Jak vydělat na dům?

4
5.5.17 04:01

Jak vydělat na dům?

Dobry den,
chtel bych se zeptat zdejsich lidi kteri vlastni dum, jak jste na nej dokazaly vydelat??

Bydlim sam v 3+1 byte ktery je v mem vlastnictvi. Byt jsem koupil za senzacni cenu, ve skvele lokalite v excelentnim stavu. Splacim hypoteku necele 4 tisice mesicne avsak vyrustal jsem v rodinnem dome a to jest take muj sen, ze jednou budu takovy dum vlastnit.

Problem nastava, ze cena domu s pozemkem se bez problemu vysplha nekde k 2,5 mil kč když pocitam s mou predstavou co bych chtel a vyloucim stavbu na klic.

S mym platem okolo 30 tisic mesicne (hranici skoro 40) cisteho mi stale prijde velmi nerealne na dum vydelat a vzit si dalsi hypoteku, ale tentokrat splacet dalsich uz 10-12 tisic 15+ let, to je dle meho nazoru sebevrazda - i v pripade kdybych mel manzelku (vztahy jsou vratke).

Tak vy co mate domecky, jak jste to financne utahly? Vzdyt bydleni + jidlo + dalsi veci udelaji pasivni vydaj 12+- tisic a to nesmim byt kurak… Dejte mi nejakou radu kam bych mel smerovat abych docilil tohoto snu, dekuji.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Napsat příspěvek

Reakce:

Velikost písma:
81
5.5.17 05:31

Nevím z jakého jste kraje ale u nás slušný dům za 2,5 mil neseženete. Myslim si, že na to aby jste si vzal hypo a v pohodě to utahl máte docela slušný plat. My máme s partnerem dohromady stálý příjem kolem 30000, k tomu 2 děti a hypo 10000 a taky to jde. Obcas chodime na brigady aby jsme si prilepsili. Záleží na tom jaké máte nároky atd… A když koupíte/postavíte dům, prodáte byt a uplatíte kus hypotéky, tak se to docela dá. My to bereme tak, že máme něco za něco chtěli jsme dům - nejedeme na dovolenou, nebo jen na nějakou za pár korun, partner přestal kouřit atd… Můžete vycestovat a vydělat peníze tam, udělat to tak jak my, nebo se na to vykašlat a zůstat v bytě. Myslím si, že jiné možnosti nemáte.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
1824
5.5.17 06:02

Já si hlavně myslím, že platit hypo 4000 s tvým platem je pěkná blbost.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
8866
5.5.17 06:05

Co znám lidi, co mají domečky, tak bud třeba zdědili a rekonstruovat i a ti to dali třeba i z úspor. Nebo stavěli, ale oba s manželkou a ze dvou platu…O jednotlivci s tvým platem, co by si sám pořídil dum nevím :nevim:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
1883
5.5.17 06:14

2,5M za dům s pozemkem, který by se dal označit za splnění snu je naprosto nereálné.

Pokud tedy ten sen není strašit na cimbuří rozvaliny… :mrgreen:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
2448
5.5.17 06:21

@Warry nediskutuju teď cenu domu, která i mně připadá nesmyslná. S tímto platem a s náklady, které aktuálně máš (hypotéka 4 tis., poplatky za byt, pojištění a nezbytné osobní výdaje), bys měl být schopen ušetřit měsíčně kolem 10-12 tis.

Já mám podobné příjmy, stejně vysokou hypotéku, živím ze svých příjmů jedno dítě a bez problémů ušetřím 8 tis. Někdy víc, někdy míň.

Zkus pár měsíců šetřit částku ve výši hypotéky a uvidíš, jak to půjde. Pokud to nezvládneš, pak nezvládneš ani ten dům. Pokud ano, uvidíš, že to jde a navíc budeš mít něco našetřeno.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
56158
5.5.17 06:21

2.5 M je malo. musis se s Tvym platem pripravit na to, ze budes zit z ruky do pusy.
ale jinak to jde. zacinali jsme stavet s platem 30 a ja na matersky.Meli jsme ale pozemek za milion a pul milionu uspory. a zili z ruky do pusy. dneska ( je to 13 let ) je z toho dum tak za 6-7, platy vzrostly a tak…
Pokud nemas nic, zacni tim, ze sezenes pozemek a do 5 let ho treba splatis.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Marie432875
5.5.17 06:42

