Poradna pediatra
Mudr. Jiří Havránek
Plíseň se měřit dá, ale je to takové veselé. Udělá se stěr, pak se to vrhne do „živného prostředí“ a po stanovené době se to „ručně“ přepočítá. Počty kolonií a tak.
Takže je nějak potřeba mít fyzický příspup do toho místa, které chci zkontrolovat.
Vy tam nemáte třeba „inspekční“ dvířka? Někdy je to prostě jedna dlaždice z čelního obložení vany, ani to nemusí být znát, je třeba na magnety a je normálně zaspárovaná.
@Ivan PPZ píše:
Plíseň se měřit dá, ale je to takové veselé. Udělá se stěr, pak se to vrhne do „živného prostředí“ a po stanovené době se to „ručně“ přepočítá. Počty kolonií a tak.
Takže je nějak potřeba mít fyzický příspup do toho místa, které chci zkontrolovat.
Vy tam nemáte třeba „inspekční“ dvířka? Někdy je to prostě jedna dlaždice z čelního obložení vany, ani to nemusí být znát, je třeba na magnety a je normálně zaspárovaná.
Ty tam nejspíš někde jsou, ale bohužel pod obložením. Předchozí majitele nechali totiž tu vanu zvenku obložit dlaždicemi… Tj. není k nim jednoduchý přístup
ale možná je to opravdu jen zaspárované, zkusím se domluvit s hodinovým manzelem… děkuji… Tedy ze vzduchu se to změřit nedá…
@Ivan PPZ píše:
Takhle se plíseň změřit nedá, jen stanovit. Cokoliv v živném mediu se nekvantifikuje. Plísně se dají změřit buď spadovou metodou (tuhá půda se nechá nějakou dobu otevřená v místnosti), nebo aeroskopií.
Jestli je plíseň pod vanou, která je utěsněná a obestavěná je ze zdravotního hlediska asi jedno.
Ty dvířka jsou pravda. Bývají většinou blíž výpusti.
@Limi123 pokud by tam byla plíseň, tak určitě bude i na té vytahovací hadici od sprchy. Tak tu bych zkontrolovala. Ale na 99% tam pod vanou bude dlaždice na magnet právě pro tyhle případy. Měla bys ji poznat tak, že když na ní zaklepeš, tak duní jinak než ostatní.
Ahoj,
Máme blbě řešenou vodu v koupelně - něco jako na obrázku. Vše je vestavěné v tělu vany, takže podstatná část sprchové hadice etc. je zabudovaná pod úrovní vany. A já mám podezření, že to pod tou vanou teče a tím pádem by tam asi byla i plíseň.
Dokázat to nemůžu (myslím si to proto, že částečně to teklo i v té části nad vanou, ale to jsme vyřešili + proto, že tam podle mě voda zatéká i tím stojánkem na sprchu).
Bez toho, abychom vanu vybourali, se tam podívat nedá a protože si muž myslí, že někde žádná plíseň není, s vybouráním nesouhlasí.
Můj dotaz je: dá se to nějak objektivně zjistit? Zda plíseň je nebo není? Nějakým měřením? Děkuji.