Jak usušit prádlo - alternativy

• Fotoalbum (1)
  • Sledovat e-mailem
  • Přidat k oblíbeným
  • Zapnout podpisy
  • Hledání v tématu

Téma je zamknuté a nelze do něj již dále přispívat

Velikost písma:
14565
9.10.23 17:43
@Ava100 píše:
@Semtex Prádelna tu není, dům je v rekonstrukci. Prádelna se plánuje v jedné místnosti, která není zatím dostupná. V mém původním příspěvku byly zmíněny například dvě alternativní možnosti se kterými nemám osobní zkušenost. Nevím, proč navrhujete nošení mokrého oblečení, ale ironický komentář si můžete schovat pro jiné. Myslím si, že se snažím celou situaci přiblížit dost konkrétně a pokud to nechápete, tak s tím neudělám nic.

To není ironické, to myslím vážně. Nelze-li prádlo sušit, pak se musí jedine nosit mokré, ne? A ty dvě varianty, se kterými nemáš zkušenost, byly jaké? Sušit v dešti a nechat v zime vymrznout? Nefunguje, tedy pokud ti nevadí cekat třeba týden. Už jsem se prádla nasusila dost jak venku tak i vevnitř, ano zatuchavalo kvůli vlhku a tudíž pomalému sušení, zvyšovalo vlhkost v byte, rosila se okna, vznikaly dokonce i plísně, venku se mi zase od slunce vyšisovalo, soused mi na susak oklepaval z cigaret popel, a porezalo ho sklo a spaliny z hořícího bytu ve vyšším patře. Panelák, no. Takže za mě proste dikybohu za susicku🙏

A stále si trvám na tom, že bych si proste susicku koupila na just z brigád, dá se sehnat už kolem 6000, a tatik ať se třeba zvencne. Když je každé jiné reseni špatně a žádná domluva s nim není, tak co už.

• načítám...
19
9.10.23 17:56

@Semtex Šlo o odstředivky vody s ruční páčkou (ale to udělá asi i pračka) nebo přístroj, který vnáší teplý vzduch do vaku, kam prádlo pověsíte. To jsem našla na netu okolo 1000 kč, ale nikde žádné kloudné recenze. Nad tou sušičkou popřemýšlím, vypadá to jako jedna z nejlepších možností a mám podobné zkušenosti jako vy, takové ty „sušící“ trable. :D

• načítám...
16152
9.10.23 17:59
@Ava100 píše:
@Semtex Šlo o odstředivky vody s ruční páčkou (ale to udělá asi i pračka) nebo přístroj, který vnáší teplý vzduch do vaku, kam prádlo pověsíte. To jsem našla na netu okolo 1000 kč, ale nikde žádné kloudné recenze. Nad tou sušičkou popřemýšlím, vypadá to jako jedna z nejlepších možností a mám podobné zkušenosti jako vy, takové ty „sušící“ trable. :D

A ten přístroj jede na co, na osobní pohon? :think:

• načítám...
31268
9.10.23 17:59

Nic krom sušičky si prádlo nevysuší. Jakakoliv odstředivka ti udela to samé, co pracka při ždímání. Jiny zazrak neexistuje.
Pokud nemuzes susit pradlo v byte, holt bych chodila jednou ta tyden k nejake kámošce, domluvila se s ni na nějakém příspěvku a nez se to vysuší, dáte kafe. Kolik oblečení sama za sebe vynosíš? Jednu, dve pracky za tyden?
To funkcni oblečení taky neni blbý nápad, triko z umelotiny nebo funkční ti uschne mnohem rychleji (a dá do prostoru výrazně méně vlhkosti) než bavlna. Ja to vidim u nás, funkcni triko je suché nebo téměř suché za pár hodin (pověsíš na noc, ráno sundas a rodina vi prd). Pokud topíš primotopem, sušila bych nad ním.

• načítám...
411
9.10.23 18:14

Ještě mě třeba napadlo, tady ve větším městě mají u Tesca venku velkou pračku a sušičku. Hodí se tam peníze a může to použít každej. Nevím teda koli to stojí, ale určitě něco takovýho funguje v hodně městech.

• načítám...
3139
9.10.23 18:16
@LolaAA píše:
Ještě mě třeba napadlo, tady ve větším městě mají u Tesca venku velkou pračku a sušičku. Hodí se tam peníze a může to použít každej. Nevím teda koli to stojí, ale určitě něco takovýho funguje v hodně městech.

Pračka tuším od 120 za várku (ale vejde se tam něco jako 12 kilo) a sušička 90 Kč za várku.

• načítám...
34322
9.10.23 18:17

Jestli vlhnou zdi, tak porid za cca 5 tisic odvlhcovac a muzes s nim i susit to pradlo.