@Warry :mrgreen: to je život trosku na oblaku…u nas za 2,5 mil neni ani 2+1 byt. Dům min. 4 mil +cena za pozemek. A vydělat se na to da-proste se to řeší hypotékou. Pri ceně 2,5 mil za dům je hypo reálná klidne 6000,–/mesic, jen proste treba na 30 let. Ale z mého pohledu to je naprosto v pohodě, pac je to proste investice do životního standardu. Zbytek peněz šetři a pak pri fixaci dej velkou splátku (treba 300 000,–) a o to si sniz hypo. (Snad by to podle nového zákona mělo jít i 1×rocne? Ale podrobnosti nevim).

• Citovat
  • Upravit
3837
5.5.17 06:43

Pokud platíš 4 tisíce hypo, a vyděláváš 40 tis s tím, že živíš jen sebe. Tak by ti mělo těch 15-20 tisíc měsíčně zbýt, nebo teda mě by zbylo. :lol: Z toho se dá našetřit za rok pěkná částka, která dá třeba na pozemek na vesnici. Šetřit další rok a zjistit, za kolik bys prodal stávající byt, u nás byty 3+1 na dobré lokalitě se kolem 1 200 000 prodají, tak to už budeš mít slušný základ, zbytek buď hypo, nebo škudlit nebo pokud budeš stavět svépomocí, tak pěkně postupně.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
217
5.5.17 06:44

Podle mě to bez hypo nejde,… anebo jsou to lidi, kteří domy nebo pozemek zdědili, jinak to prostě moc reálný není…

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
10683
5.5.17 06:48

My jsme kupovali nezkolaudovanou novostavbu, kde odhad byl o 300 tisic vyssi nez majitel prodaval, nyni hypo necelych 7 tisic, byla to teda kupa práce a jeste je.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
1350
5.5.17 06:48

Tak my jsme s manželem začínali od nuly. Jako první jsme si vzali byt na hypotéku - ten jsme se snažili splatit co nejdříve - podařilo se nám to do pěti let. Pak jsme byt prodali - za těch pět let i jeho cena dost vzrostla, a to byl základ pro náš domeček + další hypotéka, kterou splácíme doteď. Co já bych na tvém místě dělala je co nejrychleji splatit hypotéku, kterou máš na byt. S tvým příjmem by neměl být problém splácet minimálně 10 tis měsíčně. Ten pak prodat a peníze použít jako základ na pozemek a dům. Jinak 2,5milionů je tak na dům bez pozemku, a to i tak celkem malý

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
3224
5.5.17 06:53

@Warry Ahoj, já jsem odjela na 8 let do ciziny…kde jsem tedy dělala od nevidim do nevidim…říkala jsem si že že když už tam jsem at vydělám co nejvíc, takže ve 30 jsem se vrátila a měla přesně ty 2.5 mil našetřené jak ty píšeš, a zrekonstruovala starý barák že v něm budu bydlet…nakonec mi to ale bylo líto v něm bydlet (je to finančně naročny) takže ho pronajímam… bydlím dál v malem bytě a žiju z toho nájmu takže ted už pracuju jen tak pro radost :-) vyhovuje mi to takto. Radeji bydlet skromně a nemuset hákovat OD-DO. užívám si to.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
3224
5.5.17 06:57

@truelly já znám takoveho - manžel me kamaradky… je učitel na střední a ted zrovna rekonstruuje starší domek… ale nutno dodat že je mu 48…čili pracuje již přes 20 let a za tu dobu nebyl na dovolený…

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
7965
5.5.17 06:59

Proc ne dum na vesnici klidne za 2.5 sezene treba kolem jeseniku se prodavaji baraky i levneji ovsem je to dira no a kamoska ted koupila barak v podstate novostavbu kolaudace 2015 za 2.7mil sice do 100 metru ale je to vesnice ne kazdy chce bydlet u velkeho mesta jde by ty 2.5 stacili tak na pozemek

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit

Váš příspěvek

Odesílám...

Další témata z kategorie

Mohlo by vás zajímat

Zkušenosti a hodnocení

1.2 Spray Max mop box

• (4.8) + 25 recenzí

Turbo 3v1

• (4.8) + 10 recenzí