Jak změnit názor sousedů?

• Fotoalbum (0)
  • Sledovat e-mailem
  • Přidat k oblíbeným
  • Zapnout podpisy
  • Hledání v tématu
3165
15.6.17 00:04

Jak změnit názor sousedů?

Dobrý večer,

Rodiče si koupili chatu s obrovským pozemkem. Majitel neustále říkal, že ho prodá, táta sice zájem jevil, ale majitel se nikdy neuměl vyjádřit. Rodiče nevěděli, na čem jsou dva roky. Do té doby byl pozemek pronajímán. - vše stručně řečeno.
Jednoho dne se majitel ozval, že chce tátovi vše prodat. Sice za více, než říkal původně, ale přeměnil se pozemek ze zahrady na stavební pozemek. Táta pochopitelně bral.

Pozemek s chatou mají půl roku, mezitím se rodiče dozvěděli, že ho půjčoval bývalý majitel člověku v bytovce vedle pozemku (za nějaký měsíční poplatek). Stále si táta lámal hlavu s tím, proč mu neustále „soused“ blokuje vjezd na jeho zakoupený pozemek a pak pochopil.

Zde je vysvětlení: Táta se dozvěděl, že ten soused, co pozemek měsíčně platil bývalému majiteli, zbrojí proti tátovi a ostatní sousedi toho „zbrojitele“ práskli (on ten pán soused není moc oblíbený). Tátovi řekli, že to bývalý nájemce novému majiteli pozemku (tátovi) pěkně osladí, budou mu dělat naschvály, vjíždět před bránu, aby nemohl projet - do řiti proč? Copak můj táta může za to, že majitel ten pozemek prodal? Proč by měl dělat problémy mému tátovi? Dokonce vysokoškolský učitel, který by měl reálně uvažovat, nikoliv dělat problémy!? Sama to nechápu, ale chrlí uraženou krev, dělá naschvály, blokuje vjezd na pozemek.

Bohužel jsme se dozvěděli, že město prodávalo nějaké pozemky a ten soused si koupil v podstatě dvě parkovací místa před branou mých rodičů (dvě parkovací místa vedle sebe - takže kopírující širokou bránu). :roll:

Naši se snažili s nimi za dobře, několikrát sousedům říkali a prosili, aby tam neparkovali vedle sebe auty, že tam budou jezdit rodiče často, chtějí stavět, bydlet tam, ať uvolní prostor. Ale stále tam sousedi parkují a je třeba je vyloženě prosit, aby opustili prostor. Dnes dokonce byli sousedi nahlas velmi vulgární, když měli později odparkovat auto, sice mimo nás, za branami, ale přišlo mi to nadávání trapné.

Napadlo mě, že je nějaká skulinka v zákoně, která musí zamezit tomu, aby rodiče stále dolézali a škemrali uraženému bývalému nájemci o prostor ke vjetí na NÁŠ pozemek. :nevim:

Poradíte? Já jsem držka, ale snažím se držet zpátečku kvůli rodičům. Kdyby to bylo na mě, tak sousedi po zbytek života parkují auto kilometr daleko, ale nechci rodičům zadělat na problémy.

Kdyby někdo fundovaný potřeboval znát i katastr a poradil, prosím do zpráv, domluvíme se.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Napsat příspěvek

Reakce:

Velikost písma:
610
15.6.17 00:34

V tomto případě bych se obrátila s prosbou o radu na nějakého dobrého právníka. Já bych asi volala policii, že je mi bráněno ve vjezdu na můj pozemek, ale jestli si tam koupili parkovací místa tak by to asi bylo bezpředmětné. Běžte za tím právníkem. Ale zase parkovací místa před něčí bránou? No nevím, asi bych se poptala i na příslušném městském či obecním úřadě.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
15.6.17 01:02

A brána se nedá posunout? Někam, kde se nebudou prodávat parkovací místa.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
1589
15.6.17 01:03

Také nechápu parkovcí místa před branou na soukromý pozemek? Přeci všude na takových místech jsou cedule: „Neparkovat, vjezd!“ Obávám se, že soused je sice hajzlík, ale tohle bych spíš řešila s majitelem těch parkovacích míst neboli městským úřadem.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
1695
15.6.17 06:12

Podle mě je blbost aby město prodalo někomu parkovací místo před bránou někoho jiného. Zašla bych první na úřad. Nekecá ten soused jen? Tohle je přeci kravina. Úřadem bych začla.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
24002
15.6.17 06:48

@TSMoruga Také se mi nezdá, že by obec prodala parkovací místo před vjezdem na pozemek. Dívali jste se do katastrální mapy komu pozemek patří?

