Poradna zdravého obouvání
Ing. Eva Žáková
Posílám odkaz na stránky, kde je spousta užitečných informací. Já dětem nekupuju a ani sobě barefootovou obuv, ale na těchto stránkách je spoustu informací co mají hlavu a patu.
http://www.nohynaboso.cz/obotach/
@maminka159 Adidas nebo Nike byl jen jako příklad…Šlo mi hlavně o to dobře vysvětlit. Jde o to, aby bota opravdu seděla a byla velmi ohebná a měkká. To už je jedno, jestli je to značka Adidas nebo Primigi. Jde o to, aby nebyl měřen jen nadměrek ale i ta šířka a právě já si nemůžu pomoct, ale napr. Superfitky jsou hit a mají je na nohou nacpaný děti kterým na šířku nesedí. Ještě by měli mít i prsty v přední části obuvi dost prostoru, tak aby při přeměřování na stélce byla vidět přirozená mezírka mezi palcem a ostatními prsty. Dost odborných prodavaček v obuvi jen kontroluje ten nadměrek a skoro žádná se kterou jsem setkala neměřila tu šířku (cca 0,5mm z každé strany a aby bota svým tvarem opravdu odpovídala tvaru chodidla. Mám tu v botníku několik Superfitek, Fare (domácí i na ven), Befado, Vikingy a ani jedna bota jim správně nesedí (nadměrek sedí, ale tvar a šířka ne)…Prozřela jsem nedávno a proto se i tolik rozepisuju, protože si říkám proč jsem to předtím neviděla atd.
@Bunnies píše:
Posílám odkaz na stránky, kde je spousta užitečných informací. Já dětem nekupuju a ani sobě barefootovou obuv, ale na těchto stránkách je spoustu informací co mají hlavu a patu.
http://www.nohynaboso.cz/obotach/@maminka159 Adidas nebo Nike byl jen jako příklad…Šlo mi hlavně o to dobře vysvětlit. Jde o to, aby bota opravdu seděla a byla velmi ohebná a měkká. To už je jedno, jestli je to značka Adidas nebo Primigi. Jde o to, aby nebyl měřen jen nadměrek ale i ta šířka a právě já si nemůžu pomoct, ale napr. Superfitky jsou hit a mají je na nohou nacpaný děti kterým na šířku nesedí. Ještě by měli mít i prsty v přední části obuvi dost prostoru, tak aby při přeměřování na stélce byla vidět přirozená mezírka mezi palcem a ostatními prsty. Dost odborných prodavaček v obuvi jen kontroluje ten nadměrek a skoro žádná se kterou jsem setkala neměřila tu šířku (cca 0,5mm z každé strany a aby bota svým tvarem opravdu odpovídala tvaru chodidla. Mám tu v botníku několik Superfitek, Fare (domácí i na ven), Befado, Vikingy a ani jedna bota jim správně nesedí (nadměrek sedí, ale tvar a šířka ne)…Prozřela jsem nedávno a proto se i tolik rozepisuju, protože si říkám proč jsem to předtím neviděla atd.
Nečetla jsem vůbec celou diskuzi, jen zareaguju na tu šířku. Superfity vyrábějí v několika šířkách, mají to hodně vymakaný (to značení) a ty na širokou nohu mají z mojí zkušenosti i vyšší nárt. Akorát je problém, že u nás se prodává nejčastěji ta standartní šířka, užší a širší moc nejsou a prodavačky často možná ani neví, co prodávají. Ale na Superfity fakt nedám dopustit, jsou to jediné boty, které jsme vyzkoušeli a které našemu malému jsou - jinak jsme zkoušeli Primigi i FARE a oboje je pro nás málo - šířka dobrá, ale nárt nízký.
@verusak.berusak a ta šířka je na botě někde vyznačená???
Já se v tom též nevyznám. Ale pravda je, že syn má spíš užší nohu a naposled jsme byli ve specializované prodejně kde na tohle prodavačka koukala a říkala že má šířku č. 2. Jednička je nejužší a čtyřka nejširší. I nart kontrolovala..ale jak to poznat mi neřekla. Snad jen že tahle značka je pro něj nejlepší
.Tak sama nevim, třeba ty Peregro se mi zdají docela široký ![]()
Ano, vím, že mají Superfitky různé šířky. A máš pravdu, že právě málokdo je prodává a v tom je ten problém. Každá noha je jiná a chtěla jsem upozornit právě na to, že se měří jen ten nadměrek a hotovo. Goretex je fakt fajn materiál. Moje dcera má úzkou nohu oproti synovi a stejně to není úplně to pravé ořechové. Při nášlapu se prsty dost roztáhnou a tam chybí ta šířka v prstové části. Fare jsou zase širší, ale tvrdé jako blázen. Je to těžký najít co sedne. Chtěla jsem také poukázat, že Žirafa není záruka, že zrovna tento střih obuvi je pro tu konkrétní nohu dítěte vhodný. Hodně maminek jde jen po značce, žirafce a tak by to nemělo být. Synovi nesedí šířkou ani Fare a tak mám dost problému najít vhodnou obuv. Narážím na samé tvrdší boty. U superfitek je tvarovaná podrážka a i stélka…No každá obuv má něco co mi nevyhovuje. Škoda, že nemůžou chodit jen bos
![]()
@ametyst píše:
@verusak.berusak a ta šířka je na botě někde vyznačená???
