborný ![]()
SuzaG píše:maciik píše:Děkuji za recept,zkusila jsem ho dnes,jen s marmeládou a je výborný
Ahoj já dělám mřížkový koláč z lineckého těsta: 30g hl.mouka 15g cukr moučka 2žloutky 1máslo 1vanil.cukr citrónová kůra propracuji těsto a nechám ho odležet přes noc v lednici nebo aspoň 2hoďky,pak 2plnotučné tvarohy smíchám s cukrem podle chuti. Vyválím těsto pak ho vložím do formy a vytvaruji podle okrajů,namažu tvarohem a nakonec vyválím zbytek těsta na mřížky a upeču… Dobrou chuťjo a je lepší ho jíst až druhý den až se proleží a změkne
a je to opravdu 3dkg mouky a 1,5dkg cukru?Se mi to zdá na 1 máslo nějak málo.
mamina44 píše:SuzaG píše:a je to opravdu 3dkg mouky a 1,5dkg cukru?Se mi to zdá na 1 máslo nějak málo.maciik píše:Děkuji za recept,zkusila jsem ho dnes,jen s marmeládou a je výborný
Aha,to jsem si ani nevšimla,že je to blbě napsaný.Já to dělala 30dkg a 15dkg.Ale pokud nejste na extra sladký,toho cukru bych dala trošku mín. ![]()
Také přidám svůj recept.Není to přímo na mřížkový koláč i když i tak by se dal jistě upéct.400g hl.mouky,1/2 prášku do pečiva,250g másla nebo hery,3 vejce,150g cukru,6-8 jablek podle velikosti,skořice,namočené rozinky.Mouku,tuk,prdopeč,žloutky a asi 10dkg cukru zpracovat do těsta.Nechat alespoň hodinu odpočinout v chladu.Ze zbylého cukru a bílků ušlehat tuhý sníh.Oddělíme si asi 1/3těsta,které dáme chvíli do mrazáku,bude se lépe strouhat a zbytek rozválíme.Na rozválené těsto nandáme nastrouhaná jablka,posypeme skořicí,dáme namočené rozinky a kdo chce si může podle chuti přisladit.Na to rozetřeme sníh a nakonec nastrouháme zbylé těsto a posypeme.(kdo nechce strouhat může si vyválet mřížky)Peču ve vyhřáté troubě 180° do zlatova asi 35-40min.Opravdu stojí za vyzkoušení. ![]()