Psychologická poradna pro snažící se, těhotné i maminky
Mgr. Lucie Machová
Ahoj, už asi 2,5 let mě trápí problémy se spaním. Když bylo synovi půl roku (teď má 3 roky), začala jsem mít strach z nemocí - myslela jsem si, že uzel na štítné žláze (léčím se se sníženou funkcí) je zhoubný a začala o tom hledat informace na internetu - je však nezhoubný, pak strach z kvasinkové infekce, knedlík v krku, což po pár týdnech také vyústilo v potíže s mým spánkem. Nemoci jsem časem přestala řešit, strach ze špatného spánku však zůstal dodnes. Většinou hned usnu a v noci se jednou zbudím, ale ráno se budím moc brzo i když bych mohla spát déle. Vyspím se jen vyjímečně, tak párkrát do měsíce, jinak v noci spím tak 7 hodin. Když už se normálně vyspím, tak však celý den cítím úzkost na hrudi. Přes den se mi usnout nedaří. Asi jsou maminky, co jsou na tom hůře, chápu, ale mě to přesto trápí. Cítím se prakticky denně nevyspalá, po kafi je to lepší, ale stejně, únava zůstává. Snažím se na to nemyslet, ale nějak v podvědomí mě nespavost moc trápí. Byla jsem u dvou psycholožek, jedna mi poradila sportovat (s únavou je to těžké, kromě toho mě to moc nebaví), druhá mi poradila žít přítomným okamžikem, což jsem vyzkoušela, ale moc mi to nejde, protože pořád musím myslet na to, že mám žít přítomností a tím se nějak zablokuju. Snažila jsem se i např. myslet optimističtěji, být sebevědomější, přes den a hlavně večer nic moc neřešit, ale nějak mi to nejde. Léky ani doplňky stravy by problém nevyřešily. Jsem doma se synem (kromě péče o něj a pár domácích prací na nic jiného čas nezbývá, večer akorát lehnu unavená k televizi), do práce se zatím vrátit nechci. Jednou týdně chodím se synem cvičit a navštívíme příbuzné, občas na výlet a sejdu se s kamarádkami. Máte někdo radu, jak být v pohodě a život si užívat a ne jen přežívat? Popř. by to asi chtělo psychoterapii, ale nevím, kde najít dobrou psycholožku.
Zkuste topvet a jejich bylinné čaje, divila byste se ale může to být zázrak, když si to dobře sedne. A jak se říká za zkoušku nic nedáte.