Vyplatí se investovat?

Anonymní
10.7.24 08:40

Vyplati se investovat?

Dobry den, zvazuju dlouhodobe investovat na bydleni. Mame v poanu s muzem koupit dum cca za 10 let, tak premyslime kam penize odkladat (mesicne cca 6000 dohromady). Po precteni nekolik webu, domluve s poradcem zvazujeme podilove fondy. Jelikoz se jedna o dlouhodobou investici a uz nejakou sunu penez, chci se zkusit poradit. Ma nekdo zkusenost? Pripadne co jineho? Dekuji moc :dance:

• Citovat
  • Upravit
Napsat příspěvek

Reakce:

Velikost písma:
10265
10.7.24 09:44
@Anonymní píše: Více

Vzhledem k tomu, že podílové fondy je nepojištěný nástroj, tak bych rozhodně nedoporučil uložit v nich celou částku. Navíc tam nemáš garantovaný výnos. Takže bych tam dával max. třetinu úspor, část třeba na termínované vklady či spořicí účty, co bude v daném okamžiku výhodnější apod.
Pokud správně chápu, tak s ebude jednat o vaše první úspory na budoucí bydlení?

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Anonymní
10.7.24 10:33

Ahojky, já razím názor, že je lepší mít všude kousek ;)
Stavebko - i když teďka už uvažuji, zda se to vůbec vyplatí, mám už jen částku, abychom dosáhla na max. státní podporu. - cca 2000 / měsíčně
Portu - jednoduchý portál na první krůčky v investicích. Tam dávám cca 500/měsíčně
Zlato - úplně vynos to není, ale chrání před inflacví. Taky cca 500/měsíčně

• mám na víc spořících účtech peníze a přelévám dle úroku. Teď mi kb přijde dost slabé a mám radši vše o monety.

¨

• Citovat
  • Upravit
432
10.7.24 12:42

Predpokládám, že teď tedy bydlíš v podnájmu. Píšeš, že nějaké peníze máte - co to tak investovat do základu pro hypotéku na bydlení v domě (jestli je to dost)? Zbavíš se placeni za nájem a budeš to dávat do svého.
Manžel takto šel kdysi dávno do hypo, v té době dávali ještě bez naspořených peněz a holt velká část jeho platu šla na placení hypa, ale byl to jeho byt.
Já dávala penize do více věcí - stavebko, penzijko, životko a později podílové fondy u ING, které bxly kupodivu výnosné.
V současné době investujeme také do bydlení, portu a spořícího účtu.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Anonymní
10.7.24 23:00

6tis měsíčně není nic moc, aby z toho byl dům…to máš 72tis za rok a 720tis za 10let…my máme oba penzijní, dojíždí nam stavebka, sami mame sporici ucty, termínované vklady, deti maji sporici ucty a stavebka…

• Citovat
  • Upravit
nln
23
11.7.24 00:49
@Anonymní píše: Více

S 0% vynosem ano, pokud do toho zapocitas slozeny urok tak to zase tak marna castka nebude (na dum tedy samozrejme ne, spis tak na kuchyn). Jinak 10 let zase az tak dlouhy investicni horizont neni, ale uz se asi da uvazovat ciste o akciovem pf. - respektive za me otevrit si ucet na IBKR (nebo xtb, portu? tyhle platformy asi budou lepsi pro pravidelne czk vklady), nakoupit jedno (dve, tri) indexove etf s nizkym TER a zahodit klic sby nebylo nutkani v prvim propadu prodavat

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
537
11.7.24 13:07

Zkušenost s podílovými fondy nemám, za mě netransparentní a ty poplatky. :roll: Zmiňované Portu to samé, tam sice člověk přesně vidí co má nakoupeno, no ale jsou to ETF, do kterých může každý investovat stejně pasivně i s brokerem a bez zbytečných poplatků. Já tam tu hodnotu, za kterou se platí prostě nevidím, ani výnosy nijak nevyniká. :nevim: Já mám nějakou rozumnou částku po ruce, na spořáku a zbytek dávám do akcií. Při horizontu 10 let a pokud bych se o to nechtěla nějak aktivně starat, šla bych do ETF.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
3094
11.7.24 13:19

Na uložení části vašich finančních přebytků bych zvážila i stavebko. Jeho atraktivita je sice v posledních letech čím dál menší, ale nějaké úroky a státní podporu tam člověk během spoření dostane a za určitou dobu má nárok na úvěr s dobrým úrokem (teda on je různě výhodný v různých dobách, ale je to něco kolem 4 procent).
Nevím teda, jestli bude stavebko existovat i za 10 let, ale jak říkám, i o téhle možnosti bych přinejmenším uvažovala.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
2361
11.7.24 18:24

Při tak malém vkladu bude zisk bezvýznamný, takže nemá smysl riskovat. Rúzné radílky, fondy, pojištění a další blbosti, na kterých profituje kromě vás i někdo jiný, razantně odmítněte a zůstaňte raději u pojištěného vkladu. Když budete chtít vyšší výnos, tak se zaměřte na něco, co můžete dělat bez prostředníka.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
13.7.24 20:43

Pokud je investiční horizont cca 10 let, tak s vaší (ne)zkusenosti jedině globální ETF u nějakého brokera, což je něco podobného jako podílový fond, akorát bez velkých správcovských poplatků. V horizontu 10 už se jedná o bezpečné, likvidní aktivum s vysokým výnosem. Nic jiného nedává smysl.
A 6000 na barák je tedy hodně málo :,(

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
15934
13.7.24 20:48

Jestli chcete šetřit na barák, tak tu měsíční frekvenci úložky 6tis budete muset upravit na 6tis 2× do měsíce.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
850
5.12.24 12:33

6000,– šetření na nové bydlení není špatné, ale určitě to tak postačí spíše na základ hypotéky. Já osobně bych se snažila jakmile ušetříte aspoň něco, tak zhodnotit při vašich mzdách možnosti, jaké bydlení si můžete dovolit. Zda byt či dům, zda ve městě, předměstí nebo na venkově. Určitě bych využila možnosti pořídit si bydlení do 36 let, kdy platí pro mladé páry a rodiny mírnější podmínky na získání hypotéky.

