Poradna na téma dluhy, exekuce a osobní bankroty
Zbyněk Vorel
Nezvládli jsme si našetřit, ale máme hypotéku. Brali jsme si ji, když bylo dvojčatům 3/4 roku
Dědění od rodiny zatím také určitě nehrozí, naši se naštěstí oba těší plnému zdraví a tchyně bydlí v podnájmu.
Nejsme teda z Prahy, tam je to pro běžného smrtelníka asi unreal koupit dům, ale není to ani uplná p* světa - máme to 25 minut autem na nejbližší pražskou stanici metra
Tak záleží, jaké mate přijmy. Někdo vydela za mesic 200 tisíc a někdo 20. Sama si to musíš spočítat jako každý…
U nas - jsme oba setrilci, prvni byt jsme si koupili za hotove spolecne hned po seznameni (za 2.000.000 v Praze), na „doplatek“ na vetsi byt vydelal muz uz pri detech praci v cizine, navic mezitim puvodni byt stoupl v cene o milion. Ale melo to i sva negativa, ze ja byla s detmi 2 roky prakticky sama…
Kdo nic nezdedil/nedostal, tak ten ma hypoteku. Nasetrit na vlastni bydleni bez hypoteky v Praze je skutecne pro vetsinu lidi nerealne. Takze setrete na zaklad k hypotece i to je dost penez. Vubec nezavidim tomu, kdo chce koupit az ted. Pokud nepatrite do skupiny, ktera vydelava 100tis a vice, tak si rozmyslete, zda ten dum chcete i za cenu, ze bude stat hoodne daleko od Prahy.
My jsme nejdřív levně koupili pozemek, který časem mnohonásobně zvýšil hodnotu a tím jsme potom ručili bance, když jsme si brali hypotéku. Chtělo se to ale hodně uskromnit. Také jsme nejdřív bydleli v Praze v nájmu, ale nechtěli jsme vyhazovat peníze zbytečně z okna, odstěhovali jsme se tedy 60 km. za Prahu do levnějšího nájmu a šetřili jsme. Já byla na mateřské s dětmi a manžel dojížděl do Prahy. Potom jsme koupili pozemek, postupně ho zasíťovali a nakonec jsme se jím zaručili a vzali si před půl rokem hypotéku
Trvalo to, ale vyplatilo se.
Pokud nechcete vyloženě bydlet v Praze, což je podle mě hodně nereálné pro normálně vydělávající lidi, nemyslím si, že je až tak nereálné získat vlastní bydlení.
S průměrným platem asi těžko našetříš nekolik (v dnešní době několik hodně) mega na dům. Jedině hypotéka.
Taky jsme zacinali od nuly a chteli dum. Vzali jsme si velkou hypoteku a snazime se makat a mame nadstandartni prijmy - manzel pracuje na sebe a ja zacala pracovat uz na skole v perspektivnim oboru. Nic jineho nam nezbyva, v okoli vidim lidi, co dostali neco do zacatku od rodicu, jak je to pro ne snazsi, obcas to ubere trochu energie, ale vim, ze kdyz neco chci, tak musim maknout.
@Anonymní píše:
Cauky maminky,s manzelem mame pronajaty byt v Praze cca 16tis/pronajem. Mame holcicku 2,5r. Nas sen je mit vlastni bydleni, nejlepe dum. Ovsem od nikoho nic nezdedime/nedostaneme atd. Muj dotaz zni, je tu nekdo, kdo zvladl sam si nasetrit na sve bydleni? A jak?
Dekujiii, promiňte anonym, chodi sem pratele.V soucasne dobe tvori nase uspory cca 50tis a s dnesnimi cenami to nevidim moc ruzove..
Jako většina… Máme hypotéku.
Už při studiích na VŠ jsem si koupila byt. Pak když jsme se potkali s manželem, který taky doplácel byt, nastěhovali jsme se k sobě a jeden pronajímali. Když přišli děti, koupili jsme domek na hypo a oba byty pronajímáme. Celkem slušně se na tom rejžuje, tak je zbytečné je prodávat. Jeden byt je v Praze a druhý i s domkem v Brandýse u Prahy.
Určitě není až tak těžké získat vlastní bydlení, jen to chce něco tomu obětovat.
@Rosomacka987 píše:
Už při studiích na VŠ jsem si koupila byt.
jinými slovy rodiče ti koupili byt
to se to pak žije, ale ne každý se narodil se stříbrnou lžící v pr.
Pokud platíte tržní nájem, a zároveň nemáte opravdu mimořádné příjmy, rozhodně paralelně s běžícím nájmem na bydlení nenašetříte. Buď bydlet někde zdarma (u rodičů atd.) a asi tak 15 let zběsile šetřit, nebo si vzít hypotéku.
Já si brala 100% hypo před 7lety (to to ještě šlo), ale mé měsíční příjmy tehdy byly kolem 150.000 až 200.000,– Dnes jsou nižší, jen cca kolem 120.000, ale díky dobře nastavené hypo to zvládám v pohodě.
Takže jeden z možných receptů, který fakt nelze aplikovat na každého:
1. Narodit se s IQ vyšším než 120 (a ideálně vyšším než 150) do minimálně středostavovské rodiny, která upřednostňuje vzdělání a zvládne podporovat dítě na VŠ.
2. Vystudovat nějakou hodně prestižní školu (ideálně Oxford, Harvard, Yale atd., ale postačí i Univerzita Karlova v lukrativním oboru)
3. Makat, makat, makat. Obětovat partnerské vztahy, lásku, rodinu, úplně všechno své kariéře a finančnímu zabezpečení.
4. Ve 40 budete za vodou, ale nejspíš sami.
Já mám výše uvedené “tak napůl”. Nemám Yale, ani desítky milionů, taky mi ale ještě není 40 a nejsem single. Jsem “pouze” milionářka starší 30 let s partnerem a (zatím marnými) snahami o potomka.
Chcete to takhle? Fakt?
Anonym - finance a rodinná situace.
@alb205 píše:
jinými slovy rodiče ti koupili bytto se to pak žije, ale ne každý se narodil se stříbrnou lžící v pr.
Rodiče mi do bytu koupili jen záclony. Byt jsem kupovala za své
když se někdo snaží, není těžké byt koupit.
Cauky maminky,
s manzelem mame pronajaty byt v Praze cca 16tis/pronajem. Mame holcicku 2,5r. Nas sen je mit vlastni bydleni, nejlepe dum. Ovsem od nikoho nic nezdedime/nedostaneme atd. Muj dotaz zni, je tu nekdo, kdo zvladl sam si nasetrit na sve bydleni? A jak?
V soucasne dobe tvori nase uspory cca 50tis a s dnesnimi cenami to nevidim moc ruzove..
Dekujiii, promiňte anonym, chodi sem pratele.