Psychologická poradna pro snažící se, těhotné i maminky
Mgr. Lucie Machová
Ahoj, kamarádka je na rizikovém těhotenství už od začátku (ted v 20. týdnu). Zajímá mě jak bude řešit mateřskou. Četla jsem, že jsou potřeba nějaké dokumety odnést zaměstnavateli. Ale ona jsem na neschopence a se zaměstnavatelem nemá dobrý vztah. Je potřeba aby byla se zaměstnavatelem v kontaktu kvůli tomuto nebo to posílá doktor nějak automticky? Děkuji moc
Příspěvek upraven 08.10.25 v 08:27
Doktor ti pošle identifikátor tam musíš poslat zaměstnavateli.
@MaruSoy 6 týdnů před porodem si vyřídis materskou na gynde. Domluvis se na gynde 6 týdnů před porodem (bacha na soboty a neděle, kdyby ti to vychazelo, to tvuj lékař asi nemá otevreno). Nemusíš k nemu jit ani osobně, můžeš se domluvit se sestrou na terminu, kdy ti pošle sms, kde bude tzv. „identifikátor“. Je to takový kod, který posles tvemu zamestnavateli, mzdovce nebo na HR nebo obojím a ti to pak vyridi. Max ti reknou, at prijdes podepsat papir, nebo ti to poslou postou nebo emailem a ty podepsane zpět. Toť vše. Pak si jen pohlidas, abys zazadala o cerpani dovolené, kterou ti musí zaplatit (to se deje mezi materskou a nástupem na rodicovskou dovolenou). Mě dokument posilali sami z práce, hlidaji to oni, nemusim ja, ale to není všude. Takže na to ty sama pro jistotu mysli, me to poslali ted mesic pred koncem mateřské dovolené, od srpna už budu pobirat rodičovský příspěvek. Společně s žádostí o proplaceni dovolené jsem musela napsat, jak dlouho budu s ditetem doma.