Jak skloubit práci a dítě

130
22.11.16 23:00

Jak zkloubit práci a dítě

Ahoj, prosím o radu. Třeba jste někdo byl taky v takové situaci a poradíte.
Jsem na mateřské skoro dva roky, chtěla bych se v budoucnu vrátit do práce, moje práce je noční a denní dvanácti hodinová, manžel chodí na směny 3 po osmi hodinách. Nemáme v okolí nikoho kdo by se nám o malou postaral když budeme v práci. Takže jedině až půjde do školky tak se budu moci vrátit do práce, ale jak to zkloubit s manželovými směnami a mými? Kdybych se třeba chtěla vrátit už po novém roce třeba na menší úvazek tak to taky nelze, do školky mi ji nevezmou a manžel opět ty jeho 3 směny.
Lze to vůbec nějak udělat abych já mohla zůstat ve svém zaměstnání a on taky? Byl jste někdo v takové situaci? Jak jste to řešili? Budu ráda za jakoukoli radu. Děkuji

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Napsat příspěvek

Reakce:

Velikost písma:
6230
22.11.16 23:30

@Markéta456 s nočníma fakt nevím… směnný provoz obou rodičů je dle mého názoru v rodině s malým dítětem nepoužitelný. Nevyšel by ti zaměstnavatel vstříc s denní osmihodinovou směnou?

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
31672
22.11.16 23:37

Pokud ti zaměstnavatel nevyjde vstříc, tak leda placené hlídání v době, kdy nebude školka, a budete oba v práci :)

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
1537
22.11.16 23:39

Zkus hlidacky.cz, pokud nemás babičky a chceš zůstat u své práce..

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
3094
22.11.16 23:57

Potřebuješ se do té práce nutně vrátit? Podobný problém řeší spousta maminek a spousta jich to vyřeší tak, že je prostě doma a vydělává jen partner…

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
2149
22.11.16 23:58

Mám dvě děti, dcera je ve školce a synovi budou v lednu dva roky. Manžel sice nemá směnný provoz, ale je v práci pořád, já klasika 8,5 hodiny přes den. Od ledna se plánuji vrátit zatím na jeden den v týdnu do práce, babičky jsou pracující, takže u nás je jediné řešení chůva. Vypadá to, že se mi podařilo najít fajn paní, takže by to mohlo vyjít, ale je to o štěstí. Ale chůva je drahá a ne každému se vyplatí. Mně jde tedy hlavně o místo, nemůžu si dovolit být dlouho mimo svůj obor a práce z domova není možná.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
549
23.11.16 01:24

To me taky zajima…

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
59379
23.11.16 06:43

@Markéta456 dle mého nereálné, to sama asi víš dle rozpisu směn :?

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
11565
23.11.16 06:57

Moje kolegyně z práce (pravda, „dětem“ už je ke třiceti) to v jejich dětství řešila tak, že si s mužem prostě dávali směny proti sobě - a pár let se prostě neviděli.

On odjížděl na odpolední stejným busem, kterým ona jela z ranní (děti byly pár minut doma), tímhle stylem mohli vykrýt i situace, kdy děti byly nemocné. Společný čas měli o dovolených, víkendech, ale přes týden si prostě jen předávali děti nebo se potkali v posteli.

Jinak já měla „kliku“, že mě po rodičovské vyhodili, takže jsem pokračovala na částečný v přivýdělku, který jsem měla při rodičovské: sice peníze nic moc, ale fakt MUSELA jsem být v práci tak dne dva z týdne a zbytek se dělal z domova atd., takže když byla malá nemocná, tak se to dalo.

Od jejích 4 mám fulltime, a holt je to o tom, že se při její nemoci nějak prostřídáme, nebo platím hlídací babičku, když musíme být v práci oba (je to teda o tom, že vydělávám v podstatě jen na tu chůvu, ale což). Nedá se svítit, babičky nemáme.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
30408
23.11.16 07:23

Není mi jasné, proč se nad tímhle „neřešitelným“ problémem nezamyslí rodiče dřív, než si pořídí děti. Že budou muset do práce a budou potřebovat hlídání, to je jasné předem a že jim je nikdo zadarmo hlídat nebude taky. Takže buď bude někdo z rodičů doma, nebo změní práci nebo si zaplatí hlídání.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
47759
23.11.16 07:44

U nás byl poslední 2 roky na RD přítel, protože byl bez práce, já se vracela do práce, protože jsem měla smlouvu na dobu neurčitou. Už v té době jsme přemýšleli, jak to jednou uděláme, až děti půjdou do školky. Já po RD měnila práci, kde jsou lepší platové podmínky a dělám dvanáctky. Přítel si po RD sháněl taky práci na dvanáctky, aby byl pořád někdo s dětmi. 3-4× za měsíc nám ráno jezdí paní na hlídání, než se vystřídame. Nevyhoda je, že když jsou děti nemocné, tak po poslední noční nechodím spát, ale lepší, než řešit kam s dětmi, nebo často marodit. Od září jsou děcka už po čtvrté doma nemocné :roll:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
962
23.11.16 07:46

A to si nemuzes najit jinou praci? Zkusila jsi se zeptat sefa jestli si smeny muzes nastavit podle manzela? Jestli ti najde jinou funkci kde budes 8h? Vyprdla bych se na to, vzala zivotopis do ruky a obehla mesto a okoli - kancli, cukrarny, kavarny, drogerky… cokoliv

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
23.11.16 08:00

Je to nereálné, chce to novou práci a nejlépe denně končit kolem 15 abys do 16 stihala vyzvednout dítě ze školky. V nočním provozu toto nestihneš.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Anonymní
23.11.16 08:06

Pokud má na to jeden z vás odvahu, tak dle zákona u směnného provozu rodič pečující o dítě (tuším) do 7 let má právo zažádat si o práci na ranní směnu. A změstsnavatel musí vyhovět, pokud k tomu nemá závažné důvody (a to, že by někdo jiný musel tím pádem furt chodit odpolední či se musel přijmout další člověk není dle práva důvod k nevyhovění). Nicmně všichni víme, jak jsou někteří zaměstnavatelé ochotní…protože jinak než soudně se tohoto práva zaměstnanec nedomůže, pokud zaměstnavatel není ochotný to pro něj udělat.

• Citovat
  • Upravit
Anonymní
23.11.16 08:12

Tak je to dokonce do 15 let věku dítěte.
http://aa.ecn.cz/…duvody-1.pdf
a vzorový případ: http://www.epravo.cz/…u-95630.html

• Citovat
  • Upravit

Váš příspěvek

Odesílám...

Další témata z kategorie

Mohlo by vás zajímat

Psychologická poradna pro snažící se, těhotné i maminky

Ikona - Lucie Machová

Mgr. Lucie Machová