Poradna dětského psychologa
PhDr. Václav Mertin
Ahoj, chci se poradit jaké hračky mají Vaše děti v postýlce? Náš 16 měsíční syn, tam má pouze plyšáka - medvídka na spaní, ale ten jej moc nezajímá. Měl závěsnou hrazdičku, s hračkami i hudbou, ale tu jsme museli sundat, protože tu základnu neustále nadzvedával nožičkami, bála jsem se, aby to na něj nespadlo. Neumí usínat sám a když u nás nedávno byla známá na návštěvě, divila se, že nemá v postýlce více hraček, že její děti jich tam měli spoustu a vždy před usnutím si s nima hrály. Jaký je Váš názor? Děkuji za všechny reakce…
Tak malej tam měl taky plyšáka, ale dala jsem ho nedávno pryč (je mu 19 měsíců), neb se otáčí a ta hračka zbytečně zabírá místo.. Postýlka je na spaní a ne na hraní… Já jsem měla kolotoč od Fisher a Price, sundala jsem ten horejšek a tu základnu má pořád na straně, páč usíná u té hudby. To je všechno…
U nás je to tak, že maloši nemaj nic, tak zhruba v roce tam mají nějakého plyšáka (prvorozený měl plyšáky s hracím strojkem a natahoval si je na usnutí, druhorozeného to nějak nebere, tak má jen asi dva obyč plyšáky), tříleťák má v posteli celý hračkářství (umělohmotné vláčky, tramvaj, auto, vrtulník, letadlo…), ale to si tam už tak nějak postupně vyžádal sám. Mě se to moc nelíbí, ale on bez toho v postýlce neusne, tak ho nechávám. Pokud dítě vysloveně nevyžaduje, tak bych zlstala u minimalismu, postel je na spaní a ne na hraní
Můj syn - 7,5 měsíce má v postýlce plyšáka, plínu a dudlík. Nikdy tam hračku neměl a mít nebude (pokud nebude nemocný, ale to ho spíš šoupnu k sobě do postele). Podle mě se v postýlce má spát a ne hrát ![]()
Jééé, tak to si počkám. Náš malý (15 m) tam nemá nic
. Večer ho položím do postýlky a spinká, bojím se, že by ho ty hračky moc rozptylovaly a neusnul by.
U nás maximálně plyšák na spaní a knížky, jinak dle mého názoru hračky do postele nepatří.
@Verunka12 Malá, také aktuálně cca 16 měsíců. Od narození měla jen kolotoč. Hračky jsem nedávala nikdy, protože mi samotné vadí mít v posteli kraviny
Pochopitelně jeden plyšák mazlík neuškodí. Možná máme štěstí, ale naše malá k takovému plyšovému mazlení netíhne. Když usínala, tak si obyčejně servala z nožky ponožku a ta byla její usínáček. Poté co si klekala a začala kolotoč rvát, tak byl sundán. Jakmile začala ve spánku cestovat po postýlce a ručky a nožky si strkala skrz ty šprušle, tak jsem požádala mamku a ta mi ušila mantinel. Ale takový 3D, našila na něj různé motivy. Například rybu a ploutev trčí, totéž u jablka a třešně - trčí listy, u krokodýla ocas, našila tam plyšové berušky, medvídky, hvězdičky. Malá si u toho pokecá spíš po ránu, na spaní obyčejně odpadne, protože ji za den utahám ![]()
Dcera tam mela vzdycky dost plysaku, teda jako uplne miminko ne. Ted jak se tam vejdou. Ja na tom nevidim nic spatneho, casto si po probuzeni sama hrala nebo si cetla knizku a ja mohla dospat.
na usinani ale zadneho plysaka moc nepotrebuje. Mozna jen kdyz spi jinde, nez ve svem, tak ji trochu pomuzou.
Taky myslim, ze postylka je na spani. Miminum nedavam nic, maximalne usinacka. Pak po tom roce jeden plysak. Syn kteremu budou 4 tam ma uz plysaku vic, konkretne tri Liska, leopard, medved
), ale kdyzby chtel pridat dalsiho, tak musi jednoho odevzdat. Zadny problem s tim pravidlem nema. Pak je u nas jeste dano, ze se spi jen s plysakama, takze zadna auta, plastove panenky apod. (jsem asi prisna, ale nemam rada, jak to v te posteli mlati, kdyz se deti pretaceji, navic to s cim spi k ranu tahaji do moji postele a ja si teda zazitky, kdy se pretocim v pet rano na masinu, ktera zacne houkat, rada necham ujit
).
My máme berunu Marunu, a tu když usíná, drží za nohu:-)Plyšák.
@teredes ja teda bezne spim s nejakou hrackou od playmobilu
, teda to nema v posteli, ale vedle a rano mi to tam nosi, ja jsem fakt rada, ze muzu jeste spat.
obcas si do te postele vezme i neco tvrdeho, ale to je jeji vec, kdyz s tim chce spat
. Ale tuhle si vzala takovou plastovou opici, pohrala si, pak slezla a sla ji uklidit do krabice.
ja jsem asi exot, jak tak koukam, ale nevidim duvod proc detem omezovat to, co v postylce chteji (pokud to neni extrem, jako dvoumetrovy medved). Ja si v posteli treba taky ctu a postel nemame jen na spani, ze ![]()
jedine co netoleruju je jidlo, ale uz jsem parkrat vymekla, kdyz jsem byla nemocna a chtela mit dceru pod dozorem ![]()
Viktor má od roku (cca) usínáška - hracího koníka od fisher price. teď k tomu na střídačku přibyla plyšová ovečka shaun.
klárka (6 let) tam má půlku hračkářství - panenky, plyšáci. ani pořádně nevím co, spí na horní palandě. tak si to tam natahala v posledním půl roce, do té doby chodila spát s jednou hračkou. mě to nevadí, ona tím má obložené záhlaví a polštář má o kus níž. až ji to začne obtěžovat, tak to vyháže ![]()
Malý (18m) má na spaní 2 hadrové plínky a dudu. Jinak tam hračku nemá. Když mu tam nějakou dám, tak ji stejně najdu vyhozenou na zemi.
Vítek 1 rok, usíná jen s hřebínkem
Nic jiného nechce, nic mu tam dávat ani nechci, co by tam měl s tím taky dělat? V posteli se spí. Dcera nemá taky nic, tedy občas si něco vezme, ale postel je na spaní, ne na hraní…