Jak vyprat černobílé háčkované šaty?

• Fotoalbum (1)
  • Sledovat e-mailem
  • Přidat k oblíbeným
  • Zapnout podpisy
  • Hledání v tématu
QQQQ
13.7.11 14:48

Jak vyprat černobílé háčkované šaty?

Holky tvořilky poraďte mi prosím jak mám vyprat tyto šatičky :kytka: Jsou 100% bavlna, podšívka taky 100% bavlněná černá látka. Bojím se, aby se mi neobarvily. Jak na to a čím doporučujete? Moc děkuji za rady :kytka:

• Citovat
  • Upravit
Napsat příspěvek

Reakce:

Velikost písma:
35704
13.7.11 14:51

já bych to hodila s nějakým perwolem na ruční praní na 30 do pračky.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
QQQQ
13.7.11 14:53
pikola píše:

To se bojím, že se vytáhnou. Ono jak už jsem je měla rozháčkované, tak mi prodavačka řekla, že ta příze je natahovací, že nedrží tvar ať si dávám pozor při praní. :nevim:

• Citovat
  • Upravit
15674
13.7.11 14:54
ww píše:
Holky tvořilky poraďte mi prosím jak mám vyprat tyto šatičky :kytka: Jsou 100% bavlna, podšívka taky 100% bavlněná černá látka. Bojím se, aby se mi neobarvily. Jak na to a čím doporučujete? Moc děkuji za rady :kytka:

Já podobné dvoubarevné oblečení peru poprvé v ruce. A kolikrát jsem byla překvapená, že pustilo i to, co bych absolutně nečekala. Takže já bych to do pračky poprvé určitě nedala :nevim: .

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
QQQQ
13.7.11 14:54

Anebo kdybych to dala do pračky v pytlíčku? Nemám vůbec zkušenosti jak se s tím zachází. Moc se bojím že se pokazí, byly drahé a daly mě hodně práce…

• Citovat
  • Upravit
15674
13.7.11 14:55

Co se týká tvaru, tak u pletených a háčkovaných věcí je nejdůležitější je správně sušit (ve vodorovné poloze a vytažené do požadovaného tvaru).

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
35704
13.7.11 14:59

Pokud se bojíš pračky, i když ten pytlík, prostě to dáš do pytlíku do pračky, na málo otáčky ždímání, pak pověsit vodorovně nejlíp na ručník. Jako svetr.

Nebo v ruce. :palec:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
QQQQ
13.7.11 15:07

A co kdybych je první namočila do octu? Nezažere se tam flek? Už jsou pokřtěné vanilkovou zmrzlinou :roll: Abych ho potom vyprala…

• Citovat
  • Upravit
21972
13.7.11 15:09

Vyprala bych to v ruce, do pračky určitě ne - pokud máš jen trochu míň kvalitní přízi, zničí Ti to i nejšetrnější program.

Jinak, při háčkování věcí na oblečení se faaaakt hodně vyplatí vybrat si kvalitní, stálobarevnou přízi, která nepouští a dobře drží tvar… To jen z vlastní zkušenosti. :wink: Háčkovat šaty z příze, o níž prodavačka řekne, že je „natahovací“… 8-o :nevim:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
QQQQ
13.7.11 15:12

Jo Bohunko, kdybych věděla… Přízi jsem kupovala v malém krámku, kde moc výběr nebyl a prodavačka mi ji doporučila… Ale pochybělo mi nakonec jedno klubíčko, tak jsem jela do obchodu ke známé a ta mi tu přízi nedoporučila, že se tahá… Ta první asi chtěla prodat…proto nic neřekla a ta známá zase nechtěla ať lituji a poradila mi :nevim: Teď už si budu dávat pozor :pankac:

• Citovat
  • Upravit
17042
13.7.11 15:14

Háčkované bych vůbec neprala v pračce, pokud chceš zachovat původní vlastnosti.
Bavlněné příze by barvit neměly, ale pro jistotu bych to vyprala ve Woolite a určitě tedy ručně.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
17042
13.7.11 15:17
ww píše:
pikola píše:
To se bojím, že se vytáhnou. Ono jak už jsem je měla rozháčkované, tak mi prodavačka řekla, že ta příze je natahovací, že nedrží tvar ať si dávám pozor při praní. :nevim:

Prodavačka zřejmě nemyslela natahovací ve smyslu elastická. Ono většinou háčkované a pletené věci po vyprání trošku povolí.
A jak už bylo psáno, sušit vodorovně.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
21972
13.7.11 15:17

To je nejhorší - člověk spoléhá, že mu v obchodě dobře poradí a pak to dopadne… :zed:

Mně takhle před lety, jako nezkušené šestnáctce, prodavačka „poradila“, ať si to tílko uháčkuju z perlovky… Tvar udrželo do prvního praní :pocitac:

Mimochodem, ty šaty jsou nádherné :palec: Neměla bys k nim ještě schovaný návod, prosíííím?

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
15074
13.7.11 15:25

Asi bych poprvé zkusila v ruce co to udělá.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
QQQQ
13.7.11 15:39

Bohunko návod nemám, dělala jsem je od oka :nevim: Moc vám děkuji všem za rady, asi se zítra do nich pustím. Mám doma ale akorát Perwool na černé prádlo, půjde to? Nebo radši mám koupit něco speciálního?

• Citovat
  • Upravit

Váš příspěvek

Odesílám...

Další témata z kategorie

Mohlo by vás zajímat