Poradna na téma dluhy, exekuce a osobní bankroty
Zbyněk Vorel
Za mě to je nesmysl. Děti budou chtít za chvili svoje bydlení, k tomu mohou použít druhý byt. K čemu vám pak bude ve dvou byt 5+kk? Taky mame hypo a budeme ji platit nejspíš az do důchodu.
Předpokládám, že děti s námi ještě cca 10 let budou. Navíc ten byt je sice 5kk, ale fakticky je to 4kk a pidi pokoj (6 m2). Dětské pokoje vychází na necelých 11 m2, z toho pidi pokoje by byla pracovna/šatna.
Počítám s tím, že kdyby se jednou děti odstěhovaly, z jednoho dětského pokoje si udělám pracovnu a z toho hodně malého by nám zůstala šatna
Nestěhovala bych takto velké děti z krajského města jenom kvůli Vašemu věku …bydlela bych tam, kde se Vám to líbí a vyhovuje …za nás je 3kk malé … my máme 5kk dům o 200m, hypotéku jsme začali čerpat ve skoro 35, nejdříve jsme stavěli za své …takže teď ve skoro 40 letech nám taky ještě zbývá doplatit 3,8mil…nervy z toho nemám, naopak ještě uvažujeme o investičním bytě …narozdíl od Vás mají naše děti skoro 3 a 7 let …vše v pohodě splácíme, hodně cestujeme po světě, letos už jsme byli 3× v zahraničí na dovolené u moře…
Ja se odstěhovala v 21 v rámci Prahy a chodila na brigády při škole, abych se uživila. Proč by mělo 18 leté u vás zůstat tak dlouho?
Ahoj, chápu tvoje obavy, jen mi to připadá vtipné v dnešní době.
Mi je 37, mám 6ti leté dítě, jsem na něj sama a brala jsem si hypotéku loni na 6,2 milionů, k tomu jsem dokládala 2 miliony v hotovosti a dalších tak 800 tisíc dala do vybavení (kuchyně, terasa, nábytky do celého bytu, před okenní žaluzie, sítě do oken…)… A to vše pouze na byt se zahrádkou 2kk, ale už s podzemní garáží a zděným sklepem.
No a po rozvodu jsem mohla buď za 2kk platit pronájem 25-30 tisíc, což jsou zde standardní ceny za obyčejné byty (a ne, nejsem v Praze). Nebo si prostě vzít hypo a platit si svoje bydlení, které už pod cenu nepůjde, vzhledem k lokalitě… Takže mám do důchodu sakra vysokou hypo a prostě nad tím nepřemýšlím… Jinak bych se zbláznila. A pocit vlastního bydlení je prostě k nezaplacení, možnost si dělat ve svém, co chci a jak chci… A co bude do budoucna se uvidí…
Takže mít jen 4 mil dluhu, jsem happy jak dva grepy a ještě ve 2 dospělých lidech
.
@hospodki píše: Více
Tak takhle jsi to měla ty, ale to neznamená, že to tak musí mít i jiní. První dítě (vlastně již dospělý jedinec) je hodně introvertní, nechce ani na vš mimo naše město. Na brigády chodí již teď, má dokonce 2 stálé. Stát se samozřejmě může cokoli, ale zatím to vypadá, že po dobu vš studia bude žít s námi…a upřímně AŽ jednou bude vydělávat, klidně ho nechám rok/dva u nás, ať si spoří na bydlení… ale to jsou momentálně jen úvahy
@Anonymní píše: Více
Nebo se taky za 2-3 roky seberou a půjdou bydlet s partnerem. Nesmysl se zbavovat druhé nemovitosti když máte tak velké děti.
Ta anketa - nemůžete se ptát na dvě protichůdné věci s možnostmi ano/ne, ona na to pak neexistuje jednoznačná odpověď ![]()
Já bych si to nejdřív hodila vše na papír a spočítala si, o kolik přijdu peněz, dejme tomu za pět let. A pak bych se rozhodla, jestli mně to za to stojí. Získáte jeden pokoj navíc a šmajchlkabinet a přijdete o byt 3kk plus peníze z nájmu. Za těch 5 let se může stát, že budete už jen sami dva, popř, tři. Vy sice vidíte horizont deseti let, ale ono zas tak moc lidí, kteří bydlí v 28 s rodiči není. Nebo teda já to v okolí moc nevidím, vlastně krom jednoho případu nikde, ale je to asi jak kde.
