Breno poradna - podlahové krytiny
Jiří Novotný
Dobry den,
chtel bych se zeptat zdejsich lidi kteri vlastni dum, jak jste na nej dokazaly vydelat??
Bydlim sam v 3+1 byte ktery je v mem vlastnictvi. Byt jsem koupil za senzacni cenu, ve skvele lokalite v excelentnim stavu. Splacim hypoteku necele 4 tisice mesicne avsak vyrustal jsem v rodinnem dome a to jest take muj sen, ze jednou budu takovy dum vlastnit.
Problem nastava, ze cena domu s pozemkem se bez problemu vysplha nekde k 2,5 mil kč když pocitam s mou predstavou co bych chtel a vyloucim stavbu na klic.
S mym platem okolo 30 tisic mesicne (hranici skoro 40) cisteho mi stale prijde velmi nerealne na dum vydelat a vzit si dalsi hypoteku, ale tentokrat splacet dalsich uz 10-12 tisic 15+ let, to je dle meho nazoru sebevrazda - i v pripade kdybych mel manzelku (vztahy jsou vratke).
Tak vy co mate domecky, jak jste to financne utahly? Vzdyt bydleni + jidlo + dalsi veci udelaji pasivni vydaj 12+- tisic a to nesmim byt kurak… Dejte mi nejakou radu kam bych mel smerovat abych docilil tohoto snu, dekuji.
Nevím z jakého jste kraje ale u nás slušný dům za 2,5 mil neseženete. Myslim si, že na to aby jste si vzal hypo a v pohodě to utahl máte docela slušný plat. My máme s partnerem dohromady stálý příjem kolem 30000, k tomu 2 děti a hypo 10000 a taky to jde. Obcas chodime na brigady aby jsme si prilepsili. Záleží na tom jaké máte nároky atd… A když koupíte/postavíte dům, prodáte byt a uplatíte kus hypotéky, tak se to docela dá. My to bereme tak, že máme něco za něco chtěli jsme dům - nejedeme na dovolenou, nebo jen na nějakou za pár korun, partner přestal kouřit atd… Můžete vycestovat a vydělat peníze tam, udělat to tak jak my, nebo se na to vykašlat a zůstat v bytě. Myslím si, že jiné možnosti nemáte.
Já si hlavně myslím, že platit hypo 4000 s tvým platem je pěkná blbost.
Co znám lidi, co mají domečky, tak bud třeba zdědili a rekonstruovat i a ti to dali třeba i z úspor. Nebo stavěli, ale oba s manželkou a ze dvou platu…O jednotlivci s tvým platem, co by si sám pořídil dum nevím ![]()
2,5M za dům s pozemkem, který by se dal označit za splnění snu je naprosto nereálné.
Pokud tedy ten sen není strašit na cimbuří rozvaliny… ![]()
@Warry nediskutuju teď cenu domu, která i mně připadá nesmyslná. S tímto platem a s náklady, které aktuálně máš (hypotéka 4 tis., poplatky za byt, pojištění a nezbytné osobní výdaje), bys měl být schopen ušetřit měsíčně kolem 10-12 tis.
Já mám podobné příjmy, stejně vysokou hypotéku, živím ze svých příjmů jedno dítě a bez problémů ušetřím 8 tis. Někdy víc, někdy míň.
Zkus pár měsíců šetřit částku ve výši hypotéky a uvidíš, jak to půjde. Pokud to nezvládneš, pak nezvládneš ani ten dům. Pokud ano, uvidíš, že to jde a navíc budeš mít něco našetřeno.
2.5 M je malo. musis se s Tvym platem pripravit na to, ze budes zit z ruky do pusy.
ale jinak to jde. zacinali jsme stavet s platem 30 a ja na matersky.Meli jsme ale pozemek za milion a pul milionu uspory. a zili z ruky do pusy. dneska ( je to 13 let ) je z toho dum tak za 6-7, platy vzrostly a tak…
Pokud nemas nic, zacni tim, ze sezenes pozemek a do 5 let ho treba splatis.
@Warry
to je život trosku na oblaku…u nas za 2,5 mil neni ani 2+1 byt. Dům min. 4 mil +cena za pozemek. A vydělat se na to da-proste se to řeší hypotékou. Pri ceně 2,5 mil za dům je hypo reálná klidne 6000,–/mesic, jen proste treba na 30 let. Ale z mého pohledu to je naprosto v pohodě, pac je to proste investice do životního standardu. Zbytek peněz šetři a pak pri fixaci dej velkou splátku (treba 300 000,–) a o to si sniz hypo. (Snad by to podle nového zákona mělo jít i 1×rocne? Ale podrobnosti nevim).
Pokud platíš 4 tisíce hypo, a vyděláváš 40 tis s tím, že živíš jen sebe. Tak by ti mělo těch 15-20 tisíc měsíčně zbýt, nebo teda mě by zbylo.
Z toho se dá našetřit za rok pěkná částka, která dá třeba na pozemek na vesnici. Šetřit další rok a zjistit, za kolik bys prodal stávající byt, u nás byty 3+1 na dobré lokalitě se kolem 1 200 000 prodají, tak to už budeš mít slušný základ, zbytek buď hypo, nebo škudlit nebo pokud budeš stavět svépomocí, tak pěkně postupně.
Podle mě to bez hypo nejde,… anebo jsou to lidi, kteří domy nebo pozemek zdědili, jinak to prostě moc reálný není…
My jsme kupovali nezkolaudovanou novostavbu, kde odhad byl o 300 tisic vyssi nez majitel prodaval, nyni hypo necelych 7 tisic, byla to teda kupa práce a jeste je.
Tak my jsme s manželem začínali od nuly. Jako první jsme si vzali byt na hypotéku - ten jsme se snažili splatit co nejdříve - podařilo se nám to do pěti let. Pak jsme byt prodali - za těch pět let i jeho cena dost vzrostla, a to byl základ pro náš domeček + další hypotéka, kterou splácíme doteď. Co já bych na tvém místě dělala je co nejrychleji splatit hypotéku, kterou máš na byt. S tvým příjmem by neměl být problém splácet minimálně 10 tis měsíčně. Ten pak prodat a peníze použít jako základ na pozemek a dům. Jinak 2,5milionů je tak na dům bez pozemku, a to i tak celkem malý
@Warry Ahoj, já jsem odjela na 8 let do ciziny…kde jsem tedy dělala od nevidim do nevidim…říkala jsem si že že když už tam jsem at vydělám co nejvíc, takže ve 30 jsem se vrátila a měla přesně ty 2.5 mil našetřené jak ty píšeš, a zrekonstruovala starý barák že v něm budu bydlet…nakonec mi to ale bylo líto v něm bydlet (je to finančně naročny) takže ho pronajímam… bydlím dál v malem bytě a žiju z toho nájmu takže ted už pracuju jen tak pro radost
vyhovuje mi to takto. Radeji bydlet skromně a nemuset hákovat OD-DO. užívám si to.
@truelly já znám takoveho - manžel me kamaradky… je učitel na střední a ted zrovna rekonstruuje starší domek… ale nutno dodat že je mu 48…čili pracuje již přes 20 let a za tu dobu nebyl na dovolený…
Proc ne dum na vesnici klidne za 2.5 sezene treba kolem jeseniku se prodavaji baraky i levneji ovsem je to dira no a kamoska ted koupila barak v podstate novostavbu kolaudace 2015 za 2.7mil sice do 100 metru ale je to vesnice ne kazdy chce bydlet u velkeho mesta jde by ty 2.5 stacili tak na pozemek