Breno poradna - podlahové krytiny
Jiří Novotný
Ahojte, lidičky.
Mám na Vás otázku, jedeme do Chorvatska a budeme sibrat jidlo sebou, chci zavařit i nějakou omáčku, jak na to? Předminulý rok jsme jen uvařila maso s omačkou dala vařici do sklenice otočila víčkem dolu a nechala do druhého dne dnem dolů. A nezkazilo se nam nic. Tento rok mám ale strach jede s nama dítě(1,5). Jak zavařujete Vy? Myslíte, že to stači tak jak sem to dělala předminulý rok, nebo to mam dát vařici do sklenic a na chvili ještě vařit do vody? Případně kolik vody a na jak dlouho? Děkuji
S tím samotným otočením bych moc nepočítala…
Já chlapovi na kamion zavařovala všechno možné, dala do vypářených sklenic, zavíčkovala, zavařila.
Buď ve vodě, nebo v troubě (edit-já zavařuju cca hodinu, hodinu a půl, jak mám čas)
Pak otočit a vydrželo to i pár týdnů (než to chlap snědl
).
Příspěvek upraven 20.08.15 v 12:25
@Monika Nika než se tady okolo toho tématu strhne mela, tak poradím snad jen to, abys sis zavařila jen samotné maso a omáčku dodělala na místě. Zavařovala jsem na začátku prázdnin asi tři druhy masa - uvařila jsem je v papiňáku, tak 1/2 dobu co obvykle (stačilo by bohatě 1/3) a pak do sklenic s vývarem, pořádně zavřít (víčka s červenou gumičkou) a 2 hodiny vařit ve velkém zavařovacím hrnci. Někdo zavařuje 1 hodinu a za 24 hodin další 1 hodinu, já zavařovala 2 hoďky najednou a měla jsem to v pohodě. Čím víc věcí do toho masa přidáš - i třeba cibuli atd., tím rychleji se to kazí. Jen tak zavřít do sklenic jsem si teda netroufla, ale jedly mi to dvě malé děti, tak jsem nechtěla riskovat. Jeli jsme do míst, kde byl obchod celkem dost daleko
Vzhledem k riziku z masa (botulotoxin vzniká v zavařeném mase a je prudce jedovatý), bych si osobně netroufla zavařit cokoliv s masem… všelijaké zeleninové a jiné omáčky bych prostě vařící nalila do horkých a suchých (z trouby na 100°) sklenic a okamžitě zavřela. chytne to krásně
jinak to otáčení u zavařování je podle mého osobního názoru zbytečnost, spíš nějaká rozšířená pověra. jediné co se tím dosáhne je, že to vyteče, když víčko náhodou dobře nechytne. víčko chytá podtlakem, který vzniká tím, jak jídlo+vzduch uvnitř chládne a mění objem. neexistuje žádný důvod proč otáčet (pokud není můj cíl mít zašpiněné víčko zevnitř)
Dám jídlo do sklenic a zavařuji v mikrovlnce. Velká zavařovačka 5 minut, ta menší 3 minuty. Zavařuji teda vše dohromady manželovi, tzn. dám do sklenky těstoviny, máčku i maso. On si to na pracovní cestě dovařovat nebude. Na dovolenou bych dala vše zvlášť, těstoviny a máčku uvařila až tam, to už je rychlovka.