Jak vyřešit bydlení? Stěhovat se?

Anonymní
26.8.26 08:45

Jak vyřešit bydlení? Stěhovat se?

Potřebovala bych poradit/uklidnit/vypsat se…..
Je mi 44, manželovi 46, máme 2 děti (18 a 15). Bydlíme ve velkém krajském městě a vlastníme 2 byty 3+1. Oba jsou po rekonstrukci. Jeden byt je menší, letos splacený, v něm máme nájemníky, kteří jsou slušní, platí včas, ale nájem mají z naší strany nastavený spíš nižší, což naše okolí komentuje naší hloupostí.
V druhém bytě žijeme 5. rokem, brali jsme si na něj hypoteční úvěr 4,3 mil, momentálně je splacených 400 000,–, tzn. dluh je ještě 3,9 mil.
Hodnota obou bytů by v současné době byla cca 11,5 – 11,7 mil.
Poslední dobou se mi nějak špatně spí z výše dluhu, který ještě máme – ty necelé 4 miliony. Přijde mi, že nejsme nejmladší a naopak jsme ve věku, kdy bychom měli mít vše vyřešení/vypořádané…..
V blízkém městě (cca 16 km od místa bydliště) momentálně staví nové byty – jeden by se nám líbil. Jde o 5kk s garážovým stáním a kompletním vybavením za cca 9,7 mil..
Poslední dobou dost přemýšlím, jestli oba naše byty neprodat a nekoupit tento – vím, že bychom přišli o pasivní příjem i o druhou nemovitost. Vím, že je to hloupost. Ale představa, že dlužím už jen cca 1,5 mil, který jsme schopni splatit během několika málo let a mít pokoj, je natolik lákavá a lépe se mi s ní i usíná……..

Ještě napíšu, že obě děti mají ambice jít na vš a to zřejmě v místě současného bydliště, vlak z nového města jezdí každých 15 minut.
Co myslíte?

Píšu jako inko, informace o penězích a majetku

ANKETA MI NEJDE SMAZAT ANI UPRAVIT, OMLOUVÁM SE. PROSTĚ JI IGNORUJTE

Příspěvek upraven 26.08.26 v 13:49

Anketa

Hlasovalo:

Loreipsum doloret

• Citovat
  • Upravit
Napsat příspěvek

Reakce:

Velikost písma:
36851
26.8.26 08:54

Za mě to je nesmysl. Děti budou chtít za chvili svoje bydlení, k tomu mohou použít druhý byt. K čemu vám pak bude ve dvou byt 5+kk? Taky mame hypo a budeme ji platit nejspíš az do důchodu.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Anonymní
26.8.26 08:58

Předpokládám, že děti s námi ještě cca 10 let budou. Navíc ten byt je sice 5kk, ale fakticky je to 4kk a pidi pokoj (6 m2). Dětské pokoje vychází na necelých 11 m2, z toho pidi pokoje by byla pracovna/šatna.

Počítám s tím, že kdyby se jednou děti odstěhovaly, z jednoho dětského pokoje si udělám pracovnu a z toho hodně malého by nám zůstala šatna

• Citovat
  • Upravit
Anonymní
26.8.26 08:59

Nestěhovala bych takto velké děti z krajského města jenom kvůli Vašemu věku …bydlela bych tam, kde se Vám to líbí a vyhovuje …za nás je 3kk malé … my máme 5kk dům o 200m, hypotéku jsme začali čerpat ve skoro 35, nejdříve jsme stavěli za své …takže teď ve skoro 40 letech nám taky ještě zbývá doplatit 3,8mil…nervy z toho nemám, naopak ještě uvažujeme o investičním bytě …narozdíl od Vás mají naše děti skoro 3 a 7 let …vše v pohodě splácíme, hodně cestujeme po světě, letos už jsme byli 3× v zahraničí na dovolené u moře…

• Citovat
  • Upravit
18987
26.8.26 09:06

Ja se odstěhovala v 21 v rámci Prahy a chodila na brigády při škole, abych se uživila. Proč by mělo 18 leté u vás zůstat tak dlouho?

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
69
26.8.26 09:14

Ahoj, chápu tvoje obavy, jen mi to připadá vtipné v dnešní době.

Mi je 37, mám 6ti leté dítě, jsem na něj sama a brala jsem si hypotéku loni na 6,2 milionů, k tomu jsem dokládala 2 miliony v hotovosti a dalších tak 800 tisíc dala do vybavení (kuchyně, terasa, nábytky do celého bytu, před okenní žaluzie, sítě do oken…)… A to vše pouze na byt se zahrádkou 2kk, ale už s podzemní garáží a zděným sklepem.

