Poradna zdravého obouvání
Ing. Eva Žáková
Malý „šmajdá“ i když jsem se snažila vybírat kvalitní obuv, nožičky mu jdou dovnitř a byly nám předepsány ortopedické vložky na míru. Už je máme doma, ale do stávajících zimních bot se nevejdou, jsou dost robustní. Maminky, které s tím máte zkušenosti, můžete mi, poradit, která značka bot je nejvhodnější? Aby se vložky do nich pohodlně vešly. Děkujuuuuu.
Problém jste mu pravděpodobně způsobila nevhodnou obuví. Doporucuju koupit hodně lehouckych bot, aby je na noze skoro necítil a střídat tu obuv. Nezatezovat. Ortopedické vložky vyhodit nebo v dobře víře dítěti totálně odrovnate nohy. Pozor na to.
A v jakém směru robustní? délka se dá zastřihnout (dávají vždy raději větší) a nejlepší a pokud si nejste jistí, tak je vemte s sebou do obchodu a do boty strčte..akorát mě vždycky říkají v protetice, kde na ně chodím, že se boty nemají kupovat podle vložek-tzn. koupit boty klasicky s kouskem volného místa a pak dávat vložku..značka nerozhoduje.
@Spenata my sli s vlozkama primo do zdravotni obuvy a tam vybrali… vse je OK. Otazka je, jestli to pomaha u nas zatím ne.
@2121978 většina bot, co si vzpomínám byla značky Fare, pak v létě nějaké tenisky. Vaše teorie o lehkých botách a o tom, že by vložky mohly způsobit ještě více škody, je nějak opodstatněná? Vyzkoušená? Ptám se, protože jsem o tom ještě neslyšela a zajímají mě všechny názory.
@jitro píše:
A v jakém směru robustní? délka se dá zastřihnout (dávají vždy raději větší) a nejlepší a pokud si nejste jistí, tak je vemte s sebou do obchodu a do boty strčte..akorát mě vždycky říkají v protetice, kde na ně chodím, že se boty nemají kupovat podle vložek-tzn. koupit boty klasicky s kouskem volného místa a pak dávat vložku..značka nerozhoduje.
napsala jsem to špatně, asi budou opravdu jen delší, ale teď už je asi nebudu zkracovat a počkám na jarní obuv.
Já bych měla synovi jít pro vložky příští týden, mám i objednané ortopedické boty, stejný problém jako u vás. Tak nevím ![]()
Na tohle mi vyhovuji Superfity, da se vyndat puvodni vlozka, neni prilepena. Misto ni davam ortopedickou.
@Spenata u nas jeden kotnik dovnitř… a ploche nohy. Ted mame mit novy poukaz a premyslim, ze spis potrénujeme behani na boso… v lete se nam to vždy srovnalo tim… pak padne zima a zase je hur. Boty mame taky kvalitni. Jinak jsem zjistila, ze nedoslapuje na spicky stejne jako maminka… proste i kvalitni relativne mekke boty neproslapne a ma sesmajdane paty… stejne jako maminka:-)(
@2121978 píše:
Problém jste mu pravděpodobně způsobila nevhodnou obuví. Doporucuju koupit hodně lehouckych bot, aby je na noze skoro necítil a střídat tu obuv. Nezatezovat. Ortopedické vložky vyhodit nebo v dobře víře dítěti totálně odrovnate nohy. Pozor na to.
Co to píšete za nesmysly, už v druhé diskuzi o botách? Ortopedické vložky vyhodit?
Způsobeno nevhodnou obuví?
Kterou je mimochodem zdravotně nezávádná česká obuv Fare.
Kupa lehoučkých bot je jistě to nejlepší, co zdraví nožiček zachrání.
Hlavně ne kotníčkové..no ty bláho.
Asi nějaká odbornice/odborník přes boty, když je máte i jako ikonku.
@jitro píše:no a jak by se teda mely kupovat?
@Spenata píše:
@2121978 většina bot, co si vzpomínám byla značky Fare, pak v létě nějaké tenisky. Vaše teorie o lehkých botách a o tom, že by vložky mohly způsobit ještě více škody, je nějak opodstatněná? Vyzkoušená? Ptám se, protože jsem o tom ještě neslyšela a zajímají mě všechny názory.
No. Celosvětově se dětské obouvsni pohlo rapidně jinam, než jak se stále chybně obouva děti v Čechách. U nás na tom maji zásluhu lobby obuvnickych firem se špatnou tuhou těžkou neohebnou obuvi, která je dítěti stažena na nohu jako sádra a to vše pod záštitou tzv certifikované obuvi. Ano například fare. Špatně. Obuv musí byt skoro jako pírko na tech dětských nohách.
Ortopedické vložka je českými ortopedy kteří se nevzdelavaji chybně doporučována. Vložky jsou pro jedince kterým chůze způsobuje bolesti a potřebují ulevit. Jedna se o pasivní pomůcku k dlouhé chůzi. Rozhodne noze nepomáhá ve vývoji, naopak.
Děti mají plochou nohu přirozene. Potřebují svaly na chodidle a cele noze posilovat, hýbat nohou od chodidla pres kotník koleno az ke kycli.
Cviky na plochou nohu jsou už jen výsměch českých ortopedu. Začnete od bot. Lehounke a vice druhů, boty střídat.
Nikdy ne to co se děje velmi často. Koupi se jedny boty, v tech se dítěti utesni nohy jak golemovi a chodí jen v nich.
Vložky opravdu vyhodte, kupte patery různé lehké boty, a nechte dítě často bosky.
Doporučuji prostudovat tyto stránky http://www.nohynaboso.cz/onohach/, a pak si udělat svůj vlastní názor, jak děti obouvat…
@kokomo píše:
Doporučuji prostudovat tyto stránky http://www.nohynaboso.cz/onohach/, a pak si udělat svůj vlastní názor, jak děti obouvat…
Pravda veliká ale boty si netroufli doporučit.