No ideální mu nechat ten druhy byt za náklady.
Zbavit se dnes jakékoliv nemovitosti, je za mě hloupé a ve vaši situaci úplně.
Pochopil bych, kdybyste měli vyhlédnutý domek nebo pozemek na stavbu, pak bych o prodeji čehokoliv klidně uvažoval.
Ve vaši situaci to nedává absolutně žádný smysl.
Každý to ale vidí jinak a je to pouze a jen - můj názor.
Rozhodně bych s tak velkými dětmi nepořizovala byt novostavbu 5+kk za cenu prodání dvou bytů.
Co ma na tom celém zaráží nejvíc, je to, že 5 let splácíte byt a máte splacené pouze a jen 400 tisíc, když jste oba výdělečně činní a máte menší pasivní příjem z druhého bytu.
A to má podle toho, co píšeš, dítě brigádu. Z mého pohledu byste se měli uskromnit(nemyslím úplně na dřeň a nic si nedopřát) a spořit a v době refixace tam vždy něco doplatit. Vždyť ta splátka odpovídá méně než 10 tisícům za měsíc.
A celé to chceš vyřešit prostě absurdním způsobem, kdy se chceš defakto ožebračit sebe a ožebračit i děti. Navíc máte úžasnou možnost, kdy si děti můžou za relativně minimální náklady zkusit bydlet v dospělosti zpočátku v 3+1 a hospodařit, což je pro děti úžasné, skvěle se tím připraví pro život za naprosto minimálních nákladů a ty je o to chceš připravit.
@Sany80s píše: Více
Nic navíc tam neposíláme, máme velmi slušný úrok na 10 let…
A letos na jaře jsme mimořádně doplatili ten starý byt
Uprav tu anketu, takhle to nedává smysl.
Jinak já bych se nemovitosti nezbavovala. Děti jsou už velké, nemyslím, že za 10 let s vámi budou bydlet. Starší si může za rok najít partnera/ku a za 3 roky mohou chtít bydlet jen spolu. Mladší má dost času se rozhodnout, že půjde na VŠ/pracovat do jiného města, do zahraničí atd. Je tam spousta proměnných…
Potřebovala bych poradit/uklidnit/vypsat se…..
Je mi 44, manželovi 46, máme 2 děti (18 a 15). Bydlíme ve velkém krajském městě a vlastníme 2 byty 3+1. Oba jsou po rekonstrukci. Jeden byt je menší, letos splacený, v něm máme nájemníky, kteří jsou slušní, platí včas, ale nájem mají z naší strany nastavený spíš nižší, což naše okolí komentuje naší hloupostí.
V druhém bytě žijeme 5. rokem, brali jsme si na něj hypoteční úvěr 4,3 mil, momentálně je splacených 400 000,–, tzn. dluh je ještě 3,9 mil.
Hodnota obou bytů by v současné době byla cca 11,5 – 11,7 mil.
Poslední dobou se mi nějak špatně spí z výše dluhu, který ještě máme – ty necelé 4 miliony. Přijde mi, že nejsme nejmladší a naopak jsme ve věku, kdy bychom měli mít vše vyřešení/vypořádané…..
V blízkém městě (cca 16 km od místa bydliště) momentálně staví nové byty – jeden by se nám líbil. Jde o 5kk s garážovým stáním a kompletním vybavením za cca 9,7 mil..
Poslední dobou dost přemýšlím, jestli oba naše byty neprodat a nekoupit tento – vím, že bychom přišli o pasivní příjem i o druhou nemovitost. Vím, že je to hloupost. Ale představa, že dlužím už jen cca 1,5 mil, který jsme schopni splatit během několika málo let a mít pokoj, je natolik lákavá a lépe se mi s ní i usíná……..
Ještě napíšu, že obě děti mají ambice jít na vš a to zřejmě v místě současného bydliště, vlak z nového města jezdí každých 15 minut.
Co myslíte?
Píšu jako inko, informace o penězích a majetku
ANKETA MI NEJDE SMAZAT ANI UPRAVIT, OMLOUVÁM SE. PROSTĚ JI IGNORUJTE
Příspěvek upraven 26.08.26 v 13:49