Poradna o homeopatii
MUDr. Eliška Bartlová
Jak byste čtyřletému dítěti odpověděl na otázku: odkud se bere vítr? Dneska se mě na to ptal syn a vůbec mě nic nenapadlo. A pak ještě kde se bere vzduch. Díky chytřejším za odpovědi.
Vzduch je směs plynů, který tvoří plynný obal Země - atmosféru.
Vítr je vyvolaný rozdílem tlaku vzduchu a rotací Země.
Ale jak to vysvětlit čtyřletému děcku ti fakt neporadím ![]()
Vítr vzniká, když je na různých místech nestejný tlak vzduchu.Vítr=vyrovnání těchto tlaků.A vzduch vždy proudí z tlakové výše do tlakové níže,to určí směr vítru.
Asi tak,zjednodušeně, pro zvědavého čtyřleťáka ![]()
skymaggie píše:
Vítr vzniká, když je na různých místech nestejný tlak vzduchu.Vítr=vyrovnání těchto tlaků.A vzduch vždy proudí z tlakové výše do tlakové níže,to určí směr vítru.
Asi tak,zjednodušeně, pro zvědavého čtyřleťáka
pro ctyrletaka
?
moji bude 5, ale tohle by nepochopila, pac nevi, co je tlak, vyse a nize
ale nekritizuji… me vubec nenapada, jak to vysvetlit
já dceři řekla že vzduch je všude kolem a není vidět a vítr je když ten vzduch proudí-běží
![]()
skymaggie píše:
To je jak definice na vysoké škole
(vím o čem mluvím mám to vystudováno), ale dítě to nepochopí teda.
Nad obilným polem se v létě ohřeje vzduch. Sluníčko rozpálí klásky a od nich se vzduch ohřeje. Teplý vzduch stoupá nahoru - tak jako kouř z táboráku. No a protože nad obilím nemůže být vzduchoprázdno (místo bez vzduchu), tlačí se na jeho místo vzduch od rybníka, který je studenější. Od rybníka se vzduch nezahřeje, ale od obilného pole ano.
Tož tak ve zkratce - analogie existují ve všech čtyřech ročních obdobích…
skymaggie píše:
To jsem si msela přečíst sama 3×
![]()
Jako základ je dobrý, když se ještě povede vysvětlit pojmy tlaková výše a níže, tak bude napůl vyhráno ![]()
Nedal by se udělat nějaký praktický pokus?
A nedá se to říct i tak, že když někde tepleji a chladněji, tak ten teplejší vzduch „utíká“ za tím chladnějším? (já nevím, se ptám) Přemýšlím nad těmi pokusy a napadla mě totiž trouba
Ale nevysvětluje to ledový vítr
![]()
Ahoj, vysvetlovala jsem minuly tyden synovi. Nejsou mu jeste ani tri a je to nas rozumbrada.
Vsude okolo nas je vzduch, ale neni videt. Slunicko ten vzduch ohreje. Teply vzduch stoupa nahoru, protoze je lehci, nez studeny, stoupa stejne jako kour z komina. Kdyz se ten teply vzduch dostane mooooc nahoru, kde je zima, tak se ochladi, ztezkne a zacne padat zase dolu. A takhle se vsechen ten vzduch hybe, protoze na kazdem miste je jinak teply a vznika tim vitr.
Odpoved ho uspokojila, ale teda pridal k tomu dalsich 20 otazek.
Dneska jsem byla u doktora a posleze byla nucena vysvetlovat, co je to krevni tlak. Vypadalo to jednoduse, ale zamotala jsem se do toho vic nez do vetru. Neni nad obdobi CO TO JE a PROC
Vzduch je slupka okolo Země jako má třeba pomeranč, ale není pevná ani neteče, je to plyn asi jako pára nad hrncem když se vaří brambory. Neuletí protože si ji Země drží silou jako magnet na topení (nevím jak lapidárně popsat gravitaci, magnetismus je taky dobrý).
Vítr fouká protože sluníčko nesvítí na celou Zeměkouli najednou (demonstruj oběh Země kolem Slunce třeba s tenisákem a kopačákem). Tam kdy právě svítí tam se to ohřívá (voda v řekách a mořích, hlína, kytky, lidi i ten vzduch). Teplý vzduch chce nahoru za sluníčkem a stoupá vzhůru. A na jeho místo se snaží dostat studený (z míst kam Slunce nedosáhlo) aby se taky ohřál a mohl nahoru za sluníčkem. A k tomu se Zeměkoule otáčí a tak je to stoupání a ohřívání a chlazení pořád trochu měnivé a ty kusy přesouvajícího se vzduchu, to je vítr. A vítr pohybuje mraky a mraky jsou pára nebo pidikaičky a proto je ve vzduchu můžeš vidět. A když se schladí (třeba tím, že nastoupají příliš vysoko nad zem, kde kupodivu i když je to blíž ke Slunci není tepleji) tak prší…
a co mu říct,že ho vyrábí pán větrů?já měla taky doma problém,moje dcera se ptala(11let)co znamená vyjebaná,poslouchá kokota rytmuse…
Zvídavé děti..
Jak odpovědet dcerce (4) na otázku proč je hovínko hnědé, i když sní oranžovou mrkev, červené rajčátko, zelenou okurku?
Moč jsem jí vysvětlila, ale tímhle mě dostala ![]()
eManzelkaAmama píše:
Zvídavé děti..
Jak odpovědet dcerce (4) na otázku proč je hovínko hnědé, i když sní oranžovou mrkev, červené rajčátko, zelenou okurku?Moč jsem jí vysvětlila, ale tímhle mě dostala
protože za den toho spapá víc a v žaludku se ty barvičky smíchají jako třeba pastelýna
jej,tak to se omlouvám,mám doma hrozného rozumbradu..no,každopádně aspoň jako základ to stačí ne?každá maminka už to muže dítku přeložit po svém…