Poradna zdravého obouvání
Ing. Eva Žáková
Ahoj všem, mám dotaz-pořídili byste raději capáčky capiki, které podporují tzv. Přirozený růst a tvarování nožičky, nebo byste vsadili na tradici a pořídili klasické bačkůrky? Naše malá už lítá o sto šest a zatím měla vždy klasické bačkůrky, připadá mi že v tom jí ta Jožka pěkně drží, ale dost se jí tam potí, přes noc vždy bačkůrky suším
. Máte nějakou zkušenost? ![]()
My máme od začátku na doma capáčky a nebo jen ponožky a jsme spokojení. malá v nich chodí naprosto v pohodě. jednu chviličku měla klasické bačkůrky (vyrostla z capáčků, nové byly teprv na cestě a doma jsem měla nepoužité papučky od kamarádky) a to mi přišlo horší. dost často je v kleče, v hlubokém dřepu, různě popolézá po zemi, válí se a ty boty jí prostě víc zavazely. capáčky se krásně ohnou jak potřebuje, nijak ji neomezují.
Ja nakupuju jedine capacky Nolen, ceska znacka, ceska vyroba, jine bych nekoupila, uz mame doma snad deset paru…
@Lucias6307 Dlouho měl jen capáčky, pak měl na střídačku bačkory s capíáčky (u bačkor je výhoda, že mu v nic tolik neklouže noha, když lítá doma jak poděs přes dlažbu), teď zase preferuje capáčky (asi už jsou mu bačkorky těsné, budu to muset překontrolovat).
Capáčky jsou pro děti, co začaly chodit. POkud už frčí, tak bych jí je nedávala a navíc, jestli už nosí bačkůrky, tak bych zpět už nešla.
@Ariadne Ona s eta doporučení dost lisí. Nám třeba na rehabilitaci říkala, že klasické bačkory nejsou do tří let ideální, že v capáčkách lépe nožka pracuje. Ortoped také nic proti capáčkům na doma nenamítal. ![]()
@Lucias6307
Máme capiky a přijdou mi naprd.
Už bych je znovu nekoupila.
@zvědavá borůvka To mě mrzí. Myslím, že jsem Ti je tenkrát poradila zrovna já. ![]()
My jsme s nima maximálně spokojení, teď mu budu kupovat už asi čtvrté nebo páté.
Sama mam nektere druhy bot barefoot, takze to same dopravam i detem
Jedem slovenske Liliputi a spokojenost velika. K uhone prisly jen jedny, kdyz dcera zacinala chodit, jak jeste castecne lezla a nozkama ruzne soupala, prodrela spicky. Doma mame podlahove topeni, tak chodime bosi nebo v ponozkach, deti s ABS. Capacky pouzivame vsude jinde misto backurek, v lete v pohode i venku ![]()
Jinak si ale nejsem jista, jestli by vyresily problem s pocenim nohou, preci jen je to kuze…
Ahoj, holky mají capáčky Dadoos - dvouletá má jen ty, čtyřletá má ve školce bačkůrky Fare, takže toho víc nachodí spíše v nich. Jsme spokojení.
Taky kupuji zásadně a jenom Nolenky.
Dcera má 2 roky a od toho roku už má několikáté.
Chodili jsme cca v roce na rehabilitace (jen byla hlídaná) a tam nám dr. taky říkala, že pevná bota stačí na ven, doma ať má volnost, že capáčky super. Že není vhodné mít celý den nohu v pevných botech.
Ale ano, co člověk, to názor.
No jo názorů je právě více a teď babo raď - tak je to dnes se vším. Asi je zkusím objednat a uvidím, třeba jí nebudou vyhovovat a vyřeší se to samo
. Ale moc děkuji za názory- ty rady odborníků na mě fungují asi nejvíce, logicky taky doma nejraději lítám na boso a i chůze po venku bez bot je zdravá tak proč by to nemělo vyhovovat dceři. Na druhou stranu mi pořád v hlavě zní věta od mǎmy dítě má mít hlavně boty s pevným kotníčkem
děs. A to jsou jen boty ale copak ji chci zničit nůžky hned ze začátku, to samé mám s očkováním co očkovat co ne… Dřív to měli lehčí měli prd a jeden názor
.
@Lucias6307 Tak na ten kotníček pozor.
Dítě má mít takové boty, kde mu pracuje celá nožka, aby se správně vyvíjela klenba. Takže pevně sešněrovaná nožka není to pravé ořechové (ale zase je blbost dát batoleti crocksy).
U chopzení doma naboso nebo v capáčcích je protiargument části odborné veřejnosti, že pokud jsou doma tvrdé podlahy (plovoučky, dlažba, lino), tak dochází k větším otřesům, což také není ok pro pohybový aparát.
Holky to je sranda…ja chtela mupovat barefoot a jeste si zasla na rhb a k primari ort.se poptat…info mi dali takove: doma protiskluz ci mekke papucky, venku na tvrdy povrch pevnou patu a kotnik, nicmene podrazka boty se musi dat zohnout v ruce plus 1cm nadmerek a nesmi byt uzke. A na clenite povrchy barefoot s patou. Plus se snazit litat po kaminkach. Vytvorila jsem si doma kaminkovou podlozku a mala slape ![]()