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
19
15.6.17 06:51

Nejsem pravnik, ale neco podobneho jsem ted resila…Urcite neni mozne aby jen tak koupily parkovaci mista pred branou…pokud ano a brana je jedine mozne prijezdove misto, tak kazdy majitel pozemku ma pravo svuj pozemek obhospodarovat i kdyz je tvuj pozemek uprostred pozemku jinych majitelu. Pokud soused nebude ochoten toto pravo respektovat, tak je mozne si soudne nechat vymezit cestu, ale u soudu budou samozrejme zkoumat i jine mozne prijezdove cesty… ja bych hodila na branu zakaz stani a upozornila je ze opakovane porusuji vase pravo obhospodarovat svuj pozemek a v pripade, ze nebudou schopni se jakkoli dohodnout, tak se tento spor bude muset resit soudni cestou… zcela bez afektu a vecne bych jim to sdelila a daji pokoj…

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
388
15.6.17 07:10

@TSMoruga Je to jednoduche. Musi se zridit vecne bremeno chuze a jizdy a je to. Dela se to bezne. Plus doporucuji sledovat uredni desku a dalsi info obce. Je dobre vedet, co se deje viz prodej pozemku pred branou a zacit vzdy jednat. Predstavit si, co vse muze byt problem. Sousedske vztahy jsou peklicko.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
16694
15.6.17 07:18

@TSMoruga Jak obrovský je ten pozemek? Na co ho ten bývalý nájemce „potřeboval“? Možná by k vylepšení vztahu pomohlo, kdyby mu tvůj tatínek (pokud je to možné a je ochotný)nabídl pronájem nějakého malého kousku pozemku. Takové to „vlk se nažral a koza zůstala celá“. Pak bych také zauvažovala, zda jde brána přesunout a pokud ne, tak optat se na městě, jak je možné, že prodali pozemek, který slouží jako jediná přístupová cesta na ten váš. Každopádně držím pěsti, aby se to povedlo vyřešit ve smíru. Sousedská nenávist dokáže solidně otrávit život.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
6650
15.6.17 07:21

Nejdřív si zkontrolujte v katastru nemovitostí, jestli ten pozemek před bránou opravdu patří dotyčnému pánovi (dá se to ověřit zdarma přes internet, my hledáme dům a ověřujeme tam, jestli na vyhlídnuté nemovitosti nevisí nějaká exekuce). Potom bych to řešila dál nejspíš s právníkem.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
19784
15.6.17 07:55
@TSMoruga píše:
Dobrý večer,

Rodiče si koupili chatu s obrovským pozemkem. Majitel neustále říkal, že ho prodá, táta sice zájem jevil, ale majitel se nikdy neuměl vyjádřit. Rodiče nevěděli, na čem jsou dva roky. Do té doby byl pozemek pronajímán. - vše stručně řečeno.
Jednoho dne se majitel ozval, že chce tátovi vše prodat. Sice za více, než říkal původně, ale přeměnil se pozemek ze zahrady na stavební pozemek. Táta pochopitelně bral.

Pozemek s chatou mají půl roku, mezitím se rodiče dozvěděli, že ho půjčoval bývalý majitel člověku v bytovce vedle pozemku (za nějaký měsíční poplatek). Stále si táta lámal hlavu s tím, proč mu neustále „soused“ blokuje vjezd na jeho zakoupený pozemek a pak pochopil.

Zde je vysvětlení: Táta se dozvěděl, že ten soused, co pozemek měsíčně platil bývalému majiteli, zbrojí proti tátovi a ostatní sousedi toho „zbrojitele“ práskli (on ten pán soused není moc oblíbený). Tátovi řekli, že to bývalý nájemce novému majiteli pozemku (tátovi) pěkně osladí, budou mu dělat naschvály, vjíždět před bránu, aby nemohl projet - do řiti proč? Copak můj táta může za to, že majitel ten pozemek prodal? Proč by měl dělat problémy mému tátovi? Dokonce vysokoškolský učitel, který by měl reálně uvažovat, nikoliv dělat problémy!? Sama to nechápu, ale chrlí uraženou krev, dělá naschvály, blokuje vjezd na pozemek.