No a po rozvodu jsem mohla buď za 2kk platit pronájem 25-30 tisíc, což jsou zde standardní ceny za obyčejné byty (a ne, nejsem v Praze). Nebo si prostě vzít hypo a platit si svoje bydlení, které už pod cenu nepůjde, vzhledem k lokalitě… Takže mám do důchodu sakra vysokou hypo a prostě nad tím nepřemýšlím… Jinak bych se zbláznila. A pocit vlastního bydlení je prostě k nezaplacení, možnost si dělat ve svém, co chci a jak chci… A co bude do budoucna se uvidí…

Takže mít jen 4 mil dluhu, jsem happy jak dva grepy a ještě ve 2 dospělých lidech :-).

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Anonymní
26.8.26 09:15
@hospodki píše: Více

Tak takhle jsi to měla ty, ale to neznamená, že to tak musí mít i jiní. První dítě (vlastně již dospělý jedinec) je hodně introvertní, nechce ani na vš mimo naše město. Na brigády chodí již teď, má dokonce 2 stálé. Stát se samozřejmě může cokoli, ale zatím to vypadá, že po dobu vš studia bude žít s námi…a upřímně AŽ jednou bude vydělávat, klidně ho nechám rok/dva u nás, ať si spoří na bydlení… ale to jsou momentálně jen úvahy

• Citovat
  • Upravit
36851
26.8.26 09:17
@Anonymní píše: Více

Nebo se taky za 2-3 roky seberou a půjdou bydlet s partnerem. Nesmysl se zbavovat druhé nemovitosti když máte tak velké děti.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
1370
26.8.26 09:18

Ta anketa - nemůžete se ptát na dvě protichůdné věci s možnostmi ano/ne, ona na to pak neexistuje jednoznačná odpověď :srdce:
Já bych si to nejdřív hodila vše na papír a spočítala si, o kolik přijdu peněz, dejme tomu za pět let. A pak bych se rozhodla, jestli mně to za to stojí. Získáte jeden pokoj navíc a šmajchlkabinet a přijdete o byt 3kk plus peníze z nájmu. Za těch 5 let se může stát, že budete už jen sami dva, popř, tři. Vy sice vidíte horizont deseti let, ale ono zas tak moc lidí, kteří bydlí v 28 s rodiči není. Nebo teda já to v okolí moc nevidím, vlastně krom jednoho případu nikde, ale je to asi jak kde.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
36851
26.8.26 09:20

No ideální mu nechat ten druhy byt za náklady.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Anonymní
26.8.26 09:22
@JancaS84 píše: Více

S touhle možností se také počítá

• Citovat
  • Upravit
486
26.8.26 09:31

Zbavit se dnes jakékoliv nemovitosti, je za mě hloupé a ve vaši situaci úplně.

Pochopil bych, kdybyste měli vyhlédnutý domek nebo pozemek na stavbu, pak bych o prodeji čehokoliv klidně uvažoval.

Ve vaši situaci to nedává absolutně žádný smysl.
Každý to ale vidí jinak a je to pouze a jen - můj názor.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
13159
26.8.26 09:36

Rozhodně bych s tak velkými dětmi nepořizovala byt novostavbu 5+kk za cenu prodání dvou bytů.
Co ma na tom celém zaráží nejvíc, je to, že 5 let splácíte byt a máte splacené pouze a jen 400 tisíc, když jste oba výdělečně činní a máte menší pasivní příjem z druhého bytu.
A to má podle toho, co píšeš, dítě brigádu. Z mého pohledu byste se měli uskromnit(nemyslím úplně na dřeň a nic si nedopřát) a spořit a v době refixace tam vždy něco doplatit. Vždyť ta splátka odpovídá méně než 10 tisícům za měsíc.
A celé to chceš vyřešit prostě absurdním způsobem, kdy se chceš defakto ožebračit sebe a ožebračit i děti. Navíc máte úžasnou možnost, kdy si děti můžou za relativně minimální náklady zkusit bydlet v dospělosti zpočátku v 3+1 a hospodařit, což je pro děti úžasné, skvěle se tím připraví pro život za naprosto minimálních nákladů a ty je o to chceš připravit.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Anonymní
26.8.26 09:39
@Sany80s píše: Více

Nic navíc tam neposíláme, máme velmi slušný úrok na 10 let…
A letos na jaře jsme mimořádně doplatili ten starý byt

• Citovat
  • Upravit
26.8.26 09:40

Uprav tu anketu, takhle to nedává smysl. :mrgreen: Jinak já bych se nemovitosti nezbavovala. Děti jsou už velké, nemyslím, že za 10 let s vámi budou bydlet. Starší si může za rok najít partnera/ku a za 3 roky mohou chtít bydlet jen spolu. Mladší má dost času se rozhodnout, že půjde na VŠ/pracovat do jiného města, do zahraničí atd. Je tam spousta proměnných…

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit

Váš příspěvek

Odesílám...

Další témata z kategorie

Mohlo by vás zajímat

Poradna na téma dluhy, exekuce a osobní bankroty

Ikona - Zbyněk Vorel

Zbyněk Vorel