Poradna očního lékaře
MUDr. Vladimír Korda Ph.D.
Vtrhli mi postupne vsechny, ale antibiotika jsem nemela ani jednou
Žádná. Trhali mi dvakrát, pokaždé mě k zubaři dohnala bolest, blbě se mi prořezávaly. Ale preventivně jsem atb nedostala, až když by byl problém. Manžel byl u jinýho zubaře, trhal mu plánovaně osmičky, co byly blbě uložený a tlačily na vedlejší zuby, neměl je v nijak akutním stavu (na rozdíl ode mě) a atb dostal. Tušim dalacin?
Dalacin má dobrou afinitu ke kosti, ale mnohem častěji se dáva Augmentin - buď profylakticky v dávce 2g anebo normálně celé balení - dle rozsahu zákroku a pak je nutno vzít v úvahu i další okolnosti - zánět, horko aj.
ATB jsou primárně určené k léčbě infekcí způsobených bakteriemi. Tobě připadá extrakce zubu jako infekce?
@Dobrvava píše:
ATB jsou primárně určené k léčbě infekcí způsobených bakteriemi. Tobě připadá extrakce zubu jako infekce?
Spoustě doktorů asi ano. resp. dávají ATB preventivně, „pro jistotu“. Viz výše - já už v dásni ifnekci asi trochu měla, ale můj zubař rozumně vyčkával, jak se to vyvine, atb jsem nakonec vůbec nepotřebovala. Můj manžel naprosto bez jakýchkoliv problémů skončil s dalacinem „co kdyby náhodou“ ![]()
Trhali mi na konci dubna obě osmičky na levé straně současně a antibiotika jsem nedostala. Za 15 minut bylo hotovo, komplikace žádné, druhý den jsem normálně učila a pak zvládla i konzultační hodiny do 18:00.
Zdravím, jen jsem se chtěla zeptat jaké antibiotika se předepisují po extrakci (trhání) zubu moudrosti? Jdu na trhání a pokud mi budou předepisovat nějaké, tak chci mít přehled. Nejsem fanoušek ATB, ale pokud to bude nutné, tak si o tom chci zjistit něco předem. Děkuji.