Poradna zdravého obouvání
Ing. Eva Žáková
Dcera se dnes po dlouhé době venku nečekaně počůrala a vteklo to až do bot. ![]()
Jsou to Superfity s gore-texem, takže nepromokavé, lehce zateplené kotníčkové boty. Zkusila jsem je vydrbat mýdlem, ale pořád to z nich cítím. Ještě mě napadlo znovu vydrbat mýdlem, nechat úplně vysušit a pak nechat větrat venku. ![]()
Prosím o radu nebo zkušenost, jak dostat z bot ten zápach…
Navíc mám hodně citlivý čich, tak je mi z toho odéru úplně ![]()
Jako poslední variantu vidím narvat je do pračky.
![]()
Za případné rady děkuji.
Co jedlá soda? Posypat sodou, zavřít do sáčku a nechat… Mohla by natáhnout pachy.
Nevím etda, jestli to něco neudělá s materiálem, tak třeba nasypat tu sodu na misku jen pod boty ![]()
@Samy dětem peru boty celkem často. Asi bych je dala do pračky…
No já do pračky hážu sportovní boty, jiné jsem tam ještě nedávala. Ještě počkám, jestli někdo nebude mít další nápady nebo vlastní zkušenost. Snad není to naše dítě jediné, kterému to zateklo až do bot.
Má štěstí, že je konec zimy, že mi těch bot není až tak líto, jestli půjdou do pračky a bude po nich. Akorát mám strach, aby pak pořádně vyschly zevnitř a nebyly zatuchlé. Nepromokavé jsou jen zvenku. ![]()
Prala jsem i klasické zimní superfity a vyschly v pohodě, bez dalšího zatuchlého zápachu. Toho bych se nebála.
Vyprala bych je v octove vode. Dezinfikuje, pohlcuje pachy.
Já stejně postižené Superfity vyprala v pračce, usušila v sušičce, v pohodě přežily. Stejně je má jen na tuhle jednu zimu…
Když prát, tak ne v pračce
, ale pěkně ručně - klidně použít prášek, mýdlo, aviváž fakt ne (jinak se prodávají na tyhle materiály šetrné prací prostředky).
Na pocurane boty od psa pomohlo umyti octovou vodou, vycpat novinama a k topeni…
V DM prodavaji pod znackou Jessa nejaky sprej, ktery ma neutralizovat pach moci. Goretex do pracky - asi bych byla opatrna, ja zi takhle znicila drahe zimni Solomony. Vygoogli si osetrovani Goretexu, nesmi na to urcite veci prijit, nici tu membranu.