Bohužel jsme se dozvěděli, že město prodávalo nějaké pozemky a ten soused si koupil v podstatě dvě parkovací místa před branou mých rodičů (dvě parkovací místa vedle sebe - takže kopírující širokou bránu). :roll:

Naši se snažili s nimi za dobře, několikrát sousedům říkali a prosili, aby tam neparkovali vedle sebe auty, že tam budou jezdit rodiče často, chtějí stavět, bydlet tam, ať uvolní prostor. Ale stále tam sousedi parkují a je třeba je vyloženě prosit, aby opustili prostor. Dnes dokonce byli sousedi nahlas velmi vulgární, když měli později odparkovat auto, sice mimo nás, za branami, ale přišlo mi to nadávání trapné.

Napadlo mě, že je nějaká skulinka v zákoně, která musí zamezit tomu, aby rodiče stále dolézali a škemrali uraženému bývalému nájemci o prostor ke vjetí na NÁŠ pozemek. :nevim:

Poradíte? Já jsem držka, ale snažím se držet zpátečku kvůli rodičům. Kdyby to bylo na mě, tak sousedi po zbytek života parkují auto kilometr daleko, ale nechci rodičům zadělat na problémy.

Kdyby někdo fundovaný potřeboval znát i katastr a poradil, prosím do zpráv, domluvíme se.

Když je to před bránou, tak to sotva může být parkovací místo.

Písemně vyzvat souseda, aby neblokoval váš vstup na pozemek a když nevyhoví, podat civilní žalobu.

@Heivka píše:
Nejdřív si zkontrolujte v katastru nemovitostí, jestli ten pozemek před bránou opravdu patří dotyčnému pánovi (dá se to ověřit zdarma přes internet, my hledáme dům a ověřujeme tam, jestli na vyhlídnuté nemovitosti nevisí nějaká exekuce). Potom bych to řešila dál nejspíš s právníkem.

Ano, rozumný postup. Začněte odtud .

V tom katastru nemovitostí zjistíte, kdo vlastní ta „parkovací místa“ před vaší bránou (jestli soused, nebo obec). Jestli soused, tak - viz Tady.

A jestli obec, tak se informujte na obci, jestli opravdu zřídila parkovací místa před vaší bránou. Myslím, že i kdyby zřídila, tak budou nakloněni to řešit i bez soudu, protože si nedovedu představit, že by obec zřídila parkovací místo před vjezdem občana na jeho parcelu (i když na obecním) a nechala tam parkovat někoho jiného.

A jestli nezřídila, tak je to na písemnou výzvu ke zdržení se parkování před vjezdem na váš pozemek, zdržovací žalobu, žalobu o náhradu škody… Poradí právník.

Apropos, než petit soudu, že soused se má zdržet toho jednání a po pravomocném rozsudku trestní oznámení kvůli maření výkonu úředního rozhodnutí nebo svépomoc (nechat odtáhnout jeho vozidlo a předepsat mu náklady na odtažení k úhradě) v případě jeho nerespektování, atd., dal bych přednost písemnému mimosoudnímu narovnání, tedy dohodě, že se zdrží toho jednání, pod sankcí smluvní pokuty. Až bude mít na krku žalobu a jeho advokát mu prozradí, že nemá šanci uspět, tak ji třeba rád podepíše. Smluvní pokuta může nahrazovat náhradu škody, jejíž výše by se jinak musela dokazovat. Pro smluvní pokutu stačí dokázat to jednání, bez nutnosti dokazování škody a její výše.

Ale poradí právník, to jsou jen náměty a úvahy.

Tady máte ještě něco, ať jste v obraze. A vůbec, „strýček gůgl poradí: "právo přístupu k nemovitosti“.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
4071
15.6.17 08:47

Já kdyz byla na dopravním, tak mi rekli, ze je ukotveno v zakone, ze nikdo nesmi stat pred vjezdem do garaze, vrat atd. Takze ja bych volala odtahovou sluzbu a policii pokazde kdyz by tam stal. Ono by se mu to prodrazilo…A overila bych si spravny postup na magistratu v dopravnim oddeleni.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
19784
15.6.17 09:19
@sediza píše:
Já kdyz byla na dopravním, tak mi rekli, ze je ukotveno v zakone, ze nikdo nesmi stat pred vjezdem do garaze, vrat atd. Takze ja bych volala odtahovou sluzbu a policii pokazde kdyz by tam stal. Ono by se mu to prodrazilo…A overila bych si spravny postup na magistratu v dopravnim oddeleni.

