Jak vyprat černobílé háčkované šaty?
- Fotoalbum (1)
- Sledovat e-mailem
- Přidat k oblíbeným
- Zapnout podpisy
- Hledání v tématu
Reakce:
já bych to hodila s nějakým perwolem na ruční praní na 30 do pračky.
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
pikola píše:
To se bojím, že se vytáhnou. Ono jak už jsem je měla rozháčkované, tak mi prodavačka řekla, že ta příze je natahovací, že nedrží tvar ať si dávám pozor při praní. ![]()
- Citovat
- Upravit
ww píše:
Holky tvořilky poraďte mi prosím jak mám vyprat tyto šatičkyJsou 100% bavlna, podšívka taky 100% bavlněná černá látka. Bojím se, aby se mi neobarvily. Jak na to a čím doporučujete? Moc děkuji za rady
Já podobné dvoubarevné oblečení peru poprvé v ruce. A kolikrát jsem byla překvapená, že pustilo i to, co bych absolutně nečekala. Takže já bych to do pračky poprvé určitě nedala
.
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
Anebo kdybych to dala do pračky v pytlíčku? Nemám vůbec zkušenosti jak se s tím zachází. Moc se bojím že se pokazí, byly drahé a daly mě hodně práce…
- Citovat
- Upravit
Co se týká tvaru, tak u pletených a háčkovaných věcí je nejdůležitější je správně sušit (ve vodorovné poloze a vytažené do požadovaného tvaru).
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
Pokud se bojíš pračky, i když ten pytlík, prostě to dáš do pytlíku do pračky, na málo otáčky ždímání, pak pověsit vodorovně nejlíp na ručník. Jako svetr.
Nebo v ruce. ![]()
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
A co kdybych je první namočila do octu? Nezažere se tam flek? Už jsou pokřtěné vanilkovou zmrzlinou
Abych ho potom vyprala…
- Citovat
- Upravit
Vyprala bych to v ruce, do pračky určitě ne - pokud máš jen trochu míň kvalitní přízi, zničí Ti to i nejšetrnější program.
Jinak, při háčkování věcí na oblečení se faaaakt hodně vyplatí vybrat si kvalitní, stálobarevnou přízi, která nepouští a dobře drží tvar… To jen z vlastní zkušenosti.
Háčkovat šaty z příze, o níž prodavačka řekne, že je „natahovací“…
![]()
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
Jo Bohunko, kdybych věděla… Přízi jsem kupovala v malém krámku, kde moc výběr nebyl a prodavačka mi ji doporučila… Ale pochybělo mi nakonec jedno klubíčko, tak jsem jela do obchodu ke známé a ta mi tu přízi nedoporučila, že se tahá… Ta první asi chtěla prodat…proto nic neřekla a ta známá zase nechtěla ať lituji a poradila mi
Teď už si budu dávat pozor ![]()
- Citovat
- Upravit
Háčkované bych vůbec neprala v pračce, pokud chceš zachovat původní vlastnosti.
Bavlněné příze by barvit neměly, ale pro jistotu bych to vyprala ve Woolite a určitě tedy ručně.
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
ww píše:pikola píše:To se bojím, že se vytáhnou. Ono jak už jsem je měla rozháčkované, tak mi prodavačka řekla, že ta příze je natahovací, že nedrží tvar ať si dávám pozor při praní.
Prodavačka zřejmě nemyslela natahovací ve smyslu elastická. Ono většinou háčkované a pletené věci po vyprání trošku povolí.
A jak už bylo psáno, sušit vodorovně.
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
To je nejhorší - člověk spoléhá, že mu v obchodě dobře poradí a pak to dopadne… ![]()
Mně takhle před lety, jako nezkušené šestnáctce, prodavačka „poradila“, ať si to tílko uháčkuju z perlovky… Tvar udrželo do prvního praní ![]()
Mimochodem, ty šaty jsou nádherné
Neměla bys k nim ještě schovaný návod, prosíííím?
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
Bohunko návod nemám, dělala jsem je od oka
Moc vám děkuji všem za rady, asi se zítra do nich pustím. Mám doma ale akorát Perwool na černé prádlo, půjde to? Nebo radši mám koupit něco speciálního?
- Citovat
- Upravit
Holky tvořilky poraďte mi prosím jak mám vyprat tyto šatičky
Jsou 100% bavlna, podšívka taky 100% bavlněná černá látka. Bojím se, aby se mi neobarvily. Jak na to a čím doporučujete? Moc děkuji za rady