• načítám...
23966
9.10.23 18:17

Jedině sušička, sušák nebo veřejná prádelna.
Sušák na prádlo si můžeš dát i závěsné na topení. Když si dáš sušák do ložnice, tak ho nikdo neuvidí, nebo ti lezou i do ložnice?

• načítám...
9635
9.10.23 18:22
@Ava100 píše:
@Semtex Šlo o odstředivky vody s ruční páčkou (ale to udělá asi i pračka) nebo přístroj, který vnáší teplý vzduch do vaku, kam prádlo pověsíte. To jsem našla na netu okolo 1000 kč, ale nikde žádné kloudné recenze. Nad tou sušičkou popřemýšlím, vypadá to jako jedna z nejlepších možností a mám podobné zkušenosti jako vy, takové ty „sušící“ trable. :D

Odstředivka na ruční páčku opravdu nemá šanci odstranit zbytkovou vlhkost, která zbyde po odstředění v elekrické pračce.
A kam z toho vaku mizí ta vlhkost? Předpokládám, že do okolí, tzn. do bytu.To taky fungovat nebude. Nehledě na to, že abys usušila várku prádla, tak spálíš víc elektriky než v sušičce.
Hezky funguje to sušení na mrazu - při velkém mrazu obyvykle bývá nízká vlhkost vzduchu a zmrzlá voda z prádla vysublimuje. Má to ale dva háčky - první je ten, že mrzne málokdy, většinou je v zimě kolem nuly a pošmourno. Druhý - když mrzne, tak se topí a pokud máte v okolí někoho, kdo spálí všechno včetně pet láhví, tak bude prádlo smrdět.
Takže já bych se přikláněla k té sušičce :nevim:

• načítám...
3344
9.10.23 18:31

Sušička na jedno sušení sežere cca 1-2 kWh, měřila jsem to, když začala jít elektřina nahoru (rok stará sušička). Koupila bych si sušičku a rodičům dala za každé sušení peníze dle tarifu. Jestli jsi sama, tak by ti mohlo stačit sušit 1-2× týdně (?).

• načítám...
10952
9.10.23 18:43
@Semtex píše:
To není ironické, to myslím vážně. Nelze-li prádlo sušit, pak se musí jedine nosit mokré, ne?

Omlouvám se za OT :oops:
To na tobě doschne.
Skvělá kniha od Ivana Krauze.

• načítám...
19
9.10.23 18:48

@Dahlia0409 Ta odstředivka ruční, ale jak říkám, takovou práci asi udělá pračka. Ten vak je na elektriku, 500 W myslim to má, nevim, jak dobře by to fungovalo. Je to něco jako malá sušička přenosná.

Veřejná pračka je taky možnost, ale u nás v maloměstě nic takového není, už sem pokukovala.

@Netopirek Já bych ještě chtěla zmínit, že není až takový problém, že uvidí někde v bytě na věšáku prádlo. Musí to zkousnout, protože jim nic jiného nezbývá, ale je to takový ten nekonečný boj, kdy naše dolní patro „likviduje dům vlhkostí“ a taky nechcete pořád řešit takové spory.

@smile_xxx Nahoře u sebe v bytě, kde není tak velký problém s vlhkem nebo venku.

@Jahru Sušení mrazem mám ozkoušený, je to pěkně začmloudlý no. :D U vaku jsem trochu naivně myslela, že by to mohlo alespoň usnadnit tu délku sušení při např. otevřeném okně a v tom bytě by nestál sušák s mokrým prádlem dlouho. (Tím, jak se tu topí na elektřinu, tak je tu ještě poměrně chladno.)

• načítám...
4214
9.10.23 18:55

Když jsem byla sama, tak jsem vozila prádlo domů a nedalo to ani na plnou pračku. Teď jsme 4, dva dospělý, dvě děti a týdně 3 pračky na 6 kg a tři sušičky na 9 kg. V létě míň. Vůbec si nedokážu představit, co bych dělala bez sušičky. Prádlo na sušáku schlo tak 3, 4 dny. Takže jí by mělo praní a sušení 1× týdně bohatě stačit. A opravdu jsem si spočítala tu spotřebu elektřiny při těch 3 sušičkách týdně zhruba na 850 Kč ročně. Tchýně měla taky nějaký řečičky a manžel se nechal zblbnout, tak jsem si to zjišťovala.

• načítám...
1793
9.10.23 19:21

Já suším v kotelně, když se venku už nedá.

• načítám...

Téma je zamknuté a nelze do něj již dále přispívat

Další témata z kategorie

Mohlo by vás zajímat

Breno poradna - podlahové krytiny

Ikona - Jiří Novotný

Jiří Novotný