Já osobně bych při takových příjmech šla zlatou střední cestou. Čili do žádné novostavby či domu na klíč, ale do něčeho hotového. Něco co bude ještě pro vás za přijatelný peníz, ale bude tam možnost se nastěhovat ihned. Protože když si stavíte vlastní, je to velmi nákladné a vlastně současně musíte platit jak už první splátky hypotéky, i když ještě nebydlíte, tak i samozřejmě nájem v bytě, kde bydlíte, takže vlastně zdvojené náklady na bydlení.

Když si koupíte něco staršího, ale zachovalého, tak se v podstatě můžete stěhovat ihned, jakmile proběhne zápis v katastru nemovitostí a případné rekonstrukce či drobné opravy můžete dělat jednak za pochodu a jednak podle finančních možností.

Výhodou bydlení na hypotéku je právě to, že nevyhazujete peníze oknem, ale investujete do svého. Další výhodou je, že vás nikdo nemůže vyhodit, pokud platíte. Tak platit musíte tak jako tak že jo, jak nájem, tak hypotéku, v tom rozdíl nevidím. Zásadní výhodou pro mě je ta jistota bydlení. Obzvlášť až budete plánovat rodinu, tak tuplem. Vyhodit z nájmu vás mohou totiž snadno a bez vašeho přičinění. Majitel se může dostat do bytové tísně třeba po rozvodu s manželkou, tak vám nájem vypoví a bude v bytě bydlet on. A co pak budete dělat s novorozencem v náručí?

Jinak hypotéku bych určitě pořídila před založením rodiny. Protože s každým dalším dítětem vám jednak sníží výši částky, kterou půjčí, jednak např. při rodičovské byste taky nemuseli vůbec na hypotéku dosáhnout, když žena bude mít v podstatě nulové příjmy a muž třeba průměrné příjmy, tak to logicky stačit nebude.

Takže k věci. Místo rizikových investicí bych volila spíše tutovku: spořicí účty, termínované vklady, stavební spoření a minimum zkusit skutečně investovat: peer to peer půjčky, podílové fondy ale napřímo, akcie na přímo, dluhopisové nebo bytové fondy napřímo, aby byly co nejnižší poplatky prostředníkům. Jakmile bych dosáhla na 10-15% vlastních zdrojů pro hypotéku (do 36 let stačí 10%), tak bych se poohlížela po nemovitosti, to klidně může taky trvat i několik let, než najdete a podaří se vám ji koupit (nás celkem u 3 nemovitostí předběhli jiní zájemci, kteří to zaplatili ihned bez hypotéky). Protože nemovitostí jdou strašně nahoru, takže takovým tempem šetření na tu nemovitost nikdy nenašetříte pouze z vlastních zdrojů.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
5.12.24 14:39

Reaguji jen na poslední odstavec, který začíná „Takže k věci“. Evidentně tedy to nejdůležitější a přitom takové blbosti :D
Na horizont 10 let spořák a terminak? :roll: :D :D
A naopak akcie pro začátečníka na přímo? :roll: :D :D
To je z extrému do extrému
Asi jsem to moc vysmajlikoval, ale zase je to nazorné, jakou jste napsala blbost
Ne teď vážně, smysl dává prakticky při horizontu 10 let a investovaných částkách jen globální ETF, a to ze 100%. Po cca 5-6 letech to v zavislosti na vývoji trhů postupně přehazovat do konzervativních aktiv

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
850
5.12.24 15:23

@Rozumný investor Jenže já jsem právě nepočítala s horizontem 10 let. Asi to není úplně z mého příspěvku jasné. Radila jsem si našetřit na základ hypotéky a jakmile se zhruba základu dosáhne (to se zvládne rozhodně dříve ještě ve 2 lidech), tak pak jít do hypotéky. Samozřejmě 10 let mít peníze jen na spořáku či ve stavebku smysl nedává.

Co se týče akcií, to jsem myslela s brokerem. Zkrátka ne přes dalšího zprostředkovatele jako Portu apod. Krásné kurzy pro začátečníky do investování nabízí třeba Fio banka a jsou zcela zdarma. Kdo se do toho chce ponořit více, tak jsou určitě lepší pak podrobnější kurzy, které se ale většinou konají spíše ve větších městech a zejména v Praze, ty už jsou ale placené.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
5.12.24 17:08

Pojem akcie na přímo by ale většina investorů přeložila jako investice do individuálních akcií a ne to, zda je je koupě skrze brokera, robo advisory nebo jinou instituci atd. Tedy pro tazatele to může být zavádějící

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit

Váš příspěvek

Odesílám...

Další témata z kategorie

Mohlo by vás zajímat