Poradna pediatra
Mudr. Jiří Havránek
Zdravím,
mám 6 měsíční dcerku, je plně kojená, teprve týden začínám s příkrmy.
Teď jsme chytly od manžela rýmu (nevím, jestli kvůli tomu stihne vůbec 3. dávku hexy
).
Chtěla bych do budoucna poradit, co můžu udělat pro posílení její imunity?
Já beru vitamíny pro kojící matky (sama totiž ovoci a zelenině moc nedám :-/ ), jí teď dávám čajík od Lerosu na nachlazení (moc nám to nejde, z flašky nechce pít nic než moje mlíko a se lžičkou teprve začínáme).
Díky za vaše tipy.
Myslím že teď je ještě na nějaké umělé preparáty malá. Imunita se jí teprve vyvíjí a rýma není nic hrozného. Já v tomto věku dávala maximálně probiotika do jídla. Jinak je dobré ji pomalu otužovat, zbytečně nenavlíkat a co nejvíc chodit ven, v jakémkoli počasí.
@Fircon myslím si, že nejlepší je to nepřehánět a dělat vše s mírou, necpat do dítěte vitamíny v prášcích ale spíš se snažit naučit na ovoce, zeleninu, mléčné výrobky a další zdravé věci. Prášky na nemoci nepoužívat při každé příležitosti ale prvně se to snažit vyřešit přírodnější cestou. Naučit dítko na běžnou hygienu ale nehroutit se z toho, když venku vezme do ruky něco „ee“, nemít doma sterilní čistotu. Prostě všeho s mírou a používat selský rozum ![]()
@Fircon Kojeni je nejlepsi, caj ji nenut…zvys vlhkost v byte treba mokre rucniky v loznici u postylky, dej ji vice pod hlavicku a vytirej ji nosanek kapickami s morskou vodou, vincentkou apd. Pripadne odsavej.Ryma prejde, neznamena to ze ma spatnou imunitu…muj maly byl kojeny do tri let…onemocnel poprve az hodne pozde, ale muzu rict ze vsechny nemoci zvladal lepe a rychleji, nejhorsi obdobi je obdobi skolek, kde vsichni kaslou, a lita to tam vsude, jestli muzu poradit, nauc ji hlavne jist vsechno ovoce a co nejvic zeleniny, nedopust aby se naucila na sldke, pak je po vsem, vlastni zkusenost negativni s prarodici, vse pokazili.Nic lepsiho za rady neznam
a kojit co nejdyl…
A koj normálně i když jsi nemocná ty, i tím se zvyšuje imunita ![]()
@Fircon kojit dál (tím ji imunitu posiluješ, bude chráněná díky Tvým protilátkám), moc jí nenavlíkat, nepřehánět to s hygienou atd.. v tomto věku toho moc víc neuděláš… ![]()
@Verca1989 píše:
A koj normálně i když jsi nemocná ty, i tím se zvyšuje imunita
Tak to zatím asi dělám dobře.
Malá je po manželovi otužilec, zatímco já mrznu a potřebuju dvě deky, ona má deku na půl žerdi a potí se ![]()
Sterilní prostředí doma taky nevytvářím, ani by to nešlo. Válí sudy jak vzteklá, na hrací dece vydrží pár minut a už je jinak kdekoliv jinde na koberci, valí se na něm s hračkami, které olizuje apod.
Takže asi přirozenou cestou to půjde ![]()
Jsem z toho na nic spíš proto, že se obávám, že rýma nepřejde a bude muset opakovat první dvě dávky hexy, protože třetí nestihne v termínu ![]()
Díky.
@Fircon neboj, ten termín není zase tak divokej, je tam celkem velká tolerance
rozhodně co čtu, tak jedině dobře. Známá má děti, které jdou ven jednou za týden, jen když je slunko, doma sterilní prostředí a diví se, že děcka jdou z nemoci do nemoci - a to ještě nezačaly chodit do kolektivu, to teprve bude mazec…
Opakovala bych předchozí a přidala snad ještě to, že by se nemělo přehánět čištění pomocí chemikálií. Neříkám, že by se to mělo nějak přehánět a mít strach z použití čehokoli.
Ale není třeba používat leštidla při každém utírání prachu, jar nebo něco podobného při každém mytí stolu atd.
@Fircon
Nejsem si jistá, ale myslím, že na každý očkování máš nějakej manévrovací čas, že se s tím, že může být dítě nemocné počítá. Zavolala bych doktorce a zeptala se do kdy musí být Hexa aplikována. Myslím, že zjistíš, že je času dost a uklidníš se ![]()
@Fircon imunita se dá i u miminka posilovat krásně. já od cca 6 měsíců dávala rybí olej, zelené potraviny, laktobacily, při nemoci jsme dávali i vitamín C. a samozřejmě je základem kojit. já jsem také brala tyto doplňky a po celou dobu kojení
nemusíš používat chemické preparáty a umělé vitamíny aby si imunitu posílila ![]()
navíc hexu můžeš očkovat ve schématu 2+1 a pak ti žádné opakování dávky nehrozí, navíc ušetříš dítě jedné dávky, ale to záleží na tom jak si očkovala předtím.
S tím termínem hexy se neboj, ono to není tak žhavé
můj mladší měl 1. dávku, druhou po 6 týdnech /odmítla jsem očkovat když měl starší spálu..dr. se děsně divila
/ a třetí až po dvou měsících od 2. a 4. dávku v 21m. a v klidu. jinak to nešlo, mezitím byl věčně nemocný.
pro imunitu - vše bylo napsáno. vyvíjí se to postupně. až teprve, když jsou nemoci skoro nepřetržitě, by měly nastoupit preparáty na zvýšení imunity, ale věř, že na to je času vždycky dost, a nejde jen o rýmu… (bohužel mám bohaté zkušenosti s mladším..:()
s rýmou - vincentka, zvlhčení vzduchu, zvýšená poloha, odsátí pokud nejde ven sama (pokud jde, neodsávala bych, není to nic moc..). rýma přejde, a pokud není zelená, přejde do 7-10 dní.. ![]()
Rýmu má už 10 dní, očkování by měla stihnout do příštího týdne
Termín už jsme museli posouvat.
Snad se uzdraví, jen aby ještě nechytla od nás kašel.
Zase si říkám, že jestli nám „přišel“ s rýmou, tak by ho už měla, ne? ![]()
Manžel začal s rýmou a kašlem (šel do částečné karantény
), ale malá stihla rýmu chytnout.
Já ji chytla nejspíš od ní před 3 dny. Dnes už i kašlu.