Poradna dětského psychologa
PhDr. Václav Mertin
Ahoj maminky, chtěla bych poprosit ty, co mají zkušenosti s horším čtením u svých dětí - co vám pomohlo, nějaké tipy a rady, jak u dětí čtení zlepšit? Samozřejmě děláme každodenní trénink čtení, ale i když třeba čte určitou větu už počtvrté, tak tam bez tak udělá chybu… Nevím, co mu poradit… pokud je v textu nějaké delší složitější slovo, tak to zkoušíme roztleskat a rozslabikovat, ale nic dalšího mě nenapadá.
Synovi právě víc vyhovovala genetická metoda, čtení po písmenkách, mrkni na to. Prakticky četl sám. Potom je učitelka nutila slabikovat a chvíli měl právě problém.
@Sylvania 333 píše:
Synovi právě víc vyhovovala genetická metoda, čtení po písmenkách, mrkni na to. Prakticky četl sám. Potom je učitelka nutila slabikovat a chvíli měl právě problém.
No on právě začínal tím čtením po písmenkach, jenže když čte nějaké delší slovo, tak to z těch písmen bohužel nesloží, tak jsem ho naučila ty delší slova slabikovat.
@milwinka píše:
Ahoj maminky, chtěla bych poprosit ty, co mají zkušenosti s horším čtením u svých dětí - co vám pomohlo, nějaké tipy a rady, jak u dětí čtení zlepšit? Samozřejmě děláme každodenní trénink čtení, ale i když třeba čte určitou větu už počtvrté, tak tam bez tak udělá chybu… Nevím, co mu poradit… pokud je v textu nějaké delší složitější slovo, tak to zkoušíme roztleskat a rozslabikovat, ale nic dalšího mě nenapadá.
Obrat se ve škole na speciálního pedagoga. Ten by měl pomoci. Pravděpodobně bude mít některou věc pro zvládnutí čtení oslabenou. Radit tak přes internet je těžký. Když mu řekneš slovo rozložené na písmena, složí ho zpátky a naopak. Řekneš mu slovo a on ho má vyhlaskovat ( bez toho, aby ho viděl napsané)?
@milwinka Synovi šlo čtení ze začátku dobře, ale asi v polovině druhé třídy taky přišlo zhoršení, tak nějak v době, kdy přecházel na delší a složitější texty. Pomohlo ho upozorňovat, že má zpomalit, dělat mezi slovy větší pauzy (někdy nedělal skoro žádné a hrnul slabiku za slabikou) a prohlédnou si celé slovo. Když slbikoval, tak už pak zapomínal vnímat význam těch slov a viděl jen písmenka. Sle přišlo to až s těmi delšími a složitějšími větami, ze začátku mu slabikování šlo mnohem lépe než genetická metoda.
@Anais Brno píše:
Obrat se ve škole na speciálního pedagoga. Ten by měl pomoci. Pravděpodobně bude mít některou věc pro zvládnutí čtení oslabenou. Radit tak přes internet je těžký. Když mu řekneš slovo rozložené na písmena, složí ho zpátky a naopak. Řekneš mu slovo a on ho má vyhlaskovat ( bez toho, aby ho viděl napsané)?
No když mu řeknu slovo rozložené na písmenka, tak to složí. Když má slovo napsat, aniž by ho viděl (diktát), tak to taky celkem zvládá, jen občas vynechá nějaké písmenko. Ale s tím čtením má problém od začátku 2.třídy. Nejdřív nezvládal číst plynule, což mu paní učitelka dost vytýkala a pořád dostával poznámky, že má číst plynule bez předčítání (předříkával si ještě ty pismenka). Tak teď se syn snaží číst rychleji a plynuleji, jenže to je snad ještě horší, protože teď si dost často ta slova domýšlí… takže dost často tam přečte úplně jiné slovo.. např. místo „osoba“ přečte „sobota“ a podobně, prostě úplně jiné slovo. Teď na třídních schůzkách mi paní učitelka řekla, že je syn ve čtení nejhorší z celé třídy. Ale radu co s tím, mi bohužel žádnou nedala. Nevím, co s tím. I když čteme daný text už počtvrté, takže už ví, o čem to má být, tak bez tak si tam domyslí některá slova a těch chyb tam dělá hodně. ![]()
@milwinka tak paní učitelka by měla změnit obor… Speciálního pedagoga ve škole máte?
@Hoa Mai píše:
@milwinka Synovi šlo čtení ze začátku dobře, ale asi v polovině druhé třídy taky přišlo zhoršení, tak nějak v době, kdy přecházel na delší a složitější texty. Pomohlo ho upozorňovat, že má zpomalit, dělat mezi slovy větší pauzy (někdy nedělal skoro žádné a hrnul slabiku za slabikou) a prohlédnou si celé slovo. Když slbikoval, tak už pak zapomínal vnímat význam těch slov a viděl jen písmenka. Sle přišlo to až s těmi delšími a složitějšími větami, ze začátku mu slabikování šlo mnohem lépe než genetická metoda.
U nás je to taky čím dál horší. Loni měli jen Slabikář, jednoduché texty a ještě paní učitelka nevyžadovala plynulost čtení… Ale teď už mají složitější texty a je to horší. Achjo.
@Anais Brno píše:
@milwinka tak paní učitelka by měla změnit obor… Speciálního pedagoga ve škole máte?
Myslím, že nemáme nebo o tom aspoň nevím.
Už mě i napadlo, že ho objednám na oční, jestli třeba špatně nevidí, ale nepřipadá mi, že by nějak špatně viděl v běžném životě nebo že by nějak mhouřil oči.
Nejlepší by bylo poradit se v PPP, jak na to, ale to chce ochotu a kapacity a to bude většinou asi sci fi.
Můžeš zkusit soukromého speciálního pedagoga (soukromou ppp), tam ti poradí spíš, ale budeš to muset platit.
Nebo aspoň zajdi do knihkupectví (ideálně odborného, třeba Portál) a poptej se na knížky pro děti, kterým nejde čtení. Jsou na to přímo ucebnice, čítanky pro děti s potížemi.
@milwinka píše:
U nás je to taky čím dál horší. Loni měli jen Slabikář, jednoduché texty a ještě paní učitelka nevyžadovala plynulost čtení… Ale teď už mají složitější texty a je to horší. Achjo.
Jestli to není tím, že na to učitelka moc tlačí a dítě je ve stresu. U nás se mě učitelka jen ptala na hovorových hodinách, jestli doma čteme. Já ji říkala, že ano, syn četl i sám od sebe svoje knížky. Tak jen řekla, že mu ze začátku šlo čtení dobře a že se to pravděpodobně srovná časem, že to budeme sledovat a na příštích hovorovkách si řekneme vývoj. V té době míval ze čtení dvojky, ale nevím o tom, že by po něm učitelka něco vyžadovala nebo ho nějak peskovala za nedostatečnost. Syn naopak četl rád, protože každou přečtenou knížku mohli odprezentovat před třídou a dostali nějakou malou odměnu. Takže četl, co mohl. Někdy na začátku druhého pololetí se to zase srovnalo, jak si zvykl na ty delší souvětí a naučil se soustředit delší dobu. Pak už zase měl ze čtení jedničky. I když ještě teď někdy mu musím občas připomenout, ať při čtení nahlas tolik nedrmolí, že čte blbosti (přesně jak jsi psala přesmyčky typu osoba-sobota).