Poradna gynekologa
MUDr. Jiří Škultéty
Ahojky, chtěla bych vás požádat o radu, máme teď hooodně stěhování, nekonečno vyřizovaní a k tomu ještě končím v práci a je toho na mě moc. Furt mám naspěch a jsem docela ve stresu. Máte nějakou radu, jak stres zvládnout? Jsem v 6. měsíci, jestli vám třeba pomohlo slabé kafčo, čaj… Díky moc!!! ![]()
Každý má pod pojmem stres něco jiného, stěhování se přece dá brát jako radost z nového, z práce odcházíš, protože jsi těhotná, čeká tě narození miminka ![]()
Stres jsem měla, když mi umíral táta, skončila jsem v práci a do toho jsem potratila, zvládla jsem to se zaťatýma zubama, nic jiného mi nezbylo ![]()
Tohle je velmi praktická kniha - přes záměrně šokující název fakt stojí za přečtení a ne, není to oslava flákačství.
https://www.knihydobrovsky.cz/…ele-26522385
Jinak podle toho co píšeš, tak primárně potřbeuješ začít klást důraz na svoje potřeby a svoje hranice a věci které nejsou důležité a akutní prostě nechat být, nezničit sebe samu, když věci nejsou perfektní podle tvé představy, nespojovat svou hodnotu s tím, jestli svět zrovna funguje tak, jak by sis představovala a nebo ne. Ideálně nespojovat svou hodnotu s tím, co si o tobě myslí ostatní, zejména ti co pro tebe nejsou důležití.
Jinak - stres velmi dobře kompenzuje pohyb, dýchací a relaxační cvičení. Pomáhá tanec, orgasmus, masáže, aromaterapie.
Z bylinek určitě můžeš meduňku.
Ráno si zacvič tuhle sestavu jogy https://www.youtube.com/watch?… a zapal přitom aromalampičku, do které naliješ pár kapek mátového a citronového esenciálního oleje. Pak se osprchuj a začni den.
Během dne, když toho na tebe bude moc, tak zkus třeba tahle dechová cvičení
https://www.youtube.com/watch?…
Pokud můžeš, tak během dne hodně choď pěšky, pohyb pomáhá kompenzovat stres.
Večer po setmění už nevěnuj pozornost žádné složité práci, ale naopak si vyhraď 20 minut na psaní deníku - tam není potřeba zapisovat co se ti během dne stalo, ale spíš se vypiš z tho, co se ti honí hlavou - tím se ti uleví, myšlenky kroužící hlavou dostanou konkrétní tvar a najednou přestanou být tak moc děsivé a hlava se vyčistí. Až se vypíšeš, tak tam napiš všechny věci které se ti ten den povedly a za které jsi vděčná. Vžycky najdi alespoň jednu malou věc která se ti povedla a jednu, za kterou si vděčná.
No a pak, až zhodnotíš ten den, co byl a uzavřeš ho tím co se povedlo, tak si naplánuj co bude potřeba zvládnout příští den a zároveń tam do toho naplánuj i nějakou aktivitou, kterou máš ráda, která tě těší a při které si odpočineš. A samozřejmě ji pak příští den dodrž - pokud nebudeš stíhat, vypusť cokoliv jiného, ne tu chviličku pro sebe samotnou. Není to sobectví, je to základní údržba, aby si v náročném období vydržela - když ji budeš vypouštět, je to jako nedoplňovat olej do auta.
Pokud tě čeká něco náročného, naplánuj si taky čím se odměníš za to, že to zvládneš.
No a pak si ještě v posteli pusť relaxační cvičení a nauč se ho praktikovat - tohle obvykle jde i lidem, co s relaxacemi nemají žádnou zkušenost. Klidně přitom můžeš usnout. https://uloz.to/…relaxace-wma
Ja stres nezvladam. Kdyz jsem se starala o umirajiciho tatu a dve deti, tak mam od te doby leky na tlak a 6mesicu mi tikalo oko a spatne spim.
Já stres nezvládám. Nejím, nespím, vypadávají mi vlasy, hubnu, mám zažívací obtíže
Naštěstí jsem tuhle extrémní formu stresu měla jen dvakrát v životě a netrvalo to dlouho. Jinak bych asi skončila v nemocnici na kapačkách. Tenhle mírný stres jde, prostě si odpočítávám každý den jak dlouho ještě musím vydržet, to mi pomaha nejvíc a snažím si udělat si každý den radost - film, dobrota, něco.
@KlarkaEli píše:
Ahojky, chtěla bych vás požádat o radu, máme teď hooodně stěhování, nekonečno vyřizovaní a k tomu ještě končím v práci a je toho na mě moc. Furt mám naspěch a jsem docela ve stresu. Máte nějakou radu, jak stres zvládnout? Jsem v 6. měsíci, jestli vám třeba pomohlo slabé kafčo, čaj… Díky moc!!!
No, někdy je dobré sednout si a rozebrat si priority..co je skutečně potřeba udělat v ten daný den, týden, měsíc.. necháváme se hodně často unést tím, že vše musí být hotové hned, vše chceme mít hned..je potřeba se nachvili zastavit, podívat se na situace z jiného úhlu..
Taky jsem v šestém, musela jsem kompletně vše přehodnotit, změnit plán abych se z toho, lidově řečeno, nepos*ala
a hlavně jsem se naučila sednout si k tomu kafču a vypnout aspoň na půlhodiny.. nikdo v době kávy nemůže po mně nic chtít..
@KlarkaEli Na stres kafčo?
to asi ne no…Zajdi do lékárny a poptej se na něco přírodního.
Promiň, ale tohle mi nepřijde jako stres. Jen tvůj špatný úhel pohledu. Osobně bych se těšila z novinek. Navíc tě docela solidně ovládají hormony. Proč ne silné kafčo? Předpokládám skrz mimino.
Záleží jaký stres, to co popisuješ, mi přijde v pohodě, respektive jako takový zdravý stres. Ten řeším tím, že si sepíšu, co je potřeba udělat, určím si priority, a naplánuji, kdy co provedu (a ideálně i co na koho deleguju). Jen je potřeba být realista a umět odhadnout čas a též umět vyselektovat věci, které když nebudou, tak se to nepotentuje..
No já když jsem byla hodně ve stresu tak jsem na doporučení začala brát kapsle s výtažkem z ašvagandhy a celkově mám pocit, že se mi ulevilo a je mi tak nějak dobře
Ahoj, oživím diskuzi. Já stres zvládat neumím vůbec. Hlavně co se týče emocí kdy mě něco naštve a to je poslední dobou pořád. I sebemenší maličkost mě vytoci, jak se naštvu, začne mi tuhnout krk a trapézy a nastupuje bolest hlavy.
a to je mazec.. Pak se to táhne několik dní..
To znam, taky jsem vystresla z rech opatreni, rodina prisne dodrzuje nesetkavani, takze se nevidame, neda se nikam jit, taky toho mam uz plny zuby a jsem vystresla..
Stížnosti? Nářek? Iluze: https://bit.ly/31jY24y A lidi, kteří si stěžují na to jak se mají špatně, jak jsou vystresování bych poslal…
Takže jinak. Co tak vypnout TELEVIZI? Přestat sledovat zprávy? Číst hlouposti?
„JO, ŽE TO NEJDE?“ A máte pravdu. Ale naštěstí jen… VY. ![]()