Poradna zdravého obouvání
Ing. Eva Žáková
Ahoj holky,
obracím se na Vás s prosbou jak velké jarní boty byste koupily? Dcera má nožku 16,4cm. Zimní ted má 26. Nevím jak velké koupit jarní boty s jakým nadměrkem? mám kopit stélku 17,5 nebo 18cm?
Vím, že nejlepší by bylo botky vyzkoušet, ale chci koupit superfity, a ty se u nás neprodávají.
Děkuji moc
Podle toho jak moc ji roste noha.. Co to vyzkouset na nejakych botkach u nas? Jak ji sou? Ale asi bych tu 18 nekupovala nebude to moc?
Dcera má nohu 17 cm a koupila jsem jí superfity vel.27, i vel. 26 je jí dobře, ale chtěla jsem rezervu.
Já vždy vyzkouším v obchodě s nadměrkem a pokud mu bota dobře drží, nezakopává za ní, tak vezmu klidně ten větší. Pokud je to divné vezmu radši menší nadměrek.
Taky kupuju Superfitky a dcera ma nozicku 155mm, zimni mela 25ky a ted na jaro jsem vzala 26ky, stelka 170mm ![]()
Vzala bych spíš více než málo, samozřejmě, aby nezakopávala, nadměrek 1,5 cm mi nepřijde moc. Vzala bych stélku 18cm.
S malýma botama, toho moc nenaděláš, velké může v tom horším případě nosit později. Jarní půjdou i na podzim a v létě, když nebude hezky.
Podle mě je ideální nadměrek kolem centimetru. Tak do 12mm, jak vezmu 1,5cm je vidět, že v tom jsou jak kocour v botách. A krom toho naše děti vše spíš dodělají než z nich vyrostou. Takže stejně kupuji po 3měsících další, aby měly jedny na parádu, co v nich nejezdí na kole, nekopou do balónu a nesypou si písek do bot. A ty beru pak o číslo větší, co pak donáší zase na podzim, kdy proměňujeme na parádu už s teplejšíma.
Ještě pozor, ono s nadměrkem hodně záleží na typu boty. Dcera má třeba botasky o číslo větší než balerínky, jsou od stejné firmy. A sněhule dám klidně o 1,5cm víc, botasky bych dala kolem 1cm a u balerínek vidím, že je potřeba tak do 1cm, záleží na pevnosti boty.