Já se v tom též nevyznám. Ale pravda je, že syn má spíš užší nohu a naposled jsme byli ve specializované prodejně kde na tohle prodavačka koukala a říkala že má šířku č. 2. Jednička je nejužší a čtyřka nejširší. I nart kontrolovala..ale jak to poznat mi neřekla. Snad jen že tahle značka je pro něj nejlepší.Tak sama nevim, třeba ty Peregro se mi zdají docela široký
Na podrážce to nevidím, ale na vložce je to značeno jako „weite“ (šířka
) a značeno římskýma číslicema. My máme W V., což jsem se tady na miminu dočetla, že je nejširší, co se dá u nás sehnat. Vyrábí se ale ještě VI.. (aha, teď čtu, že máte úzkou nohu, užší mají samozřejmě taky, ale musíte vyzkoušet, jaká šířka by vám nejlépe seděla) Lepší e-shopy to mají značený a v kamenném obchodě by to taky měli vědět a pokud model na prodejně nemají, měli by ti objednat. Peg Perego jsem vícekrát četla, že jsou širší, ale malý se do většiny jejich modelů vůbec nenarve, plus mi přijdou fakt hodně tvrdý. Měli jsme od nich na léto sandály a měl je párkrát na noze a kdykoli si na ně vzpomenu, nadávám si, že jsem je kupovala - nízkej nárt, těžké, tvrdé a ještě docela drahé. ![]()
@verusak.berusak díky zkusim se taky podívat jestli to tam je označený. Ale asi někde bude. No je to boj s těma botkama. Ale zas je dobře že to aspoň řešíme. Spousta lidí to neřeší vůbec a koupí boty od Vietnamců.
@Bunnies Jo, to je pravda, že ta tvarovaná stélka a podrážka mě taky štve, myslím si totéž, co ty, že je to spíš na škodu. FARE nám taky až tak nesedí. Měli jsme letní, ty byly ohebné a lehké. Na šířku se do nich sice docela dobře dostal, ale po dvou měsících nošení byly úplně rozjeté do stran - jak píšeš, při nášlapu se prsty roztáhnou a ta šířka nestačila. Fakt ty Superfity mi z toho, co je na trhu, vycházejí nejlíp, i když my bychom ideálně asi potřebovali ještě tu šířku VI
. Chodit bosky je hezké, ale zahradu nemáme a v Praze se neodvážím ho tak nechat skoro nikde.
Příspěvek upraven 31.10.14 v 13:27
@ametyst píše:
@verusak.berusak díky zkusim se taky podívat jestli to tam je označený. Ale asi někde bude. No je to boj s těma botkama. Ale zas je dobře že to aspoň řešíme. Spousta lidí to neřeší vůbec a koupí boty od Vietnamců.
Já teda kupovala přes e-shop, že pokud nebudou sedět, vrátím. Všude mají mraky těch standartních šířek, ale ty širší měli v naší velikosti jen dva modely. S těmi užšími to myslím bude podobné. Zkus šířku I. - III (tak trojka už je myslím taková normální noha). Pokud fakt nevíš ani přibližně, tak si je fakt nech objednat na prodejnu a zkoušejte.
Já mám širokou nohu a taky je cpu do pro mě nevhodných bot a pak mám křeče v noze. Malé děti bolesti nohou až tolik neřeší a maminky neví, že ta botička nesedí, protože věří paní prodavačce a označení žirafa a to mě na tom celé štve. Prostě jedna velká reklama.
Hm, koukám, že jsem výš psala Peg Perego, myslela jsem Pegres. ![]()
@Bunnies Jasně no, nejdůležitější, jestli sedí. Já mám zas úzkou nohu a taky mám křeče v chodidle, když mám třeba celý den širší botu. A jaké teda budeš kupovat malému zimní na tu širokou nohu?
Ještě nevím. Hledám a hledám…Naposledy jsme šli zkoušet a prodavačky mi „cpala“ opět Superfitky
. Nohu tam nějak dostal, ale pak jsem se tam s ní dohadovala, že dle vytažené stélky, tam bude mít namačkané prsty k sobě a teplejší ponožku mu ani nedám a prostě mu neseděli. Všude mají po Praze stejné značky.
Třeba Pediped, See kai Run, prostě spíš americké značky. Jenže máme ještě problém se šířkou u syna.
Hlavně nerada už kupuju přes net. Ještě donedávna, jsem dceři kupovala jen dokola na ven superfity a vždy o číslo výš a u syna zase Fare (na zimu viking). A protože nám běhání na bos pomohlo s klenbou u dcery, tak jsem se začala víc informovat o obuvi a teď mi nevyhovuje nic ![]()
@maminka159 synovi je 2 a 6měsíců a ortoped nám řekl že máme pořád kupovat jen kotníčkový
.Takže podle mě co nejdýl. Ale určitě do 3 let. Do 3 let se vyvíjí klenba.
Ahoj holky, dneska jsme zjistili, že náš chlapeček - 3,5 let - má úplně prošoupané zimní boty.
Jaké boty byste koupili na toto období popř. brzké jaro? Koupili byste ještě zimní? Nebo nějaké kotníčkové, outdoorové?
Děkuji mockrát za Vaše zkušenosti. ![]()