Poradna na téma rodinné právo
Mgr. Zoltán Duna
Zdravím, od února je mi 18 a chtěla bych zvýšit alimenty. S otcem nemam vůbec dobré vztahy, chtěla bych zažádat o zvýšení alimentů jelikož mi je 18 musím už žádat já?
Kam se mám obrátit? Mohu zajít normálně na sociálku a podat žádost o zvýšení nebo musím přes právníka?
Mám před sebou ještě rok studia.
Předem děkuji za odpovědi, rady.
@xenie2000 píše:
Zdravím, od února je mi 18 a chtěla bych zvýšit alimenty. S otcem nemam vůbec dobré vztahy, chtěla bych zažádat o zvýšení alimentů jelikož mi je 18 musím už žádat já?
Kam se mám obrátit? Mohu zajít normálně na sociálku a podat žádost o zvýšení nebo musím přes právníka?
Mám před sebou ještě rok studia.
Předem děkuji za odpovědi, rady.
musíš ty, přes soud
@vokishka takže mám zajít k právníkovi? Přes sociálku již nemohu?
@xenie2000 píše:
@vokishka takže mám zajít k právníkovi? Přes sociálku již nemohu?
Kolik máš nyní alimenty?
K právníkovi nemusíš, opravdu NE, ale že je ti 18 není DŮVOD ke zvýšení výživného
důvodem je Změna poměrů
u tebe je výživné žalostně nízké, ale záleží na příjmu otce.. víš, kde pracuje? dávala sis na netu kalkulačku výživného kolik by ti z jeho příjmu vycházelo na tvůj věk? kolik vyživuje dětí? dle výše asi nebylo zvyšované posledních pár let?? to je pak tedy ta Změna poměrů
zjm. tvůj nástup na SŠ, zřejmě i dojíždění (nikoliv plnoletost! to do toho vůbec nepleť!)
na netu najdeš vzory Žádosti k tvému Okresnímu soudu na zvýšení výživného (nejdřív se s ním ale zkus domluvit)
vzor třeba zde https://www.vasevyzivne.cz/…e-vzor-2021/
to si zkopíruj, hezky vyplň, soudu dej doklad o studiu (potvrzení ze školy) a doklady z koníčků či lékařů, kam chodíš a co se u tebe musí platit…
také tam napiš, že nijak jinak nepečuje, nestará se
dále máš nárok, pokud výživné nebylo zvýšeno třeba 4a více let žádat i doplacení např. rok zpětně
takže budeš chtít, aby hradil od 1/8/2022 na tvůj účet částku 3000Kč
a to s platností od 1/8/2021, takže za 12měsícůx1700Kč (což je rozdíl do té nově požadované trojky) po něm budeš chtít doplatit 20.400Kč
nejdřív se s ním ale zkus zkontaktovat a domluvit a hlavně nevíš, zda pracuje a jaké jsou jeho poměry, kdyžtak mi napiš sz, páček
Musíš sama a musíš na soud, právníka nepotřebuješ, žádost můžeš podat i sama.