Jak zkrátit sukni?
- Fotoalbum (0)
- Sledovat e-mailem
- Přidat k oblíbeným
- Zapnout podpisy
- Hledání v tématu
- Sledovat eMimino.cz
Jak zkrátit sukni?
ahoj všechny šikovné švadleny…:-)
mám doma už dlouho sukni, je bzvadná, krásně mi obepíná postavu, je z takového natahovacího jemného manšestru…ale má blbou délku, těsně pod kolena. Tudíž jsem pojala nápad, že jí zkrátím - a o dost, cca 15 cm na kolena. Je mírně se rozšiřující, ale tím, že jí chci zkrátit o tolik, tak se rozšiřovat nebude.
Už jsem jí ustřihla - křivě - ale dala jsem si tak 10 cm rezervu, že se to „nějak“ založí a bude to dobré…
dnes jsem si došla do galanterie pro takovou tu zažehlovací pásku na zkracování (protože nemám šicí stroj - ale v nouzi skočím v sousedce to prošít). No a teď dotaz - jak docílíím toho, abych sukni zašpendlila, aby byla všude stejně dlouhá? To je asi pro mě ten největší problém…nemáte nějaký fígl? nějak si tam malujete čáru? nebo používáte pravítko?
a co po zašpendlení? už nažehkit tu pásku? podotýkám - ale jistě jste to již poznaly - že neušiju nic, doma mám jen černou nit a 2 jehly, musela jsem dneska koupit i špendlíky
Švadleně to dávat nechci, je tu jen jedna a všechno je u ní na půl roku a navíc si říkám, že zkrátit sukni prostě zkusím!!
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
Reakce:
neporadím, mě když vidí doma s jehlou a nití, tak utíkají do protiatomových krytů. Nic méně co zkusit poprosit tu sousedku? Jinak co si pamatuju od mámy, když mi zkracovala kalhoty, zapošívala na 2×. Jednou, potom přeložila a ještě jednou, ale detaily nevím.
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
zkrátit sukni-tak když ji chci střihnout, tak si od spodního kraje naměřím, po celé délce kolik potřebuji zkrátit. Než zažehlovací pásku, která stejně po každém praní povolí, je lepší 2× ohnout a zašít po obvodu na stroji či v ruce. Pokud je mírně do kulata, tak se zahýbá jen cca 1cm.
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
Tak protože jsem šijící chlap, tak tohle řeším pokaždé u zkracování elastických riflí… Napřed je potřeba položit na stůl nebo jinou rovnou plochu. (Předtím obrátit na rub.) To je důležité. Pak ohrnout a zašpendlit na dvou protilehlých místech. (Založení musí být dvojité, aby se přestřižené nitě netřepily.)Pak na dalších dvou, tím dosáhneš zašpendlení po devadesáti stupních..... A pak už přidáváš další špendlíky. Ve výsledku budeš mít sukni rovnoměrně zašpendlenou po celém obvodě.
Potom kolem horního okraje založení obšiješ stehovací nití. Ta tímto vlastně nahradí špendlíky, které potom vytáhneš. Naposled porovnáš položením na rovnou plochu, jestli je to ono, jak sis to představovala. Pak vyzkoušíš před zrcadlem. Noa v poslední fázi to přejedeš na šicím stroji. (Vzhledem k tomu, že taky nemám šicí stroj, tak u mě je poslední fáze taky v ruce jako to stehování…
) No a následně vypáráš stehovací nit - a máš ušito.
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
Jura007 píše:
Tak protože jsem šijící chlap, tak tohle řeším pokaždé u zkracování elastických riflí… Napřed je potřeba položit na stůl nebo jinou rovnou plochu. (Předtím obrátit na rub.) To je důležité. Pak ohrnout a zašpendlit na dvou protilehlých místech. (Založení musí být dvojité, aby se přestřižené nitě netřepily.)Pak na dalších dvou, tím dosáhneš zašpendlení po devadesáti stupních..... A pak už přidáváš další špendlíky. Ve výsledku budeš mít sukni rovnoměrně zašpendlenou po celém obvodě.
Potom kolem horního okraje založení obšiješ stehovací nití. Ta tímto vlastně nahradí špendlíky, které potom vytáhneš. Naposled porovnáš položením na rovnou plochu, jestli je to ono, jak sis to představovala. Pak vyzkoušíš před zrcadlem. Noa v poslední fázi to přejedeš na šicím stroji. (Vzhledem k tomu, že taky nemám šicí stroj, tak u mě je poslední fáze taky v ruce jako to stehování…) No a následně vypáráš stehovací nit - a máš ušito.
Ty jsi šikula! ![]()
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
Měř to krejčovským metrem. Značky kreslím dětskou pratelnou fixou.
Ale podle mě to jen s tou páskou držet nebude, skoč to pak ještě prošít.
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
A co se týká postupu, já bych teda namalovala z rubu čáru nebo tečky a pak bych podél té čáry nažehlila pásku
Ale já jsem houby švadlena, jsem začátečnice ![]()
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
Já jsem v podstatě taky začátečník - pořád jenom zkracuju rifle a bundy… To nejsložitější, co jsem kdy ušil, byly dvě krosny z maskáčoviny. A takových chlapů najdeš v republice stovky - někteří se se šitím outdooru na zakázku dokonce živí…
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
Děkuji z rady, pokusim se dle vašich návodů…přinejhorším sukni vyhodím.
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
Jura007 píše:
Potom kolem horního okraje založení obšiješ stehovací nití. Ta tímto vlastně nahradí špendlíky, které potom vytáhneš. Naposled porovnáš položením na rovnou plochu, jestli je to ono, jak sis to představovala. Pak vyzkoušíš před zrcadlem. Noa v poslední fázi to přejedeš na šicím stroji. (Vzhledem k tomu, že taky nemám šicí stroj, tak u mě je poslední fáze taky v ruce jako to stehování…) No a následně vypáráš stehovací nit - a máš ušito.
jsem šokována, ty prostě strčíš mnohé baby do kapsy. ![]()
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
Anulko, člověk si musí nějak poradit… A hledat ženskou, jen abych měl služku a kuchařku, se mně prostě příčí.
Ale v jedné věci vás chlapi ještě dlouho budou potřebovat - nemají totiž takové schponosti jako Scwarzenegger ve filmu JUNIOR… ![]()
- načítám...
- Citovat
- Zmínit