Hmmm., to je sice pěkné, ale nedá se tím argumentovat. Nestačí řízt, že je něco psáno v zákoně. Je třeba taky říct, v kterém zákoně, paragrafu, odstavci, písmenu, bodu…

Zákon 361/2000 o silničním provozu, § 27 odst. 1 písm. n) Řidič nesmí zastavit a stát před vjezdem na pozemní komunikaci z polní nebo lesní cesty nebo z místa ležícího mimo pozemní komunikaci.

A na to se nemusím ptát na úřadě, to jsem se naučil v autoškole.

Jestli je pozemek zakladatelčiných rodičů oddělen od pozemní komunikace jiným soukromým pozemkem, tak se § 27 odst. 1 písm. n) vztahuje na vjezd z toho jiného soukromého pozemku na pozemní komunikaci, ne na hranici mezi pozemky. A jestli je tam parkoviště, tak se vztahuje na vjezd z parkoviště na komunikaci, ne ze soukromého pozemku na parkoviště.

Jestli před jejich vjezdem zřídila obec parkoviště a před bránou mají dvě parkovací místa vyhrazená pro souseda, tak je to třeba vyřídit s tím, kdo tam ta parkovací místa zřídil (osobně si myslím, že soused kecá, ale podíval bych se, komu ten pozemek patří a pokud obci, vznesl bych na obci písemný dotaz). A jestli je tam soukromý pozemek, tak to řešit s majitelem pozemku.

Zakladatelka napsala dlouhou povídku o vztazích mezi lidmi, ale tuhle podstatnou věc o tom, co přesně je před vjezdem, nenapsala.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
4071
15.6.17 11:22
@eumedon píše:
Hmmm., to je sice pěkné, ale nedá se tím argumentovat. Nestačí řízt, že je něco psáno v zákoně. Je třeba taky říct, v kterém zákoně, paragrafu, odstavci, písmenu, bodu…

Zákon 361/2000 o silničním provozu, § 27 odst. 1 písm. n) Řidič nesmí zastavit a stát před vjezdem na pozemní komunikaci z polní nebo lesní cesty nebo z místa ležícího mimo pozemní komunikaci.

A na to se nemusím ptát na úřadě, to jsem se naučil v autoškole.

Jestli je pozemek zakladatelčiných rodičů oddělen od pozemní komunikace jiným soukromým pozemkem, tak se § 27 odst. 1 písm. n) vztahuje na vjezd z toho jiného soukromého pozemku na pozemní komunikaci, ne na hranici mezi pozemky. A jestli je tam parkoviště, tak se vztahuje na vjezd z parkoviště na komunikaci, ne ze soukromého pozemku na parkoviště.

Jestli před jejich vjezdem zřídila obec parkoviště a před bránou mají dvě parkovací místa vyhrazená pro souseda, tak je to třeba vyřídit s tím, kdo tam ta parkovací místa zřídil (osobně si myslím, že soused kecá, ale podíval bych se, komu ten pozemek patří a pokud obci, vznesl bych na obci písemný dotaz). A jestli je tam soukromý pozemek, tak to řešit s majitelem pozemku.

Zakladatelka napsala dlouhou povídku o vztazích mezi lidmi, ale tuhle podstatnou věc o tom, co přesně je před vjezdem, nenapsala.
:potlesk:
  • načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
19784
15.6.17 11:45

A ještě doporučuji zdrženlivost při případné svépomoci. V žádném případě například nevypoštět kola, nepoškozovat, apod.! On se možná dopouští přestupku proti silničnímu zákonu (zadokumentovat, zavolat strážníky nebo policii, řešit náhradu škody), ale to neznamená, že vy smíte jeho auto poškodit. To by byl trestný čin.

Krajní svépomocí je nechat auto odtáhnout a pak po něm vymáhat náklady. To můžete tehdy, pokud by vám hrozila škoda větší, než ty náklady (třeba něco stavíte či opravujete a někdo vám přiveze materiál, přijedou řemeslníci,…). Ale tu hrozbu větší škody musíte to být schopni dokázat a je to použitelné tehdy, pokud opravdu kecá (čili stojí na obecním nebo na vašem ve vjezdu a nemá tam co dělat).

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit

Váš příspěvek

Odesílám...

Další témata z kategorie

Mohlo by vás zajímat

Zkušenosti a hodnocení

1.2 Spray Max mop box

• (4.8) + 25 recenzí

Turbo 3v1

• (4.8) + 10 recenzí