Jak zaopatřit dítě?

490
13.7.24 10:05

Jak zaopatřit dítě?

Ahoj, lámu si hlavu s tím, že chci, aby můj syn (7) jednou něco měl, ale zase mu nechci usnadnit život natolik, aby jednou zblbnul a rozhazoval jako spratek.
Synovi investuju, má peníze v akcích a dluhopisech. Teď zvažuju, jestli za část mých úspor nekoupit třeba stavební pozemek. I kdyby na něm stavět nechtěl, mohl by ho jednou prodat a mít základ na jiné bydlení. Taky mě napadalo koupit mu investiční byt, ale asi už nemám kapacitu na to, řešit problémy s nájemníky.
Pořád se ve mně láme to, že mu chci v dospělosti do života něco dát, ale na druhou stranu mu ten život nechci usnadňovat tak moc, že bych ho nenaučila se o sebe postarat. Jak to máta vy? Případně, jaký na to máte pohled?

• načítám...

Téma je zamknuté a nelze do něj již dále přispívat

Reakce:

Velikost písma:
4160
13.7.24 10:16

Tak pokud na to mas, tak bych urcite napriklad ten pozemek koupila. To jeste neznamena, ze ti vse dostane.

• načítám...
490
13.7.24 10:26
@Nicole 1234 píše: Více

Investice dostane určitě, je to vedeno na jeho jméno. Pozemek bych napsala taky rovnou na něj. Mám svých investic na „stáří“ dost.
Na jednu stranu bych chtěla, na druhou stranu vidím ty spratky ze sousedství, kteří si neváží ničeho, jezdí v drahých autech, které nemají problém opakovaně rozmlátit a říkám si, že tohle z něj mít nechci.

• načítám...
14929
13.7.24 10:28

@Niki.J.B. Tak můžeš třeba nějaký byt koupit na sebe, pak mu ho dat k užívání a po nějaké době darovat🤷‍♀️ například. Neno udělat darovací smlouvu s nějakým závazkem, ze ti třeba bude část splácet.

• načítám...
56898
13.7.24 10:31
@Niki.J.B. píše: Více

A proč by z něj byl spratek, vždyť je to o výchově.

• načítám...
13197
13.7.24 10:32

A proc to musi byt psane na syna a ne na tebe? vzdyt staci mu vse darovat az dojde na lamani chleba… :nevim:… a jestli bude spratek snad zalezi na vychove, ne? :zed:

• načítám...
andrasteia
13.7.24 10:35

Nepsala bych majetek na dite. Majetek bxch mu zanechala az v dospelosti, treba v 25, 39 a rozhodne bych mu o nem dopredu nerikala.

Pokdu nebude s nicim do budoucna pocitat a nastavis mu v detstvi nejake hodnoty, darovanim nemovitosti se to nezmění.

• Upravit
490
13.7.24 10:36

@jkra na rovinu? Už teď je rozmazlený až běda a neumím s tím moc udělat. Přijde mi, že má všechno a že je všechno samozřejmost. Co odmítnu koupit já koupí táta nebo prarodiče. Prarodiče z obou stran. Já řeknu ne, ale je to k ničemu, protože proč by mu to někdo jiný nekoupil, když to tak chce?

• načítám...
34473
13.7.24 10:37

@Niki.J.B. A to je právě ta hloupost, psát to na děti. Ať se chovají, jak se chovají, dostanou to. Nech to na sebe a můžeš mu to darovat, až (a pokud) to uznáš za vhodné. Ty mu to nechceš usnadňovat, ale už v dětství mu dáš majetek, o kterém si bude rozhodovat, jak si zamane. Tomu se říká medvědí služba.

• načítám...
56898
13.7.24 10:39

No, tak s tím něco dělej. co třeba odmitnes koupit? Jinak nemovitost, pozemek, napiš to na sebe.

• načítám...
13197
13.7.24 10:39

tak se mu venuj. rozmazlene dite neni z toho, ze ma vse, co chce, ale z toho, ze rodice na nej se.rou a nez aby se mu venovali, tak ho obdarovavaji vecma… me deti maji taky vse, co chteji a rozmazlene urcite nejsou, veci, co dostanou si vazi, vi kolik stoji usili, abych jim to mohla poridit… a ze s tim nemuzes nic delat? to jsou jen vymluvy neschopne matky… tusim, ze ty mas finance zdedene nebo vyvdane, tve uvazovani je jak od nanynky, ktera rozhodne si na to nemohla vydelat, to bys mela uplne jine myslenkove pochody… jeste jsi nam neodpovedela, proc musi mermomoci pozemek byt na syna?

Příspěvek upraven 13.07.24 v 10:41

• načítám...
490
13.7.24 10:41
@terien píše: Více

Já to vidím zase takhle. Jsem vdaná, takže když se mi něco stane a syn nebude dospělý, bude s majetkem skoro plně nakládat můj manžel. Manželovi věřím, ale může si po mně najít nějakou macechu, která rodinu zruinuje. Když napíšu něco rovnou na syna, bude to jeho.
Neříkám to jen tak, mám nějaké zdravotní nešvary a dlouhověkost mě jistě mine.

• načítám...
74217
13.7.24 10:42

Základ hledej ve vzdělání. Vzdělání, jazyky. Ať se v dospělosti především uživí. Pak je různá berlička, co píšeš. My máme teda stavební pozemky, pak orné půdy berličku, spoření atd. Kdysi dávno se nám podařilo výhodně získat. Ale jsou psané na nás.

• načítám...
13197
13.7.24 10:42

a rika ti neco zavet? co treba zuzeni SJM? jako ptat se na takove veci na epipi fakt svedci o tve duchaplnosti… kdybych byla v tve situaci, zvednu liny zadek a jdu za pravnikem a necham si odborne poradit, jak zajistit, aby po me pripadne smrti zdedil tyto investice syn.

Příspěvek upraven 13.07.24 v 10:44

• načítám...
490
13.7.24 10:44
@markytka3 píše: Více

Naopak, moje finance jsou vypracované, od rodiny jsem nikdy nic nedostala.

• načítám...

Téma je zamknuté a nelze do něj již dále přispívat

Další témata z kategorie

Mohlo by vás zajímat